Gravid uke 20

Halvveis! Fosteret og livmoren vokser mye nå og mange opplever ømhet i korsryggen.

FOSTER I UKE 20: Suger på tommelen. Foto: NTB Scanpix/shutterstock
FOSTER I UKE 20: Suger på tommelen. Foto: NTB Scanpix/shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 18 uker i graviditetsuke 20. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 20 centimeter
Fosterets vekt: 325 gram

Du er nå ferdig med halvparten av svangerskapets 40 uker. De fleste har nå vært på ultralyd og fått se det lille barnet, og mange har fått vite om det er en gutt eller jente de venter på.

Hva skjer i kroppen din nå?

Toppen av livmoren har nå vokst opp på høyde med navlen, og det begynner å bli tydelig for alle at du er gravid.

På ultralyden undersøkes det hvor morkaken er plassert inne i livmoren. Om morkaken ligger langt ned mot livmorhalsåpningen, og helt/delvis dekker den (placenta previa), kan det oppstå blødninger i svangerskapet og komplikasjoner i fødsel. Du vil da få en ny time til ultralyd rundt uke 28-32 for å sjekke morkakens posisjon. Fordi morkaken er festet på livmorveggen, vil den i de aller fleste tilfeller trekke seg oppover når livmoren vokser og innen barnet fødes.

Mange opplever ømhet og smerter i korsryggen. Fosteret og livmoren vokser, og det medfører en ekstra belastning på korsryggen. Forsøk å hvile med jevne mellomrom. Avlaste ryggen og unngå å løfte tungt eller ugunstige og ensformige arbeidsstillinger over lengre tid.

Om du plages med mye leggkramper når du skal legge deg, forsøk å rette ut bena og flex ankler og tær mot leggen.

Fosterets utvikling

Jentefoster har nå en ferdig utviklet livmor, og 7 millioner anlegg til egg i eggstokkene. Det vil være 1-2 millioner anlegg til egg igjen når hun fødes. Testiklene hos guttefoster venter på å forflytte seg fra magen rundt denne tiden. Fosteret svelger og utvikler fordøyelsessystemet.

Alle innvendige organer som lunger, fordøyelse og immunsystem gror og utvikles, og skjelletet vokser seg sterkere.

Jordmor, leger og gynekolog har svart på spørsmål om uke 20:

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 19 | Gravid i uke 21 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer