Gravid uke 19

Fosterets ben har vokst og er nå sterkere, sparkene blir stadig mer tydelige.

FOSTER UKE 19: Fosteret starter nå å dekkes med et fettlag (vernox), som skal beskytte barnets hud i fostervannet. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 19: Fosteret starter nå å dekkes med et fettlag (vernox), som skal beskytte barnets hud i fostervannet. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 17 uker i graviditetsuke 19. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Hva skjer i kroppen din nå?

Du nærmer deg halvveis i svangerskapet! Fosteret vokser og gror, og magen vokser. Mange opplever økt apetitt. Pass på å få i deg næringsrik mat, og reduser sukker og fett så godt du kan. En halvtimes fysisk aktivitet hver dag er fint for både deg og barnet.

På grunn av svangerskapshormonene og livmoren som begynner å ta opp plass i magen, vil mange oppleve halsbrann og sure oppstøt. Du kan dempe plagene ved å unngå kaffe og sterk krydret mat. Spis hyppigere og mindre, og unngå å spise rett før du legger deg. Du kan også heve overkroppen litt når sover med en ekstra pute eller to. Noen får lindret plagene med et glass melk og noen mandler. Det finnes også tabletter som du kan kjøpe reseptfritt på apoteket. Forhør deg om hvilke tabletter som er anbefalt for gravide.

Synet kan forandre seg noe på grunn av hormonelle endringer. Det er vanligvis forbigående, men oppsøk optiker ved behov og informer jordmor/lege. Mange opplever også forandringer i hudens pigment under graviditeten på grunn av økt pigmentering. De allerede mørke områdene rundt brystvortene, kjønnsorganen, fregner etc blir mørkere. Det oppstår også lettere pigmentflekker. Husk solkrem om du er ute i solen.

Fosterets utvikling

Fosteret starter nå å dekkes med et fettlag (vernox), som skal beskytte barnets myke og sensitive hud når det ligger i fostervannet. Det meste av dette fettlaget forsvinner før barnet fødes, men mange har fremdeles et lag med vernix når de fødes. Fettlaget beskytter barnets hud og er temperaturregulerende, det trekker inn i barnets hud etter noen timer og trenger (bør) ikke tørkes av det nyfødte barnet.

Alle sansene og lungene utvikles nå ytterligere og fosterets ben har vokst og er nå proporsjonale med armene. Sparkene blir derfor mer og mer tydelige og hyppigere fremover. Brunt underhudsfett, som er spesialisert på varmeproduksjon er i gang med å dannes. De blivende tennene dannes nå bak knoppene som allerede er utviklet for melketennene.

Fosterets lengde: 19 centimeter
Fosterets vekt: 250 gram

Jordmor og gynekolog har svart på spørsmål om uke 19

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 18 | Gravid i uke 20 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer