Gravid uke 18

Fosteret gjesper og hikker. I denne, eller de neste ukene, skjer den første ultralydundersøkelsen.

FOSTER UKE 18: Mange kjenner nå spark og bevegelse fra fosteret. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Library
FOSTER UKE 18: Mange kjenner nå spark og bevegelse fra fosteret. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 16 uker i graviditetsuke 18.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder

Fosterets lengde: 18 centimeter
Fosterets vekt: 220 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Nå begynner endel å kjenne spark og bevegelser fra fosteret. De aller fleste opplever å kjenne bevegelser mellom 18-22 uke. Det er store variasjoner, så om du ikke kjenner noe ennå er det ikke tegn på at noe er galt. Det avhenger litt av barnets aktivitetsnivå, mors vekt og hvor morkaken er plassert. Om morkaken er festet mot din mage, kan den fungere som en støtdemper og det kan ta enda litt tid før du kjenner bevegelser.

GRAVID I UKE 18: Klar for ultralydkontroll? Vil du vite kjønnet? Illustrasjon: NTB Scanpix / Sciense Photo Libary
GRAVID I UKE 18: Klar for ultralydkontroll? Vil du vite kjønnet? Illustrasjon: NTB Scanpix / Sciense Photo Libary Vis mer

Det er vanlig å drømme mer under svangerskapet. Mange har også allerede nå merket at de sover litt dårligere. Det kan være vanskelig å finne gode stillinger, og man må ofte opp å tisse flere ganger om natten. Husk å ta vare på deg selv. Hvil med jevne mellomrom og sov gjerne litt på dagen om du har mulighet.

Noen opplever leggkramper og hevelser i føttene på grunn av økt væske i kroppen. Forsøk å variere stillinger og sitt med bena opp flere ganger i løpet av dagen.

Fosterets utvikling

Nervecellene og fosterets anlegg for tenner utvikles. Skjelletet blir hardere og fosteret starter rundt denne tiden også å gjespe og hikke. Barnets hjerte slår nå normalt mellom 110 og 160 slag i minuttet.

Mellom uke 18 og 20 har du fått tilbud om en ultralydundersøkelse. Det er fint å gå dit sammen, dette blir deres første møte med barnet deres, og det kjennes kanskje mer virkelig nå at dere skal bli foreldre.

På ultralyden sjekkes barnets helse og utvikling. Man ser etter hvor morkaken er plassert, og at den og navlesnoren fungerer optimalt. Fosterets størrelse måles og det estimerer en termindato. Barnets kjønn kan også stadfestes i de aller fleste tilfeller, og man kan se om det er 1 eller flere barn inne i livmoren.

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 17 | Gravid i uke 19 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer