Gravid uke 17

Mange gravide føler seg ekstra varme nå. Økt blodvolum og raskere puls er årsaken.

FOSTER I UKE 17: Nå har fosteret blitt større enn morkaken. Huden til fosteret er fremdeles tynn og gjennomsiktig, men får mer underhudsfett for hver dag som går. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
FOSTER I UKE 17: Nå har fosteret blitt større enn morkaken. Huden til fosteret er fremdeles tynn og gjennomsiktig, men får mer underhudsfett for hver dag som går. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Fosterets alder er 15 uker i graviditetsuke 17.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder

Fosterets lengde: 17 centimeter
Fosterets vekt: 180 gram

Hva skjer i kroppen din?

Blodvolumet i kroppen din er nå økt med 2 liter. Hjertet slår raskere og hardere. Hvilepulsen din kan øke med 10-15 slag i minuttet. Dette medfører også at de fleste gravide føler seg ekstra varme og svetter mer enn vanlig.

Noen opplever å føle seg uvel, bli kvalme og svimle når de ligger på ryggen eller står stille over en lengre periode. Den voksende livmoren kan til en viss grad hindre blodgjennomstrømningen (vena cava syndrom) og gi blodtrykksfall. Det kan som oftes lett avverges ved å legge seg over på siden, og variere stilling med jevne mellomrom.

Hormonelle endringer i svangerskapet gir økt bevegelighet i leddene. Vektøkningen kan også gi økt belastning på skjelett, ledd og sener. Tygdepunktet forandres og ryggmusklene belastes mer. Ryggen kan bli litt svai og det kan være vanskeligere å holde balansen.

Forsøk å ha litt fokus på holdningen din, så ryggen ikke blir så svai og belastningen øker. Om du har arbeid som innebærer mye stillesitting/ståing, tunge løft eller på andre måter er belastende, snakk med arbeidsgiver om tilrettelegging av arbeidsoppgavene dine. Du kan også rådføre deg med jordmor/lege.

LES OGSÅ:
image: Strekkmerker

Strekkmerker

Fosterets utvikling

Huden til fosteret er fremdeles tynn og gjennomsiktig og uten underhudsfett, men for hver dag som går får den mer kroppsfett. Det vifter med tærne og øver på pustebevegelser. Det sparker, dytter og turner rundt. Ørene er nå riktig plassert.

Nå er fosteret større enn morkaken som gir den næring og frakter vekk avfallsstoffer. Morkaken har nå tusenvis av blodårer som frakter oksygen og næringsstoffer via navlesnoren. Navlesnoren vokser seg stadig tykkere. Den har 2 arterie og 1 vene, som er omgitt av Wharton`s gele.

Gynekolog og jordmor har svart på spørsmål om uke 17

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 16 | Gravid uke 18 | Alle uker