Gravid uke 14

Gjennom morkaken forsyner du fosteret med alt den trenger.

FOSTER: Illustrasjon av foster i graviditetsuke 14. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER: Illustrasjon av foster i graviditetsuke 14. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 12 uker i graviditetsuke 14. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 13 centimeter
Fosterets vekt: 50 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Hos de aller fleste pleier kvalmen å gi seg nå, men noen få er dessverre plaget med dette et par uker til. Hos de færreste varer kvalmen gjennom hele svangerskapet. Antagelig føler du deg ikke så trett lenger, og for mange begynner nå en fase av graviditeten hvor man føler seg frisk og sterk.

MAGEN BEGYNNER Å SYNES: Morkaken forsyner fosteret med viktig næring. Illustrasjon: NTB Scanpix / Sciense Photo Libary
MAGEN BEGYNNER Å SYNES: Morkaken forsyner fosteret med viktig næring. Illustrasjon: NTB Scanpix / Sciense Photo Libary Vis mer

Brystene føles ofte mindre ømme nå. Noen opplever at nesen føles tett på grunn av hormonendringer som gir litt oppsvulmede slimhinner. Det er ikke sikker sexlivet har vært helt på topp de siste ukene om du har vært mye kvalm og trett. Behovet for nærhet og sex øker kanskje litt nå, og det kjennes godt å være to og dele på et så spennende og fint prosjekt som det er å få barn saJegmmen.

Fosterets utvikling

Fosteret er nå på størrelse med en Iphone! De forskjellige organene som er anlagt er ikke i stand til å fungere utenfor livmoren, men fosteret modnes og vokser trygt inne i livmoren din i fostersekken sin. Det er festet til morkaken via navlesnoren og flyter i fostervannet i fosterhulen. Den kan bevege overleppen og svelger fostervann.

Morkaken forsyner fosteret med næring og oksygen gjennom morkaken, som er festet til livmorveggen. Du og barnet har ulike blodomløp, men i morkaken går fosterets nett av små blodårer dypt inn i ditt blodomløp. Som røtter på et tre som suger næring fra jorden. Gjennom morkaken forsyner du derfor fosteret med alt den trenger. Morkaken fungerer også som et filter mot skadelige stoffer. Men alkohol, nikotin, narkotiske stoffer og medikamenter vil passere gjennom morkaken og over til barnet. Det tryggeste er derfor å unngå denne typen stoffer gjennom hele svangerskapet og forhøre seg med jordmor/lege om du står på faste medisiner.

Jordmor har svart på spørsmål om uke 14:

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 13 | Gravid uke 15 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer