Gravid uke 12

Andre trimester har begynt. Risikoen for spontanabort er nå mye mindre. Har du vært plaget av kvamle og uvelhet, kan det hende du nå vil føle deg bedre fremover.

FOSTER UKE 12: I løpet av denne uken dannes negler på fingre og tær. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 12: I løpet av denne uken dannes negler på fingre og tær. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 10 uker i graviditetsuke 12. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Hva skjer i kroppen din nå?

Dette er starten på svangerskapets 2. trimester. Risikoen for misdannelser avtar nå, likeledes faren for abort. Mange føler at kvalmen avtar og energien så smått begynner å vende tilbake. For noen tar det litt lengre tid, men ikke fortvil. Forsøk å være fysisk aktiv i minst 30 min daglig, få i deg næringsrik mat, hvil og ta hensyn til at kroppen din er i forandring og at det krever energi å ha et barn som vokser i magen.

Kanskje har du nå vært på din første svangerskapskontroll hos jordmor/lege. Rundt uke 12 tar man også blodprøver. Det sjekkes for ulike sykdommer som kan påvirke svangerskapet og blodtypen din bestemmes. Blodprosenten og jernlageret ditt sjekkes også. Du får en kopi av disse blodprøvesvarene, som du oppbevarer sammen med helsekortet.

Husk at du alltid skal ha med deg urinprøve og det helsekortet du får til svangerskapskonsultasjonene. Blodtrykk og urinprøve sjekkes på hver konsultasjon. Det er fint om du allerede nå vet litt om hvor du ønsker å føde, men det går ofte å bytte senere i svangerskapet.

Rundt denne tiden vokser livmoren din over symfysebenet. Fosteret veier mellom 10-20 gram. Det er fremdeles vanskelig å se at du er gravid, men magen kan ofte virke større og litt oppblåst på kvelden. Nå kan man i enkelte tilfeller også høre fosterlyden (fosterets hjertelyd) med doppler, men for mange kan det enda være litt tidlig, og man må vente til neste konsultasjon.

RUNDERE HODEFORM: Øyelokkene er dannet, men øynene er forsatt lukket. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
RUNDERE HODEFORM: Øyelokkene er dannet, men øynene er forsatt lukket. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Fosterets utvikling

Fosterets hodeform er nå blitt rundere og øyelokkene er dannet. De er imidlertid fremdeles lukket og vil ikke åpne seg før 5.-7. måned ut i svangerskapet. I løpet av denne uken dannes negler på fingre og tær. De vokser nokså sakte og når fingertuppene først i uke 32, og tåspissene i uke 36.

Gynekolog har svart på spørsmål

Aktuelt for deg nå:

Gravid uke 11 | Gravid uke 13 | Alle uker

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer