Gravid uke 11

Fosterets ansiktet er fremdeles bredt, øyelokkene ligger litt langt fra hverandre og øyelokkene er fremdeles sammenvokste, men fosteret ligner mer og mer på et lite menneske.

FOSTER UKE 11: Nå begynner fosteret å ligne mer på et lite menneske. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 11: Nå begynner fosteret å ligne mer på et lite menneske. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 9 uker i svangerskapsuke 11. Les mer om hvordan vi beregner svangerskapsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde er rundt 4,5 centimeter.

Fosterets vekt er rundt 5–10 gram.

Hva skjer i kroppen din nå?

Du nærmer deg slutten av svangerskapets første trimester. Om du har vært mye kvalm eller følt deg trett og i dårlig form, hold ut! De fleste pleier å føle seg bedre i løpet av de neste ukene.

Eller kanskje har du ingen særlig andre tegn på at du er gravid enn at menstruasjonen fremdeles uteblir.

Uansett hva som er tilfelle for deg så gleder mange seg til å få noen flere tegn fra den lille i magen. I disse tider vil det for mange være mulig å få lyttet til barnets hjertelyd og se den lille på tidlig ultralyd for aller første gang. I løpet av 2022 skal alle gravide i Norge få tilbud om tidlig ultralyd i uke 11–13. Selv om vi er i de siste månedene av 2022 kan det dessverre variere om de forskjellige sykehusene har fått i gang tilbudet om tidlig ultralyd for alle.

Mange lurer på når de bør fortelle omverdenen om graviditeten. Å fortelle nyheten og snakke om barnet i magen, gjør det ofte litt mer virkelig, og det er ofte en stor glede å kunne dele nyheten. Det kan også være godt å ha noen å prate med om man for eksempel skulle være så uheldig at svangerskapet ikke utvikler seg som normalt. Det finnes ikke noe fasitsvar på når det er rett å fortelle til andre at man er gravid, man må selv finne ut til hvem og når man ønsker å fortelle om graviditeten.

Når andre trimester nærmer seg reduseres også risikoen for spontanabort betraktelig, "bare" 3 % av spontanaborter skjer etter første trimester og uke 12.

TRYGT BESKYTTET: Fosteret er 4,5 centimeter langt og ligger trygt beskyttet i din livmor. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock
TRYGT BESKYTTET: Fosteret er 4,5 centimeter langt og ligger trygt beskyttet i din livmor. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Fosterets utvikling

Nå begynner fosteret å ligne mer på et lite menneske. Organsystemet modnes og utvikles. Ansiktet er fremdeles bredt, øyelokkene ligger litt langt fra hverandre og øyelokkene er fremdeles sammenvokste. Ørene sitter enda lavt på det store hodet, som utgjør nesten halvparten av fosterets totale lengde. Bena er korte, men lårene er lengre enn leggene. Mot slutten av uken vil fosterets tarmer begynne å trekkes inn i bukhulen samtidig som bukveggen utvikles og lukkes.

Gravid uke 10 | Gravid uke 12 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer