Gravid uke 10

Mange har sin første svangerskapskontroll denne uken. Du bærer ikke lenger et embryo, men et foster etter denne uken.

FOSTER UKE 10: Halen forsvinner, ganen utvikles og overleppen formes. Illustrasjonsbilde: NTB Scanpix / Shutterstock
FOSTER UKE 10: Halen forsvinner, ganen utvikles og overleppen formes. Illustrasjonsbilde: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Fosterets alder er 8 uker i graviditetsuke 10.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder

Fosterets lengde: 3,5 centimeter
Fosterets vekt: 2,5 - 4 gram

Hvis du ikke allerede har vært hos jordmor/lege, bør du bestille din første svangerskapskonsultasjon nå. Dersom du har mange spørsmål kan du skrive dem ned, ofte glemmer man det man lurer på når man sitter på jordmor-/legekontoret. Alle svangerskapskontroller hos jordmor/lege i det offentlige er gratis. I de fleste kommuner kan du velge om du vil ha oppfølgingen i svangerskapet hos jordmor eller lege, eller kombinere disse tilbudene.

På den første konsultasjonen vil du få en del spørsmål om sivilstand, helse, levesett og lignende for at jordmor/lege skal kunne danne seg et bilde av hva du har behov for av informasjon og oppfølging. Det vil føres ned på et helsekort, som du tar med på alle fremtidige svangerskapskonsultasjoner.

LES OGSÅ:
image: Maten gravide bør unngå

Maten gravide bør unngå

Etter behov vil det bli vurdert om det er indikasjon for fosterdiagnostikk og du vil få informasjon og henvisning til rutineultralyd i uke 18-20. Det blir også tatt en blodprøve for å vurdere behovet for å ta fostervannsprøve. Spør legen din dersom du lurer på om du kan tilhøre denne gruppen.

Du skal få informasjon om valg av fødested, i Norge kan du velge mellom å føde på fødestue, fødeavdeling eller hjemme. Tilbudet varierer fra kommune til kommune. Jordmor/lege vil sammen med deg også fortløpende vurdere om det er tilstander som gjør at du kan ha behov for henvisning til spesialist eller fødepoliklinikk.

LES OGSÅ:
image: Video: Bekkenleddsmerter? Slik får du det bedre

Video: Bekkenleddsmerter? Slik får du det bedre

Fosterets utvikling denne uken

Ved slutten av denne uken er de fleste organsystemer anlagt, og dette markerer slutten av det vi kaller embryonalperioden. Fra nå av snakker vi om føtalperioden, og det voksende livet inni deg betegnes som foster. Embryoets hale forsvinner i denne uken, fingrene og tærne er nå lett gjenkjennelige. Både øyne og ører blir tydeligere, og nå er det ikke lenger vanskelig å se at dette skal bli et menneske. Produksjon av urin begynner en gang mellom denne og 12. uke. Den vil bli utskilt i fostervannet, og siden svelger fosteret det igjen. Ganen formes og overleppen utvikles ferdig.

Fosteret er ca. 3,5 cm langt, og den endelige kroppsformen er nå lett å kjenne igjen. Livmoren din er på størrelse med en liten grapefrukt.

Jordmor og gynekologer har svar på spørsmål om uke 10:

Aktuelt for deg nå:

Gravid uke 9 | Gravid uke 11 | Alle uker

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.
Denne graviditetsguiden
ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.