Mener hormonforstyrrende stoffer øker risiko for spontanabort

Kvinnene som hadde høye nivåer av disse stoffene, hadde 16 ganger så høy risiko for spontanabort, ifølge ny dansk studie.

Et nytt dansk studie fant ut at hormonforstyrrende stoffer økte risikoen for spontanabort.  Foto: Scanpix
Et nytt dansk studie fant ut at hormonforstyrrende stoffer økte risikoen for spontanabort. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

– Risikoen for abort var opptil 16 ganger forhøyet for de kvinnene som hadde høyest nivå i blodet. Dette var overraskende høye tall, og det er bekymringsfullt, sier professor Tina Kold Jensen, fra Miljømedicin på Suddansk Universitet, til Dagens Medisin.

Hun er førsteforfatter på studien, som er publisert i PloS One.

LES OGSÅ: 10 spørsmål og svar om spontanabort

Hormonforstyrrende stoffer i møbler, popcorn og klær

I undersøkelsen målte forskerne nivåene av hormonforstyrrende stoffer hos et utvalg gravide. Senere ble blodprøvene av de som aborterte sammenlignet med blodprøvene av de gravide som gjennomførte svangerskapet.

Kvinner som spontanaborterte hadde spesielt høyere nivåer av to hormonforstyrrende stoffer: perfluorononanoic acid (PFNA) og perfluorodecanoic acid (PFDA).

Disse stoffene finnes i overflatebehandling av møbler, i popcorn og i løpetøy, og er nokså nye, ifølge Kold Jensen.

Studien fant derimot ingen sammenheng mellom abort og eksponering for de eldre kjemikalene.

LEGEN SVARER: Redd for en ny abort

Mer forskning er nødvendig

Selv om Kold Jensen påpeker at undersøkelsen var grundig, mener hun likevel det er nødvendig med mer forskning før man kan gå ut med en advarsel.

Det mener også Kristine Gutzkow, forsker ved Folkehelseinstituttet.

– Vi har funnet disse stoffene (PFNA og PFDA) i den norske befolkning, men i lave konsentrasjoner. Foreløpig er det for få studier som tilsier at det er helseskadelig for mennesker ved disse konsentrasjonene. Vi har ikke funnet noe urovekkende. Flere studier må nok på banen, sier Gutzkow til Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Forløpet ved en spontanabort

Norge vil forby langkjedete stoffer

Norge ønsker likevel å stanse utslippene av langkjedete fluorerte forbindelser som PFOS, PFOA, PFNA og PFDA.

– Vi jobber aktivt med å forby disse langkjedete stoffene, da de er tungt nedbrytbare. Langkjedete fluorforbindelser brytes ikke ned i naturen, og vil forbli der. Forhåpentligvis vil stoffene bli erstattet med kortere kjeder som er lettere å bryte ned, forklarer hun.

Industrien holder selv på å fase ut disse stoffene også.

– Hvordan får vi i oss disse hormonforstyrrende stoffene?

– Strengt tatt er ikke disse stoffene klassifisert som hormonforstyrrende, men det er en pågående diskusjon om disse stoffene kan ha slike egenskaper. Vi får det i oss via munn og nese. Noe får vi i oss via maten, mens noe får vi i oss via støv. Stoffet går ikke inn via hudkontakt, påpeker forskeren.

LES OGSÅ: Habituell spontanabort - når spontanabort skjer tre eller flere ganger

Vanlig å sjekke kvinnen etter tre spontanaborter

Spontanaborter er hyppig forekommende, ifølge Mette Løkeland, nettredaktør for Norsk gynekologisk forening og overlege på abortregisteret.

– Det er ikke vanleg å sjekke for hormonforstyrende stoff når kvinner spontanaborterer. Først når kvinnen har hatt tre påfølgende spontanaborter, sjekker man for eventuelle årsaker, men hormonforstyrrende stoffer inngår ikke rutinemessig i dette, sier Løkeland til Lommelegen.no.

En av de vanligste årsakene til spontanabort er at mennesker produserer en del «feilvare» som ikke er forenelig med liv.

– Dette kan skje så tidlig at man ikke en gang har oppdaget at man er gravid. Mange spontanaborter når ikke helsevesenet, og det er ofte heller ingen medisinsk grunn for at helsevesenet skal involveres i alle spontanaborter. Derfor vil det aldri være en komplett oversikt over tallet på spontanaborter i befolkningen, forklarer Løkeland.

LES OGSÅ: Har du bakteriell vaginose?

– Lurt å holde seg unna hormonforstyrrende stoffer

– Er det flere spontanaborter nå enn det var for 20 år siden?

Løkeland påpeker at en eventuell økning i tallet på registrerte spontanaborter ikke behøver å skyldes en reell økning, men at flere kvinner tar kontakt i forbindelse med en mistanke om spontanabort.

– Som denne studien sier, må man se gjentatte studier som bekrefter den samme økte forekomsten av spontanaborter ved høye nivå av hormonforstyrrende stoff før man kan konkludere. Jeg kjenner for lite til effekten av slike hormonforstyrrende stoffer, men vil på generelt grunnlag si at siden man vet for lite om effekten av slike stoffer over lang sikt på mennesker og naturen ellers, vil det være lurt å holde seg unna dem, råder Løkeland.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer