Hvis du som er gravid skulle bli syk, er det vanligvis ikke skadelig for barnet, men det finnes noen unntak. Noen infeksjonssykdommer er uheldig å få når man er gravid, og man bør unngå å bli smittet. Virus, bakterier og andre organismer kan alle føre til fosterskader under svangerskap og skader på barnet under og etter fødsel.

Gravid uke for uke
Fosteret har et umodent immunsystem og kan derfor ikke forsvare seg mot enkelte infeksjoner mor får under graviditeten. Infeksjoner kan påvirke både mor, barnet og morkake, i tillegg til andre organer spesifikt for hver infeksjon.
LES OGSÅ: 10 spørsmål og svar om spontanabort
Terskel for å oppsøke lege bør være lav
Hvis man har fått en infeksjon eller man mistenker et problem hos barnet som kan skyldes en infeksjon, er rask og korrekt diagnose viktig slik at barn og mor kan behandles for å unngå videre skader.

De fleste sykdommer mor får vil ikke ramme fosteret
De fleste sykdommer som mor får vil ikke påvirke barnet i magen. En vanlig forkjølelse eller omgangssyke forårsaket av virus, vil ikke medføre skade for fosteret.
LES OGSÅ: Gravid: Vanlige plager
Sykdommer som vi vet kan ramme fosteret
Imidlertid kjenner vi noen sykdommer som kan overføres fra mor til barn, og kan gi alvorlig konsekvens for barnet. Vi skriver kan fordi det er ikke noe automatikk i at dette skjer. Totalt sett er det ved mange av disse sykdommene stor sjanse for at barnet overlever uten varig men, men enkelte sykdommer kan dessverre også ha dårligere odds for barnet.
Hvis du er gravid og du får en av sykdommene vi omtaler om i saken her, er det viktig at du oppsøker lege og at du får en grundig informasjon om risiko for barnets helse.
De viktigste infeksjonene man bør unngå som gravid er:
- Toksoplasmose
- Listeria
- Cytomegalovirus
- Røde hunder (rubella)
- Syfilis
- Herpes virus
- Varicella (vannkopper)
- Zika
- HIV
- Gruppe B streptokokker
- Hepatitt B og C
- Parvovirus B19
- Klamydia
- Gonoré
Toksoplamose
Toksoplamose skyldes en parasitt, toxoplasmosis gondii, og kan føre til synshemming, psykisk utviklingshemming, døvhet, epilepsi, og stivhet i muskler. Smitte kommer via ukokt mat eller via katteavføring. Barn smittes via mor under svangerskapet hvis mor blir smittet. Kvinner bør derfor aldri tømme kattekasser mens de er gravide, og frukt og grønnsaker bør vaskes og kokes godt. Det er også lurt å bruke hansker hvis man jobber i hagen.
Les mer om toksoplasmose og graviditet
Listeria
Listeria skyldes en bakterie, Listeria monocytogenes, som finnes i mat. Hvis mor blir smittet blir hun ofte ikke særlig syk, men barnet kan få alvorlige skader. Det kan føre til spontanabort, og dødfødsel. Listeria kommer via mat som kaldt kjøttpålegg eller pølser, rå, upasteurisert melk, myke oster, røkt fisk og rå bønnespirer. Bakteriet har også blitt funnet i meloner og andre frukt.
Man bør unngå disse matvarene, eller varme opp pølser og kjøttpålegg, ikke drikke rå melk eller myke oster og unngå matrester som ikke har blitt kjølt ned riktig.
Cytomegalovirus
Cytomegalovirus er den ledende årsaken til medfødt hørselstap, og det kan også føre til andre problemer som cerebral parese, psykisk utviklingshemming, synsproblemer, epilepsi.
Fordi dette er en vanlig infeksjon er det viktig å teste hørsel hos alle nyfødte. Hvis barnet har nedsatt hørsel er det viktig å behandle med antiviral medisin som kan hjelpe med å bevare hørsel hos barnet.
CMV er et vanlig virus som nesten alle mennesker har. Når man først har blitt smittet, ligger viruset latent, og det kan reaktiveres. Man kan også smittes av andre versjoner av viruset enn man først ble smittet med.
Røde hunder
Røde hunder (rubella) var en av de vanligste årsakene til medfødt blindhet, døvhet, utviklingshemming og død, men dette falt drastisk etter at vaksinen mot viruset ble tilgjengelig. De siste årene har flere unnlatt å ta vaksiner og mødre og barn er derfor igjen i faresonen hvis de ikke har blitt vaksinert eller hvis de har for lav immunrespons etter vaksinen. Det er derfor viktig at alle kvinner som ønsker å bli gravide testes og eventuelt vaksineres hvis det trengs. Røde hunder smittes via dråpesmitte hvis en som er syk nyser eller hoster i nærheten. Hvis man får røde hunder mens man er gravid er sjansen for at barnet skal få komplikasjoner veldig høy. Det er ingen behandling for røde hunder når man først har blitt smittet.
Syfilis
Syfilis er en seksuelt overført sykdom som skyldes en bakterie, treponema pallidum. Alle gravide skal få tilbud om test for syfilis ved første svangerskapskontroll. Ubehandlet syfilis fører til at barnet dør i rundt 40% av svangerskap hvor mor er smittet. Behandlingen er enkel og består av penicillin og dette kan stoppe smitte fra mor til barn og kurere sykdommen.
Herpes
Genital herpes virus infeksjon (kjønnsherpes) smitte under graviditet kan føre til mikrocefali (liten hjerne), øyeproblemer, hjerneinfeksjon som igjen fører til epileptiske anfall, nevrologiske problemer og død. Legen vil følge med på en eventuell infeksjon og behandle barnet med antiviral medisin hvis det er nødvendig. Kvinner som allerede har blitt smittet med genial HSV før de ble gravide har antistoffer som også kan beskytte barnet, men man vil allikevel følge nøye med på barnet hvis mor har et aktivt utbrudd av HSV rundt fødselen.

Vannkopper (varicella)
Vannkopper er en virusinfeksjon. Hvis en gravid får det, kan det i noen tilfeller få konsekvens for fosteret i form av blant annet utviklingshemming, andre nevrologiske problemer, synshemming, tarmproblemer, utviklingsskader på armer og ben eller lav fødselsvekt. Infeksjonen er farligst hvis mor smittes mellom uke 8 og 20 av svangerskapet. Hvis en gravid får vannkopper, kan hun behandles med antiviral medisin under utbruddet. Det finnes vaksine mot vannkopper som i mange land er en del av barnevaksineprogrammet, men det er det ikke i Norge. Hvis man ikke har hatt vannkopper og vil bli gravid, er det mulig å vaksinere seg før man blir gravid.
Bilder: Slik ser du forskjell på vannkopper og andre utslett
Zikavirus
Zikainfeksjon er et myggoverført virus som kan føre til at barnet blir født med mikrocefali, unormal ansikstanatomi, epileptiske anfall, syns og hørselshemminger og andre nevrologiske problemer. Det er ingen behandling for Zika. Zika er vanligst i syd Amerika, og noen land i Asia og Afrika. Hvis man skal ut og reise og er gravid anbefaler Folkehelseinstituttet å unngå reise til disse landene.
Les mer om zikavirus og graviditet
HIV
HIV smitte under graviditet kan føre til at barnet også får HIV. Hvis man vet at man kan ha blitt smittet, kan rask behandling føre til at dette unngås. Kvinner som allerede har HIV kan også behandles med antirretrovirale medisiner og dermed ha normale svangerskap
Gruppe B streptokokker (GBS)
Gruppe B streptokokker er bakterier som finnes i kroppens naturlige bakterieflora. Alle gravide kvinner sjekkes for GBS, og behandles hos de som tester positivt. Ubehandlet kan denne type infeksjon føre til hjernehinnebetennelse, lungebetennelse eller blodforgiftning hos barnet.
Hepatitt B og C
Hepatitt B og hepatitt C er virus som angriper leveren. Disse kan begge føre til lav fødselsvekt, for tidlig fødsel, og medfødte skader på barnet, i tillegg til at barnet kan bli en bærer av viruset.
Den femte barnesykdom
Den femte barnesykdom er et virus som heter parvovirus B19. Dette er en barnesykdom som kan føre til alvorlige komplikasjoner hos en gravid kvinne og hennes barn. Dette viruset ligger latent og forekommer i epidemier hvert 3. til 6. år. Den farligste konsekvensen for foster er anemi, blodfattig og hjerteproblemer. Det har vist seg at blodoverføring til fosteret - mens det ligger i mors mage - kan bedre prognosen.
Les mer om graviditet og den femte barnesykdom
Klamydia og gonoré
Klamydia og gonoré er seksuelt overførte sykdommer som kan skade barnet og mor hvis de er ubehandlet. Både klamydia og gonoré er vanlige i Norge og tallet på smittete øker jevnlig.
Hvis mor har gonoré kan føre til svangerskap utenfor livmor, dødfødsel, skader på livmor og eggestokker og blindhet hos barnet.
Hvis mor har klamydia kan det føre til dødfødsel, for tidlig født barn, spontanabort og svangerskap utenfor livmor.
Det er viktig å bli testet for disse seksuelt overførbare sykdommene hvis man blir gravid, samt også å prøve å unngå infeksjon mens man er gravid ved å bruke kondom. Har man hatt samleie med en man mistenker kan ha vært smittet eller hvis man får symptomer på infeksjon bør man be om å bli testet.
LES OGSÅ: Slik tester du deg for kjønnssykdommer
Kilder 1) Tidsskriftet.no, 2) Uptodate 3) CDC.gov 4) NCBI.NIH.gov - Alle 14.10.17.