Blødninger tidlig i graviditeten

Mange gravide blir redde. Se hva blødningene kan skyldes.

UROLIG? – Det er aldri godt å være bekymret. Søk råd hos helsepersonell - mange blir beroliget ved å snakke, råder jordmor Cecilia Kleven.  Foto: Scanpix
UROLIG? – Det er aldri godt å være bekymret. Søk råd hos helsepersonell - mange blir beroliget ved å snakke, råder jordmor Cecilia Kleven. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

– Det er ikke uvanlig å oppleve en liten blødning, gjerne tidlig i svangerskapet. Mange opplever det og som oftest er det helt ufarlig, men mange blir redde, sier Cecilia Kleven, jordmor ved Oslo jordmor og kvinnesenter, til Lommelegen.no.

Så mange som en fjerdedel opplever en liten blødning. Disse blødningene avtar og opphører som regel raskt, og trenger ikke bety at noe er galt eller at kvinnen aborterer.

– Blødningsårsaker kan være at egget fester seg mot livmorveggen. Gravide har lettblødende slimhinner og kan i forbindelse med samleie oppleve en lett, slimaktig blødning etterpå, forteller Kleven.

Hvis morkaken er plassert langt nede mot livmorhalsen, kan det også føre til at man opplever små blødninger.

– Da er det vanlig å følge med på om morkaken trekker seg opp i løpet av svangerskapet, opplyser Kleven.

LEGEN SVARER: Redd for en ny abort

Brun utflod - hva kan det bety?

Blodfargen kan også ha noe å si.

– Brunt utflod er gjerne et tegn på en gammel blødning. Det er ingen fersk, ny blødning. Hvis du opplever litt brun utflod på toalettpapiret eller i truseinnlegget, og det er stort sett ufarlig, sier jordmor.

Hvis du opplever blødning sammen med smerte, skal du være litt på vakt.

– Får du menstruasjonsblødninger og smerter i magen, eller at det er så mye blod at du må bruke bind, bør du kontakte helsevesenet, råder Kleven.

Ved store blødninger skal kvinnen bli henvist til sykehus.

LES OGSÅ: hCG faller ved spontanabort

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INGEN GOD MAGEFØLELSE: Opplever du blødning sammen med magesmerter, bør du kontakte helsevesenet. Foto: Scanpix
INGEN GOD MAGEFØLELSE: Opplever du blødning sammen med magesmerter, bør du kontakte helsevesenet. Foto: Scanpix Vis mer

Bekymret? Kontakt helsepersonell

Jordmoren mener at det er lurt å kontakte enten lege eller jordmor hvis du har opplevd blødninger og er bekymret.

– Det er aldri godt å være bekymret. Søk råd hos helsepersonell - mange blir beroliget ved å snakke. Det går også an å ta en tidlig ultralyd etter uke seks for å se at hjertet slår. Det er mest for din egen del, og ikke alltid medisinsk nødvendig, forteller Kleven.

– Men har du vondt og blødning, kan det vært fint å få sjekket det opp.

Hvis du ikke har opplevd smerter i magen i forbindelse med blødning, kan du lytte litt til magefølelsen og selv vurdere om du synes det er nødvendig med å kontakte helsepersonell.

LES OGSÅ: Forløpet ved en spontanabort

Blødninger etter uke 12

Selv om du har passert uke 12, kan lettblødende slimhinner forekomme hele veien i svangerskapet.

– De fleste blør ikke etter graviditetesuke 12, det vil si at de som fleste som opplever blødning er i første trimester, sier Kleven.

Hvis morkaken er plassert langt nede mot åpningen til livmoren, kan man oppleve blødninger i hele svangerskapet.

Det finnes også noe som heter tegningsblødning.

– Det er når det begynner å modnes, gjerne på vei til fødsel. Det er en slags slimaktig blødning, som mange kaller for slimproppen. Slimhinnen er mer lettblødende ved modning og kontraksjoner, forklarer jordmor.

USIKKER: Det finnes dessverre ingen garantier for at svangerskapet vil gå bra. Spontanaborter forekommer hyppig. Foto: Scanpix
USIKKER: Det finnes dessverre ingen garantier for at svangerskapet vil gå bra. Spontanaborter forekommer hyppig. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Mener hormonforstyrrende stoffer øker risiko for spontanabort

Vanlig å spontanabortere

Det finnes dessverre ingen garantier for at svangerskapet vil gå bra.

Spontanaborter er hyppig forekommende, ifølge Mette Løkeland, nettredaktør for Norsk gynekologisk forening og overlege på abortregisteret.

En av de vanligste årsakene til spontanabort er at mennesker produserer en del «feilvare» som ikke er forenelig med liv.

– Dette kan skje så tidlig at man ikke en gang har oppdaget at man er gravid. Mange spontanaborter når ikke helsevesenet, og det er ofte heller ingen medisinsk grunn for at helsevesenet skal involveres i alle spontanaborter. Derfor vil det aldri være en komplett oversikt over tallet på spontanaborter i befolkningen, har Løkeland uttalt.

LES OGSÅ: Spontanabort

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer