Uteblitt menstruasjon, men negativ graviditetstest

Lar mensen vente på seg, og du har testet negativt? Hva er årsaken til dette? Gravid eller ikke gravid?

IKKE GRAVID: Kan du stole på det? Foto: Aleksandra Gigowska / Shutterstock / NTB
IKKE GRAVID: Kan du stole på det? Foto: Aleksandra Gigowska / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gått over tiden for forventet menstruasjon, og det er en viss mulighet for at du kan være gravid, men testen viser bare en strek. Kan du stole på resultatet?

Kan du likevel være gravid?

En vanlig menstruasjonssyklus er på 25–35 dager regnet fra første dags blødning til neste første dags blødning. I gjennomsnitt er syklus på 29 dager og nokså konstant hos den enkelte kvinne, bortsett fra de tidlige årene etter første menstruasjon og i perioden før siste menstruasjon (menopausen).

Hvis menstruasjonen er forsinket, men du likevel har fått negativ graviditetstest utelukker det ikke at du kan være gravid. Det kan skyldes at testen er tatt for tidlig, før produksjonen av svangerskapshormonet hCG i morkaken er stort nok til at det kan måles.

image: 8 tips for å bli raskere gravid

8 tips for å bli raskere gravid

Det kan skyldes at testen er tatt for tidlig, før produksjonen av svangerskapshormonet hCG i morkaken er stort nok til at det kan måles. Dagens følsomme urintester vil normalt gi utslag noen dager før forventet menstruasjon, cirka 14 dager etter eggløsning/befruktning.

LES OGSÅ: Tidlige tegn på graviditet

Ustabil syklus

Noen kvinner har ustabil syklus på grunn av ustabil eggløsning. Inntrer graviditet i en syklus med forsinket eggløsning, vil det ta lengre tid før graviditetstesten blir positiv. Hvis du har brukt eggløsningstester, kan du forvente menstruasjon 14 dager etter eggløsning, og du kan da starte å ta graviditetstester.

Bør du oppsøke lege dersom mensen ikke kommer?

Hvis du er usikker på om du kan være gravid tross negativ test, kan du hos legen få tatt en blodprøve for å teste for hCG.

Hvis menstruasjonen uteblir i mer enn tre måneder, kan du søke lege for utredning. Det gjelder både for dem som har barneønske, og for dem hvor graviditet ikke er aktuelt.

image: Derfor får du ikke mensen

Derfor får du ikke mensen

Hvis du bruker prevensjon og ikke får menstruasjon

Hvis du bruker prevensjon og ikke får menstruasjon til forventet tid, da bør du ta en graviditetstest. Husk at noen prevensjonsmetoder (spesielt spiral) beskytter dårligere mot graviditet som sitter utenfor livmoren, ved graviditet bør denne muligheten utelukkes ved gynekologisk undersøkelse og ultralyd.

Kan det være andre årsaker?

De vanligste årsaker til uteblitt menstruasjon er hormonforstyrrelser, for eksempel PCOS (polycystisk ovarie syndrom), omfattende trening, slanking og psykiske årsaker. Årsak til uteblitt menstruasjon vil kunne utredes hos fastlegen eller hos gynekolog.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder: 1) Emetodebok for seksuell helse,: Menstruasjon