Hvor mye du legger på deg i svangerskapet har store variasjoner. Det viktigste leger og jordmødre ser på ved graviditetskontrollen er at det ikke forekommer plutselig vektøkning eller vektnedgang, og om stor vektøkning skyldes vannansamling i kroppen (ødem).
LES OGSÅ: Slik regner lege og jordmor ut din termindato
Hva er normalt å legge på seg?
Ifølge matportalen (helsedirektoratet) er det vanlig å legge på seg mellom 11 og 16 kilo i svangerskapet. Dette er gjennomsnittlig 0,4 kg i uken. Man legger mest på seg i siste del av graviditeten.
11-16 kilo er normalt

Maten gravide bør unngå
Optimal vektøkning i svangerskapet avhenger av flere forhold, blant annet din kroppsmasseindeks (BMI) før du ble gravid. Var du undervektig før du blir gravid, bør du legge på deg mer under svangerskapet. Var du i utgangspunktet overvektig, bør du ikke legge like mye på deg. Det i orden om du bare går opp noen få kilo. Du bør ikke slanke deg når du er gravid, ifølge Helsenorge.
Det daglige energibehovet er økt i siste trimester (ca. 300 kcal/dag) og i ammeperioden, har lege Henriette Walaas Lindvig skrevet i et svar på Lommelegen. Det er selvsagt allikevel stor variasjon i energiinntaket og -behovet hos gravide på grunn av forskjellige matvaner, aktivitetsnivå og grunnbehov for energi. Når man for eksempel øker hvor fysisk aktiv man er, øker også energibehovet. Dersom man ikke kompenserer med økt energiinntak kan aktivitetsøkningen bidra til at man kan oppleve vektreduksjon.
LES OGSÅ: Tidlige tegn på graviditet

Hva veier hva?
Man kan skissere et omtrentlig mål for vektøkning av følgende organer;
- Morkake ca. 0,7 kg
- Fostervann ca.0,5 kg
- Økt vekt av brystene ca.0,8 kg
- Økt blod- og væskevolum ca.1,6 kg
- Økt vekt av livmoren ca. 1 kg.
- Vekten av fosteret varierer, den gjennomsnittlige fødselsvekten i Norge er godt over 3 kg.
LES OGSÅ: Er tunfisk trygt for gravide?

Hvor mye ekstra forbrenner man under graviditet og amming?>
I snitt forbrenner man rundt 285 kalorier ekstra per dag mens man er gravid. Litt mindre de første månedene, litt mer de siste månedene.
I gjennomsnitt trenger du så mye ekstra mat hver dag, ifølge Helsenorge:
- Første trimester: En frukt, for eksempel ett eple.
- Andre trimester: Ett mellommåltid, for eksempel en brødskive eller en frukt.
- Tredje trimester: To mellommåltider, for eksempel havregrøt og en frukt.
Når man ammer har man et økt energibehov på omtrent 500 kcalorier per dag i tillegg til sitt vanlige behov. Forbrenningen øker i takt med mengden du ammer; mindre i nyfødtperioden, og mest i perioden hvor du fullammer en 5-6 månder gammel baby.
LES OGSÅ: Ekstrem svangerskapskvalme er en sykdom
Overvekt og undervekt
Både overvekt og undervekt kan føre til komplikasjoner når du er gravid, og ulike helseproblemer for mor og barn.
Selve fødselen kan også bli mer komplisert for kvinner med overvekt. Hvis du er overvektig skal du ikke slanke deg under graviditeten, men du kan trygt begrense vektoppgangen.