Brystspreng: Cottermans grep

Nyttig håndgrep som kan mykne opp areolaen og gjøre det lettere for barnet å ta tak i brystet.

BRYSTSPRENG: Brystspreng kan føre til smerter i brystene og tendens til tilstoppede melkeganger. Like fortvilende for mor som for barn.  Foto: Samfoto/NTB Scanpix
BRYSTSPRENG: Brystspreng kan føre til smerter i brystene og tendens til tilstoppede melkeganger. Like fortvilende for mor som for barn. Foto: Samfoto/NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange barselkvinner opplever brystspreng etter 3-4 døgn på grunn av økt blodtilførsel til brystene og full melkeproduksjon. Dette gjør at brystene blir vonde og harde.

I slike situasjoner kan håndgrepet «Cottermans grep» være et nyttig grep å kunne.

– Dette grepet bør alle barselkvinner kunne sammen med håndmelking. Det er et nyttig hjelpemiddel ved brystspreng og for å stimulere utdrivelsesrefleksen for et ivrig sultent barn, eller for å stimulere brystet om man er adskilt fra sitt barn, sier jordmor Åshild Gavlen til Lommelegen.no.

Gavlen har jobbet på barsel ved Haukeland sykehus, og jobber nå som vikar ved Jordmor Heim ved Straume Helsestasjon i Fjell kommune.

– Jeg viser alle mine barselkvinner dette grepet. Om barnet er svært urolig og kaver ved brystet, kan dette ofte være løsningen for så å håndmelket noen dråper slik at barnet kjenner at melken er der. Grepet kan også brukes for å fremheve brystknoppen for barnet, forklarer Gavlen.

TRYKK RUNDT BRYSTVORTEN: Ha et lett og jevnt trykk rundt hele areolaen for å mykgjøre brystet.  Foto: VG/NTB Scanpix
TRYKK RUNDT BRYSTVORTEN: Ha et lett og jevnt trykk rundt hele areolaen for å mykgjøre brystet. Foto: VG/NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Norske kvinner venter stadig lengre før de får barn

Slik gjør du det

Håndgrepet «Cottermans grep» gjøres ved å bøye fingertuppene på hendene (formet som en tulipan), med neglene inn til sidene av brystknoppen. Meningen med dette er å skape en ring med 8-10 små «groper» i areola, ved basen av brystknoppen, forklarer Ammehjelpen.no.

Et jevnt og forsiktig trykk i 60-120 sekunder, eller mer, kan bidra til en oppmykning brystet. Hvis brystet er veldig fast, kan du oppnå et bedre resultat ved å opprettholde trykket i 2-3 minutter.

Du kan også variere ved å bruke to tomler eller to fingrer for å få en jevnere oppmykning rundt brystvorten, og deretter veksle mellom områdene med ett minutt om gangen to-tre ganger.

Grepet er oppfunnet av K. Jean Cotterman. På nettsiden BreastFeeding Inc kan du ser flere illustrasjoner av «Cottermans grep».

Gavlen har fått gode tilbakemeldinger fra barselkvinnene når det gjelder dette grepet.

– De sier at det blir hyppig brukt før amming og at det letter starten på ammingen, forteller jordmoren.

LES OGSÅ: Fortsatt trygt å bruke Paracet under graviditet

BRYSTPUMPE: En brystpumpe kan gjøre brystsprengingen verre. Ofte kan det være lurt å mykgjøre brystet med Cottermans grep før du tømmer brystet med brystpumpe.   Foto: Samfoto/NTB Scanpix
BRYSTPUMPE: En brystpumpe kan gjøre brystsprengingen verre. Ofte kan det være lurt å mykgjøre brystet med Cottermans grep før du tømmer brystet med brystpumpe. Foto: Samfoto/NTB Scanpix Vis mer

Brystpumpe kan gjøre melkespreng verre

En brystpumpe som blir brukt mot et sprengt bryst (vakuum) kan føre til økt væskeansamling i vevet innenfor selve brystglasset, spesielt hvis de sterkeste innstillingene på pumpen brukes, ifølge Ammehjelpen.no.

Denne hevelsen kan begrave melkesjøene under det fortykkede areolavevet, som igjen fører til at barnets tungebevegelser ikke klarer å få melken ut. Det kan også bli vanskeligere å melke med fingertuppene eller å få melk ut med brystpumpen.

Hvis du skal bruke brystpumpe kan det derfor være nyttig å bruke «Cottermans grep» først, slik at du åpner opp areolaen enda mer. Det fører ofte til å fremkalle utdrivningsrefleksen.

LES OGSÅ: Ufrivillig barnløshet

Flere fordeler med «Cottermans grep»

Det er flere gode grunner til å benytte seg av «Cottermans grep» før ammingen starter.

1. Overskuddsvæsken i vevet blir flyttet innover i retningen av den natulirge lympfedrenasjen.

2. Trykket på langs av melkesjøene gjør at litt melk blir flyttet bakover i melkegangene. Ved å lette de overutspilte veggene av melkesjøer gir mindre ubehag når barnet tar tak. Vevet blir mer elastisk, slik at barnet kan dra brystknoppen og areola dypere i munnen og barnets melkebevegelser med tungen gjør mer nytte for seg.

3. Melkeutdrivningsrefleksen blir automatisk utløst av den jevne stimuleringen av nerverne som forsnyer brystknoppen og areola. Dette gjør at melken flyttes framover i brystet nesten alltid innen fem minutter eller mindre.

4. Fingertupp-melkingen kan være nyttig for å skape plass for barnets hake, slik at barnet kan få et godt dypt tak ved brystet.

(Kilde: Ammehjelpen.no

LES OGSÅ PÅ MAMMANETT: Seks vanlige ammeproblemer

JORDMOR: Åshild Gavlen Foto: Privat
JORDMOR: Åshild Gavlen Foto: Privat Vis mer

Nyttig å vite ved brystspreng

Symptomer på brystspreng er:

  • Vondt i brystene før, under eller etter amming (eller alle tre)
  • Stor lekkasje fra det andre brystet under amming
  • Tendens til tilstoppede melkeganger og brystbetennelser

Ved brystspreng er behandlingen å få tømt brystet. Dette kan gjøres enten ved amming der «Cottermans grep» og håndmelking har forberedt og mykgjort brystet.

Tømmingen skal helst skje på den tiden på døgnet når sprengen er verst. Ofte er dette om morgenen, men hvis problemet likt gjennom hele døgnet kan du tømme brystet når som helst, ifølge Ammehjelpen.

– Er brystet svært sprengt kan en varm dusj eller varme omslag fremme utdrivingen sammen med «Cottermans grep» og håndmelking. Når melken renner, kan lette stryk over brystsprengen ned mot areola hjelpe. Når brystet føles lettere og barnet får godt tak, kan barnet fortsette tømmingen av brystet, råder jordmor Gavlen.

Bryst blir aldri helt tomme, så du trenger ikke å bekymre deg for at melken vil forsvinne ved tømming.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer