Mange gravide opplever bekkenløsning med påfølgende smerter. Smerten kan sitte bak i bekken og korsrygg, foran i symfysen, i lysken, i hoftene, eller kun på en side av bekkenet.
- Bekkenløsning er en normal fysiologisk tilstand hos alle gravide som skyldes hormonelle forandringer under svangerskapet. Det skjer en oppmykning av leddbåndene omkring iliosakralleddene og symfysen som er hensiktsmessig for at bekkenet skal utvide seg under fødselen, sier Britt Stuge, fysioterapeut og seniorforsker ved Oslo universitetssykehus.
Enkelte får smerter i rygg og eller i bekkenet under svangerskapet og noen får så sterke smerter at de ikke fungerer i hverdagen. Når den fysiologiske bekkenløsningen gir så uttalte smerter at daglige aktiviteter blir hemmet, kalles det symptomgivende bekkenløsning.
- Betegnelsen bekkenløsning kan være svært misvisende da det ikke er slik at bekkenet er veldig løst. Bekkenleddsmerter anses derfor som en bedre betegnelse hvis smertene er lokalisert over bekkenleddene og kan fremprovoseres ved kliniske tester, sier Stuge.
De første symptomene kan være smerter når du går står eller sitter, smerter når du går i trapper og at det kan være vanskelig å reise seg fra sittende stilling.
Ifølge Stuge stilles diagnose stilles på bakgrunn av smertelokalisasjon og flere positive kliniske tester.
Seniorforskeren forteller at det er holdepunkter for at det finnes ulike undergrupper av bekkenleddsmerter som kan trenge forskjellige behandlingstilnærminger. Det er dokumentert god og vedvarende effekt av individuelt tilpasset fysioterapi med fokus på kroppsbevissthet og spesifikk funksjonell trening.
- Pasientene kan ha god nytte av betryggende informasjon basert på sykehistorie og klinisk undersøkelse. Ved behov kan det henvises til individualisert fysioterapi som er målrettet og evalueres kontinuerlig. Generell trening og stabiliserende øvelser hjelper ikke for mange. Det er viktig å bruke kroppen på en god måte som ikke provoserer smertene og å tillate seg å hvile i gode hvilestillinger sittende eller liggende. Hvile bør være kortvarig, ofte før smertene blir for store, og kombineres med fysisk aktivitet som den gravide trives med.
Diagnoser:
Fysiologisk bekkenløsning:
Normal følge av hormonelle forandringer under graviditet. Det skjer en oppmykning av leddbåndene omkring iliosakralleddene og symfysen. Alle gravide kvinner har fysiologisk bekkenløsning i større eller mindre grad.
Symptomgivende bekkenløsning:
Når den fysiologiske bekkenløsningen gir så uttalte smerter at daglige aktiviteter blir hemmet, kalles det symptomgivende bekkenløsning. Symptomgivende bekkenløsning kan en ha under svangerskapet og i barseltiden.
Kronisk bekkenleddsyndrom:
Når plagene vedvarer ut over barseltiden, kalles det kronisk bekkenledd- syndrom. Dette kan være en følgetilstand etter symptomgivende bekkenløsning.
Diagnoser og definisjonene er utarbeidet av Den norske Legeforening i 1990.
LES OGSÅ: Trening mot bekkenløsning

Mange søker hjelp
I den store mor/barn-undersøkelsen i Norge, som omfattet 75.000 gravide, rapporterte 15 prosent av kvinnene bekkenleddsyndrom i siste del av svangerskapet. I den samme studien anga nesten halvparten av gravide kvinner at de hadde hatt smerter i et eller flere ledd under siste graviditet, uten at de dermed fikk diagnosen bekkenløsning.
I Norge ble det født 60.300 barn i 2012, på bakgrunn av dette anslås det at over 15.000 gravide trenger hjelp hos lege eller annet helsepersonell på grunn av bekkenleddsmerter hvert år.
- To år etter fødsel har fem til sju prosent fortsatt smerter og tre prosent plages av sterke smerter. Av alle med bekkenleddsmerter må sju prosent bruke krykker og 15 prosent opplever store søvnproblemer – forårsaket av smerter de får når de snur seg i sengen. Av disse er flere plaget så alvorlig at det forårsaker arbeidsuførhet, sier Olea Sylte, leder i Landsforeningen for kvinner med bekkenleddsmerter. Hun har hentet tallene fra Muskel og Skjelett Tiåret (MST)-rapporten 1/2013.
Ifølge nettportalen Bekkenløsning, som er startet opp av kiropraktor Tarjei Aarrestad, vil et mer ustabilt bekken ofte kunne føre til at leddflatene i bekkenet og til dels og korsryggen vil kunne gli lettere mot hverandre. Når dette skjer, at leddflatene gnisser borti hverandre, vil det oppstå irritasjon og hevelse i og rundt dette leddet. Denne hevelsen vil så kunne presse på nervefibrene som ligger rundt leddet, og dermed vil man kunne få smerter.
- Det er ofte vanskelig å fastslå hvor smertene kommer fra eller hvordan de oppstår, mener Sylte.
- Men selv om en ikke alltid kan sette fingeren på akkurat hva som er årsaken til smertene er smerten du opplever reell. Smerter i og rundt bekkenleddet kan gjøre svært vondt. Musklene kan "knyte seg" og det føles som om de står i krampe.
Heldigvis kan mange lette plagene om de tar smertene på alvor.
- Tenk deg at bekkenet er en forstuet ankel. Ikke fremprovoser smerter gang på gang, dag etter dag - da kan du forverre situasjonen. Du må altså ta konsekvensene av det kroppen forteller deg for å hindre at smerten utvikler seg og blir kronisk. Det å avlaste og bruke kroppen på en god og hensiktsmessig måte lindrer og forebygger langvarige plager, sier Sylte.
LES OGSÅ: Leddsmerter i forbindelse med graviditet
Noen tips:
- Stå med vekten fordelt på begge ben. La ikke barn henge på hoften.
- Løft hensiktsmessig. Overlat tunge løft til andre.Tilrettelegg forholdene slik at barna kan komme til deg i riktig arbeidshøyde.
- Bruk ryggsekk og bær med lik tyngde i begge hendene.
- Bruk gode sko og benytt brodder om vinteren.
- Når du går tur, husk at fram og tilbake er dobbelt så langt.
- Skift stilling ofte, det er tillatt å være urolig!
- Mange har nytte av å ha bena samlet når de snur seg i sengen og går ut og inn av bil.
- Samleiestillinger kan være smertefulle.Varier og bruk fantasien!
- Få hjelp til å rette på måten du utfører daglige bevegelser og gjøremål på.
- Finn en behandler som viser respekt for dine utfordringer og som du har tillit til.
- Et støttebelte eller «tape» kan være nyttig. Bruk det etter behov og ikke for lenge av gangen.
- Ta kontakt med fødeavdelingen i god tid for tilrettelegging av fødselen og tiden på barselavdelingen. Benytt månedene før fødselen til å finne stillinger du kan hvile i. Prøv også stillinger du kan tenke deg å føde i, så er du fortrolig med dem til fødselen.
- Reduser egne og andres krav og forventninger til deg selv. Det er du som må sette grensene.
Kilde: Landsforeningen for kvinner med bekkenleddsmerter (LKB).
- Har du spørsmål om bekkenløsning? Send det inn til Lommelegens gynekolog Liv Bente Romundstad eller sjefsvarlege Brynjulf Barexstein.