Bekkenløsning, også kalt bekkensmerter, bekkenleddsmerter eller bekkenleddsmertesyndrom, er en tilstand som forårsaker ubehag eller smerter i leddene på forsiden eller baksiden av bekkenet. Det skjer når den mekaniske bevegelsen av de tre bekkenleddene blir ustabil.
Både kvinner og menn kan få bekkensmerter, men kvinner er mer utsatt. Bekkensmerter er mest vanlig under graviditet, men kan også være et resultat av skade, leddgikt eller artrose.
Symptomer
Bekkenleddsmerter inkluderer milde til skytende smerter eller stivhet i bekkenet. Dette kan omfatte:
- Ryggsmerter eller hoftesmerter når man bøyer seg forover
- Smerter nedover i bena, nedre rygg eller hofter mens man går, eller går i trapper
- Rygg eller hoftesmerter mens man sitter eller står på ett ben
- Rygg eller hoftesmerter når man snur seg i sengen
- Rygg eller hoftesmerter når man flytter bena fra hverandre
- Rygg eller hofte smerter under samleie.

Bekkenløsning ved graviditet
Fysiologisk bekkenløsning: Bekkenløsning skjer for at barnet skal kunne passere gjennom fødselskanalen og er vanligvis helt uproblematisk. Dette er en normal prosess hos alle gravide og kalles fysiologisk bekkenløsning, ifølge helsenorge.no.
Symptomgivende bekkenløsning: Dersom du får så store plager og smerter fra bekkenet at det hemmer daglige gjøremål, kalles tilstanden symptomgivende bekkenløsning. Dette er ufarlig, men plagsomt. De fleste blir smertefrie noen uker etter fødselen.
Hos gravide kan symptomene på bekkenløsning utvikle seg plutselig eller gradvis over tid. De kan også bli verre ettersom barnet vokser, og kvinnen bærer mer vekt. I tillegg til symptomene nevnt ovenfor kan gravide også oppleve symptomer som:
- Lårsmerter
- Klikking eller skraping i hofter og bekken
- Smerte i området mellom vagina og anus (perineum).
Emosjonelle symptomer er også vanlig ved bekkenløsning under svangerskap. Man kan oppleve:
- Tristhet
- Depresjon
- Frustrasjon
- Sinne
- Skyldfølelse
- Isolasjon

Gravid uke for uke
Årsakene til bekkenløsning
Årsakene til bekkenløsning varierer antageligvis. Man har lenge trodd at det kun skyldtes hormonelle forandringer og oppmykning av leddbånd, men en stor undersøkelse som så på studier gjort mellom 2000 og 2013 viste at det er mange faktorer som spiller inn i bekkenløsning. Tingene som viste seg å ha en mulig innflytelse på utvikling av bekkenløsning eller bekkenleddsmertesyndrom, inkluderer hormonnivåer, andre sykdommer som diabetes, tidlig menstruasjonsdebut, mange tidligere fødsler, genetiske forhold, og visse typer spiral satt inn rett etter fødsel.
Differensial diagnose
Differensialdiagnose er betegnelse på alternative sykdommer som forklaring på et spesielt symptom eller funn.
Differensial diagnoser ved bekkenløsning inkluderer
- Osteitis pubis: bekkensymfyse slitasje og betennelse
- Bekkenleddsbetennelse (sakroiliakaleddbetennelse)
- Korsryggproblemer
- Hoftesmerter
- Morkakeløsning (placenta abruptio): Morkaken løsner fra livmoren for tidlig. Dette fører til at barnet ikke får korrekt næring og surstofftilføring. Alvorlig tilstand som krever øyeblikkelig behandling på sykehus.
- Ligamentsmerte: Livmoren er festet til bekkenet ved hjelp av kraftige ligamenter. Disse ligamentene strekker på seg ettersom livmoren vokser og dette kan gi ufarlige smerter.
- Midlertidig osteoporose i hofteleddet.
Behandling av bekkenløsning
Behandling inkluderer trening, smertestillende, antidepressiva, kirurgi, og andre medisiner avhengig av den underliggende årsaken til bekkenløsningen. Det er også viktig å se på risikofaktorer for vedvarende smerte etter fødsel. Dette inkluderer bekkenløsning senere i svangerskapet, høy smerte og alvorlig begrensing av aktiviteter på grunn av smerter og vanskeligheter med å gå, høy scoring på forskjellige kliniske tester som evaluerer bekkenløsning, smerte i mer enn ett ledd, og asymmetrisk leddbåndsoppmykning.
LES MER: Slik letter du bekkenløsningsplagene
Prognose
For de fleste er prognosen god, men det er viktig å få korrekt behandling som kan involvere alt fra medisiner til fysioterapi, kirurgi og psykiatrisk hjelp.
LES OGSÅ: