Uventet fødsel utenfor sykehus

Hvert år fødes det noen barn hjemme, eller i bil eller båt på vei til sykehus. Uventet fødsel er hyppigst hos kvinner som har født før, fordi de som regel føder raskere.

Noen fødsler kan skje svært raskt, eller det kan være andre forhold som gjør at dere ikke kommer fram til fødeavdelingen i tide.

BehandlingHvis den gravide får trang til å trykke barnet ut, er fødselen kommet så langt at det må gjøres klart til fødsel der dere er:

Bevar roen. Det kan virke overveldende å plutselig måtte være fødselshjelper, enten du er far, taxisjåfør, venninne eller tilfeldig innblandet. Bruk noen sekunder på å mobilisere ro og styrke. Din oppgave er å støtte moren når hun føder, og å holde barnet varmt etterpå. De aller fleste fødsler går av seg selv, og de går bra.
Berolige moren. Opptre rolig overfor den fødende. Snakk rolig. Si at du skal hjelpe til og at dette skal gå bra. En trygg stemning gjør moren til en bedre føder!

Ring 113. Hvis det er tid og mulighet, ring 113, fortell hvor dere er og at fødselen er i gang. 113-sentralen kan ringe videre til fødeavdelingen, til lege og til jordmor.

Varme. Sørg for at temperaturen i rommet eller bilen er høy. Sørg for å ha tepper, pledd, dyne eller varmt tøy klart til barnet. Noe av det viktigste en fødselshjelper må gjøre, er å holde barnet varmt når det kommer ut.

Leie. Underlivet til den fødende må være avkledt. La henne ligge så komfortabelt som mulig.

Trykking. Si at hun skal ta i og trykke når hun kjenner trykketrang. Hun kan godt ta tak under lårene og presse på når trykkrien kommer. Mellom trykkeriene bør hun slappe godt av.

Hodet synes. Etterhvert vil du se hodet til barnet i åpningen. Det kan gå flere pressrier før det kommer ut, det er normalt.

Hodet kommer ut. Til slutt presses hodet ut. Hodet er størst og vanskeligst å få ut, men skuldrene kan også holde litt igjen. Du kan eventuelt hjelpe dem fram ved å bevege litt på barnets hodet under en ri.

Barnet er født. Når begge skuldrene er ute, kommer resten av seg selv. Ta i mot barnet og legg det opp til moren, oppå brystkassa hennes. Barnet skal begynne å puste i løpet av få sekunder. Da skriker det. Gni barnet godt et håndkle eller et klesplagg hvis pustingen ikke raskt kommer i gang.

Tørk barnet og hold det varmt. Legg nok av klær og tøy over barnet som ligger på morens bryst. Barnet må hele tiden holdes varmt, husk det kom nettopp fra 37 grader!

Navlesnoren. La navlesnoren være.

Morkaken. Fødes av seg selv innen en time etter barnet er født. Ta vare på den, i en plastpose. Fødeavdelingen vil se på morkaken etterpå.

Oppdatert 29.09.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-