Ultralyd ved svangerskapskontroll

Du vil vanligvis bli tilbudt en ultralydundersøkelse mellom 17. og 19. svangerskapsuke, som del av den vanlige graviditetskontrollen. Her vil du for første gang se bilder av livet som vokser i deg. Du har kanskje gledet deg lenge, og mange ønsker å ha med seg partneren sin for å dele denne helt spesielle opplevelsen.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Slik utføres undersøkelsen:
For de fleste gravide er dette den eneste ultralydundersøkelsen som gjøres, og den blir utført av lege eller jordmor med spesiell opplæring. Du blir bedt om å ligge på ryggen og får en geleaktig masse påsmurt på magen. Deretter føres ultralydhodet langsomt over magen din, og du kan se bildene av fosteret på en TV-skjerm. Undersøkelsen gjør ikke vondt, og anses som helt ufarlig.

Målet ved undersøkelsen er:

1) å fastsette termin
2) se om du har flere fostre
3) se hvor morkaken er plassert i livmoren
4) se at alt er som det skal med fosteret

Dette en spennende og flott opplevelse for foreldrene. De fleste førstegangsfødende har på dette stadiet ennå ikke følt fosterbevegelser. Ved denne undersøkelsen kan man se de forskjellige kroppsdelene og de indre organene. Vanligvis vil fosteret bevege seg litt, og du ser det ørlille hjertet slå.

1) Fastsette termin. Under ultralydundersøkelse bestemmes termin ved å måle diameteren på hodet og lengden på lårbenet til fosteret. Terminen kan ha en feilmargin på omkring to uker: dvs. fastsatt termin +- 1 uke. Bestemmelse av svangerskapsalder danner grunnlaget for å overvåke fosterutviklingen, således har denne undersøkelsen bidratt til at en på en nøyaktig måte kan vurdere om fosteret vokser som det skal.

2) Flerlinger. Dersom du skulle ha tvillinger eller flere fostre, vil du tilbys tettere oppfølging i svangerskapet.

3) Morkakens plassering. Morkakens leie er viktig å kjenne til. Enkelte ganger kan den nemlig ligge for langt nede i livmoren og dermed blokkere fødselsveien. Dette kalles -placenta previa- eller forliggende morkake. I blant kan morkaken gi inntrykk av å ligge lavt i begynnelsen av svangerskapet, senere ser en at den allikevel ligger som den skal. Dette skyldes at nedre del av livmoren utvider seg og morkaken tilsynelatende vandrer oppover. Man kan derfor ofte ikke angi endelig leie før ved ca. 32. uke. Dersom man er i tvil, vil en ny ultralyd ved et senere stadium utelukke eller bekrefte mistanke om for lavt leie av morkaken. Gravide med placenta previa vil enten innlegges eller bli bedt om å oppholde seg i nærheten av sykehus frem til fødsel.

4) Misdannelser. Ved hjelp av ultralyd kan man oppdage visse typer større misdannelser som for eksempel ryggmargsbrokk, alvorlige hjernefeil, noen typer hjertefeil, misdannelser i tarmsystem og nyrer, og forskjellige typer bukveggsbrokk. Undersøkelsen gir imidlertid ingen garanti for at fosteret er friskt.

Hva hvis noe er galt?
Hvis man ved hjelp av ultralyd ser at noe er som det ikke skal, kan man gjøre de nødvendige forberedelser og tiltak til rett tid. Enkelte sykdommer kan behandles mens fosteret ligger i livmoren, mens i andre tilfeller vil man tilråde å avvente eventuell behandling til etter fødselen. Noen ganger vil barnet forløses på et tidligere tidspunkt enn fastsatt termin, for å få den nødvendige hjelpen. Dersom en skulle avdekke en svært alvorlig tilstand eller sykdom som ikke er forenlig med liv, kan du søke om abort. Helsepersonell vil bidra med støtte og opplysninger for å hjelpe deg, dersom du blir stilt ovenfor en slik vanskelig avgjørelse.

Oppdatert 29.09.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer