Smerter under sex
- Enkelte kommer faktisk til gynekolog og lurer på om noe er galt etter en fødsel. Noen har sterke smerter ved samleie, andre har følelsen av at skjeden er trang, og lurer på om de er sydd feil, sier gynekolog Kristin Offerdal.
Hun forklarer at underlivet kan føles sårt og vondt etter fødsel hos ammende kvinner. Dette skyldes ofte at østrogennivået er nesten like lavt som ved overgangsalderen.
- Dette er naturens måte å ikke bli gravid igjen umiddelbart, og hvorfor ammende ofte ikke menstruerer. Dette gir symptomer som sårhet, tørrhet, smerter ved sex, men med lokale østrogensalve eller stikkpiller ordner plagene seg.

Smertelindring ved fødsel
Lekkasjer
Lekkasjer kan oppstå etter fødsler, men også seinere i kvinnens liv. Hyppigst forekommer dette etter menopause.
- Ofte er blæra litt slapp etter fødsel, men dette pleier å komme seg etter hvert. Hvis det ikke, er det lurt å henvises til gynekolog for en undersøkelse. Da sjekkes bekkenbunnsmuskulatur og blære, og man starter eventuelt med blæretrening, ofte i samarbeid med fysioterapeut. Dette gir som regel god effekt, og de færreste må opereres på ny, sier Offerdal.
Fødselsrifter
Fødselsrifter eller revning er skader som kan skje under fødselen. Riftene deles inn i ulike grader.
- Grad 1: Overflatisk rift i slimhinne eller hud.
- Grad 2: Rift i overflatisk muskulatur.
- Grad 3: Rift i lukkemuskelen i endetarmen.
- Grad 4: Rift i lukkemuskelen i endetarmen og i endetarmens slimhinne.

- Kvinner som får rift i grad en eller to har som oftest ingen plager i ettertid. Får man skader på lukkemuskelen kan dette øke risikoen for luft og avføringslekkasje, men dette kan behandles, sier Ingrid Volløyhaug, gynekolog og spesialist i fødselshjelp.
Hun forteller at de fleste kvinner ikke revner, men at risikoen er større ved førstegangsfødsel, fødsel med tang eller sugekopp og dersom man føder et stort barn.
- Presser man ukontrollert øker sjansen for å revne, og det er viktig at jordmor eller lege støtter mellomkjøttet og veileder gjennom riene. Dette har det vært mye fokus på den siste tiden, og risikoen for å fødselsrift i grad tre eller fire er svært redusert sammenliknet med tidligere.
Større skjedeinngang
Under fødsel strekkes muskulaturen i skjedeåpningen, og hos noen kan det skje en endring i anatomien som gir større skjedeåpning.
- Mange kan ha en følelse av at de har fått større skjedeinngang, uten at dette kan observeres objektivt av en gynekolog. Da handler det ofte om at man har fått en slappere bekkenbunnsmuskulatur, men dette kan trenes opp igjen, forsikrer Volløyhaug.

Dersom man er usikker på hvordan man kan trene denne muskelen, forteller hun at det er samme muskel man bruker dersom man skal holde tilbake luft eller urinstråle.
- Har man en objektivt større skjedeåpning grunnet en rift som ikke har blitt sydd ordentlig, kan man bli sydd på nytt, sier hun.
Offerdal forteller at skjedeåpningen blir større etter fødsel fordi den utvides for at et barn skal kunne fødes ut. Dette normaliserer seg i løpet av kort tid.
- Som regel er alt veldig normalt igjen etter tre til seks måneder. Men større barn, kompliserte forløsninger med tang og lang trykketid, kan være med på å øke faren for skader og rifter i skjeden. Dette sys etter fødsel, sier hun.
Underlivsprolaps
Underlivsprolaps innebærer framfall av enten urinblæra, livmora eller endetarmen gjennom skjedeåpningen. Selv om vaginal fødsel er en risikofaktor for dette, har denne pasientgruppa en gjennomsnittsalder på 60 år.
- Det er svært sjelden man får dette etter en fødsel. Underlivsprolaps er en seinvirkning som utvikler seg over flere år, men risikoen øker med antall vaginale fødsler og fødsler med bruk av tang, sier Volløyhaug.

Tegn på at fødselen begynner
Offerdal forteller at fremfall gir følelse av nedpress eller tyngdefornemmelse.
- Det er først når man kjenner en kul i skjedeåpningen at man begynner å snakke om nevneverdig framfall. Kulen er enten skjedeveggene eller livmorhalsen som siger ned.
Hun er enig med Volløyhaug om det er som regel er kvinner som er født vaginalt som er utsatt for dette.
- Ofte kommer ikke framfallet før kvinnene er i overgangsalderen, når slimhinnene i tillegg er tynnere og tåler mindre press. Kronisk forstoppelse med mye trykking og press ved toalettbesøk er uheldig og kan framprovosere framfall.