Zikafeber: Vent med graviditet etter reise

Folkehelseinstituttet går nå ut med enda strengere råd til menn for å forebygge smitte av zikavirus til foster.

MIKROEFALI: En tilstand der hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.  Foto: NTB Scanpix/ Reuters Fotograf:Nacho Doce
MIKROEFALI: En tilstand der hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet. Foto: NTB Scanpix/ Reuters Fotograf:Nacho Doce Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Zikafeber er en infeksjonsykdom som overføres via mygg. Sykdommen gir relativt milde symptomer og varer 2-7 dager med feber, øyebetennelse, leddsmerter og utslett.

Mikrokefali er en tilstand der barnet blir født med lite hode, oftest som et resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet. Barna kan ha en rekke andre helseproblemer, avhengig av hvor alvorlig tilstanden er. Verdens helseorganisasjon uttalte 31.mars 2016 at det, basert på ulike studier, er bred vitenskapelig enighet om at zikavirus kan forårsake denne fosterskaden.

Infeksjonssykdommene gravide spesielt bør unngå

Zikafeber forekommer som utbrudd med svært mange tilfeller nå på det amerikanske kontinentet og enkelte land i Asia og Afrika. Folkehelseinstituttet i Norge har derfor tidligere gått ut med reiseråd til gravide som ønsker å reise til land med smitte. Gravide som velger å reise til områder hvor det er rapportert sporadiske enkelttilfeller av zikafeber bør være spesielt nøye med myggstikkbeskyttelse, eventuelt vurdere å utsette reisen. Men ikke bare gravide, men også de som planlegger en graviditet må ta forholdsregler.

Les mer: Hvor farlig er zikafaber?

UKLART HVOR LENGE ZIKAVIRUS KAN LEVE I SÆD: Dette er årsaken til innskjerping av rådet, ifølge Line Vold, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet. Foto: NTB scanpix Fotograf: Kallestad, Gorm
UKLART HVOR LENGE ZIKAVIRUS KAN LEVE I SÆD: Dette er årsaken til innskjerping av rådet, ifølge Line Vold, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet. Foto: NTB scanpix Fotograf: Kallestad, Gorm Vis mer

Ny risikovurdering - mulighet for at zikavirus kan leve lenge i sæd

Tidligere var Folkehelseinstituttets råd om å unngå graviditet og/eller seksuell smitte forskjellig om mannen har symptomer (seks måneder) eller om han ikke har symptomer (to måneder). Dette er nå endret, 02.11.16 gikk FHI ut med ny anbefaling. Det anbefales nå for menn å vente i seks måneder før man gjør sin partner gravid, uansett om han har hatt symptomer eller ikke.

Endringene kommer som følge av den siste risikovurderingen fra det europeiske smittevernsenteret (ECDC) som ble publisert 31. oktober 2016, ifølge fhi.no.

– ECDC har endret anbefalingene fordi det fortsatt er uklart hvor lenge zikaviruset kan leve i sæd og dermed smitte andre, sier Line Vold, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Det er også uklart om dette har sammenheng med om mannen har symptomer på zikafeber eller ikke. ECDC har derfor inntatt en føre-var holdning i påvente av mer kunnskap. Norske helsemyndigheter følger rådene fra ECDC.

Risikoen for seksuell smitte med zikavirus etter hjemkomst anses fortsatt svært lav. Par som har blitt gravide mens de har holdt seg til det gamle rådet, kan kontakte fastlegen for en vurdering og eventuelt få tatt en zikatest.

LES OGSÅ: Nytt virus sprer seg raskt på verdensbasis. Dette bør du vite om chinkungunya virus

Så lenge bør man vente med å bli gravid

Kvinner som har oppholdt seg i områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikavirus bør vente 8 uker etter hjemkomst før de blir gravide. Dersom mannen har oppholdt seg i områder med pågående utbrudd eller økende forekomst bør paret vente 6 måneder før graviditet.

Kvinner bør vente 8 uker med å bli gravid - og menn 6 måneder før de gjør sin partner gravid

Rådet gjelder uansett om han har hatt symptomer på zikafeber eller ikke.

Må bruke kondom resten av svangerskapet

Folkehelseinstituttet anbefaler at mannen bruker kondom, eller avstår fra seksuell aktivitet under hele svangerskapet om han har vært i et område hvor zikavirus forekommer, hvis han har en gravid seksualpartner.

- Dette rådet kan syne unødig strengt, og det vil revurderes når mer informasjon foreligger, sier Gunnar Hasle lege i reisemedisin tidligere skrevet i et svar på Lommelegen.

REISELEGEN SVARER:Jeg er gravid, og har vært i land med zikafeber. Fikk myggstikk. Hva nå?

Oppsummering: Råd for å forebygge zikasmitte

Norske helsemyndigheter anbefaler å:

  • Vente med graviditet etter hjemkomst: Kvinner som har oppholdt seg i områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikavirus bør vente 8 uker etter hjemkomst før de blir gravide. Dersom mannen har oppholdt seg i områder med pågående utbrudd eller økende forekomst bør paret vente 6 måneder* før graviditet.

  • Unngå smitte til gravid partner hjemme: Menn som har oppholdt seg i områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber og som har en gravid seksualpartner, bør bruke kondom eller avstå fra seksuell aktivitet under hele graviditeten.
  • Unngå seksuell smitte: Kondombruk reduserer risiko for smitte med zikavirus. Personer som har vært i områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikavirus kan unngå å smitte sin partner ved bruk av kondom. Hvis kvinnen har vært i områdene bør kondom benyttes i 8 uker etter hjemkomst. Dersom det er mannen som har oppholdt seg i områdene bør kondom benyttes i 6 måneder.
  • Ikke gi blod etter hjemkomst: Blodgivere som har oppholdt seg i områder med utbrudd eller økende forekomst av zikafeber skal avstå fra blodgivning i minst 28 dager etter å ha forlatt område. Blodgivere som har hatt ubeskyttet seksuell kontakt med en person som har oppholdt seg i områder med utbrudd eller økende forekomst av zikafeber i løpet av en 6 måneders periode forut for den ubeskyttet seksuelle kontakten, skal avstå fra blodgivning i minst 28 dager etter siste ubeskyttet seksuelle kontakt.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer