Graviditetstest - slik virker den

Kan jeg stole på at en negativ eller positiv graviditetstest viser riktig resultat?

GRAVIDITETSTEST: Graviditetstester kan kjøpes på apotek og i dagligvarebutikker. Det koster mellom 100 og 200 kroner for en test, avhengig av hvilket merke du kjøper. Foto: NTB Scanpix/TT NYHETSBYRÅN
GRAVIDITETSTEST: Graviditetstester kan kjøpes på apotek og i dagligvarebutikker. Det koster mellom 100 og 200 kroner for en test, avhengig av hvilket merke du kjøper. Foto: NTB Scanpix/TT NYHETSBYRÅN Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Er jeg gravid eller ikke? Mange er usikker på når en graviditetstest viser sikkert resultat.

– En graviditetstest virker ved å måle et hormon som skilles ut i urinen og som kroppen lager når man er gravid. Dette kalles for humant choriongonadotropin (HCG), sier Trine Aarvold, lege ved Sex og Samfunn.

Du kan tidligst ta en graviditetstest tre uker fra du hadde ubeskyttet sex.

– Det er fordi det tar noe tid fra befruktning til kroppen starter med å lage dette hormonet, og enda litt tid til det er nok hormoner til å se det på testen. I tillegg kan sædceller leve opptil en uke i kvinnen, slik at befruktningen kan skje flere dager etter at man har hatt samleie, forklarer Aarvold.

Testet for tidlig?

Hvis du tester for tidlig kan du ikke stole på en negativ test, men du kan derimot stole på en positiv test - selv om den er tatt tidlig.

– Du kan derfor ta en test tidligere enn tre uker, men det er da viktig å gjenta denne testen hvis den er negativ, råder Aarvold.

En positiv test kan du nesten alltid stole på og ved positivt resultat er det heller ikke nødvendig å ta en ny test.

– En negativ test er veldig sikker om det har gått tre uker, sier Aarvold.

Hun forteller at sikkerheten på testene varierer fra merke til merke:

– Noen angir at de kan påvise graviditet mye tidligere, men man anbefaler å ikke stole på testen før det har gått tre uker fra man hadde ubeskyttet samleie, sier Aarvold.

LES OGSÅ: Innbilt svangerskap - pseudocyesis

FØLG BRUKSANVISNINGERN: Du kan utføre testen selv ved å tisse på testpinnen.  Foto: Scanpix Denmark
FØLG BRUKSANVISNINGERN: Du kan utføre testen selv ved å tisse på testpinnen. Foto: Scanpix Denmark Vis mer

Falsk positiv graviditetstest

Det finnes imidlertid noen tilfeller hvor testen kan være falsk positiv.

– Hvis du nettopp har vært gravid, eller hatt en abort så kan testen være falsk positiv i opptil fire uker etterpå. Det er fordi det tar tid før kroppen kvitter seg med hormonet. Det finnes også noen andre tilstander hvor man får HCG uten å være gravid, men det er sjeldent, påpeker Aarvold.

Det finnes mange varianter av graviditetstester, og hvor lang tid det må gå før testen kan avleses varierer fra test til test. Testresultatet bør avleses etter så mange minutter som produsenten opplyser i bruksanvisningen. En test som blir liggende kan også føre til at en negativ test blir falsk positiv.

LES OGSÅ: Alt om angrepille (nødprevensjon)

Må graviditetstesten tas om morgenen?

Spiller det egentlig noen rolle om testen tas på morgenen eller ikke? Det kommer litt an på hvor langt du har kommet i graviditeten.

– Du må ikke ta testen om morgenen, men morgenurinen er mer konsentrert enn resten av dagen. Det betyr at det er mer av HCG i urinen om du er gravid i morgenurinen, og derfor større sannsynlighet for å få en positiv test om man tester tidligere enn tre uker, forklarer Aarvold.

Hvis du tester etter tre uker skal det være nok hormon i kroppen til at du vil få utslag på testen selv om du ikke har morgenurin.

LES OGSÅ: Derfor kan du bli gravid til tross for angrepille

Er graviditetstest den sikreste måten å fastslå graviditet?

Hvis graviditetstesten er positiv, kan du være ganske sikker på at du er gravid. Da bør du kontakte lege for å få bekreftet svangerskapet og få veiledning videre.

– Man gjør ikke noe mer hos legen ved første konsultasjon enn å ta en urinprøve. Er det noen grunn til at man er usikker, kan du bli henvist til ultralyd hvor man kan se foster. Det er ikke noe man kan se før det har gått flere uker. Man kan også måle HCG i blod, sier Aarvold.

Hun anbefaler å alltid ta graviditetstest etter å ha brukt nødprevensjon/angrepille.

– Det er fordi det ikke alltid virker. Mange jenter tror at angrepille er 100 prosent sikkert, men det er det absolutt ikke, påpeker Aarvold.

Nødprevensjon virker ved å forskyve eggløsningen, men hvis eggløsningen allerede har funnet sted, kan kvinnen bli gravid til tross for nødprevensjon.

LEGEN SVARER: – Kan jeg stole på graviditetstester?

Gravid, men hvor langt er du på vei?

Hvis graviditetstesten er positiv, men du er usikker på hvor lenge du har vært gravid, kan du finne det ut ved å finne ut når du hadde menstruasjon sist.

Den første dagen i din forrige menstruasjon regnes som den første dagen i graviditeten - dette brukes for å faststette termin. Når du regner hvor mange uker det er siden første dag i din siste menstruasjon, har du svaret på hvor mange uker det er siden du ble gravid, ifølge Sex og Samfunn.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer