Reduserer amming sjansen for å bli gravid?

Kan amming hindre graviditet? Og når kan man bli gravid igjen? Gynekologen svarer.

KAN FORHINDRE NY GRAVIDITET: ...men kan være risikabelt å bruke som prevensjon. FOTO: Evgeny Atamanenko / Shutterstock / NTB
KAN FORHINDRE NY GRAVIDITET: ...men kan være risikabelt å bruke som prevensjon. FOTO: Evgeny Atamanenko / Shutterstock / NTB Vis mer

Kan bli raskt gravid etter fødsel

Når morkaken avstøtes ved fødselen, mister den nybakte mor kjønnshormonene, og normalt vil hypofysen reagere og starte utsendelse av FSH og LH for start av ny menstruasjonssyklus. Etter cirka tre uker vil du igjen kunne bli gravid hvis du ikke ammer.

Hvis du ikke ønsker å bli gravid er det da viktig å komme raskt i gang igjen med å bruke prevensjon. En del kvinner har nok overraskende erfart at man kan bli gravid før man har fått menstruasjon tilbake. Som kjent skjer eggløsning før menstruasjon.

image: Gravid uke for uke

Gravid uke for uke

Amming utsetter ny eggløsning

Hos kvinner som ammer dannes hormonet prolaktin i hypofysen som hemmer utsendelse av FSH og LH og dermed hindrer ny eggmodning og eggløsning mulighet for ny graviditet.

Noen dager etter fødselen er barselkvinnens hormoner helt i bunn med meget lavt østrogennivå, omtrent som i overgangsalderen. Ved hver amming stiger nivået av prolaktin som hemmer FSH og LH.

Eggstokken vil gå i dvale uten eggmodning og østrogenproduksjon. Ved fullamming regner man med at det – hos de fleste kvinner – i minst tre måneder er beskyttelse mot ny graviditet.

Etter hvert som intervallene mellom ammingen blir lengre, vil prolaktinproduksjonen avta, og syklus kan starte med eggmodning og eggløsning. Dette kan for eksempel skje når du slutter å gi nattmåltidet eller det gis morsmelktillegg. Prevensjon er da viktig.

image: 8 tips for å bli raskere gravid

8 tips for å bli raskere gravid

Hvilke typer prevensjon kan man bruke når man ammer?

Hvis du ammer bør du helst unngå p-pille med både østrogen og gestagen, da den kan redusere melkeproduksjonen, og i stedet velge gestagen prevensjon som den østrogenfri pille, prevensjonsstav, prevensjonssprøyte eller hormonspiral.

Amming og nytt barneønske

Hos noen kvinner kommer fruktbarheten med mulighet for ny graviditet først tilbake når de helt slutter å amme. Hvis du ønsker fort å forsøke å bli gravid igjen, så er det nok lurt å stoppe å amme, så man hindrer at prolaktinhormonet skal hemme en normal syklus.

Du bør være oppmerksom på at sjansen for graviditet reduseres med økende alder. En kvinne på 40 år bruker for eksempel dobbel så lang tid på å bli vellykket gravid som en kvinne på 35 år. Det skyldes at eggene i eggstokken ikke er fornyet siden de ble dannet fosterlivet. Noen egg kan simpelthen være for gamle til å bli befruktet, eller har lettere for etter befruktning å bli abortert på grunn av kromosomfeil.

image: Tre spørsmål gynekologen ofte får

Tre spørsmål gynekologen ofte får