Gravid uke 29

Gratulerer! Nå starter tredje trimester - den siste tredjedelen av graviditeten din.

FOSTER I UKE 29: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER I UKE 29: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Fosterets alder er 27 uker i graviditetsuke 29. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 36 centimeter
Fosterets vekt: 1430 gram

Du er nå inne i svangerskapets tredje og siste trimester! De aller fleste tenker nå mer og mer på fødselen som nærmer seg. Det kan være lurt å melde seg på et fødselsforberedende kurs for å få mer informasjon og også møte andre gravide i samme situasjon. Kunnskap er trygghet, og trygghet er et godt utgangspunkt for fødselen din. Det arrangeres fødselsforberedende kurs på de fleste fødeavdelinger, i enkelte kommuner og hos privatpraktiserende jordmødre.

GRAVID I UKE 29: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID I UKE 29: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva skjer i kroppen din nå?

Bekkenleddene dine påvirkes av svangerskapshormonene gjennom hele svangerskapet, og kan nå gi bekkenleddssmerter (bekkenløsning). Det kan være milde/ømme smerter i rygg og hofter, kraftigere skytende smerter og/eller stivhet i bekkenet og nedover bena. Bekkenløsning er normalt, og skjer for at bekkenet skal ha mulighet for å passere lettere gjennom bekkenet under fødsel. For å dra maksimalt ut av den økte plassen, er det en fordel å bruke oppreiste fødestillinger så ikke bekkenet fikseres som ved liggende/sittende stillinger. Om du får store plager og smerter fra bekkenet er det viktig å få korrekt behandling. Rådfør deg med fysioterapeut, jordmor eller lege.

Noen opplever at immunforsvaret er litt svekket, og at de er lettere mottakelige for infeksjoner. Du kan styrke immunforsvaret ditt ved å få nok søvn, spise næringsrikt og eventuelt ta kosttilskudd for gravide. Influensavaksine anbefales av folkehelseinstituttet til gravide i 2. og 3. trimester.

VIDEO:
image: Bekkenleddsmerter: Slik får du det bedre

Bekkenleddsmerter: Slik får du det bedre

Fosterets utvikling

Banets utvikling og vekst fortsetter. Fremover vil nå vil fettlagrene øke betraktelig og barnet legger på seg i vekt. Barnets hode vokser for å gjøre plass til hjernen som utvikler seg. Barnets hukommelse er nå så utviklet at man antar at det kan kjenne igjen stemmer og musikk. Muskler og lunger modnes for å bli klar for et liv utenfor livmoren.

Leger og jordmor har svart på spørsmål om uke 29:

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 28 | Gravid i uke 30 | Alle uker