Fortsatt trygt å bruke Paracet under graviditet

Nei, du skader ikke fosteret ved å ta en paracet mener norske eksperter. Men ibuprofen (ibux) bør du unngå.

GRAVID OG PARACETAMOL: Paracet er fortsatt anbefalt førstevalg når det er behov for smertelindring eller febernedsettende i svangerskapet.
GRAVID OG PARACETAMOL: Paracet er fortsatt anbefalt førstevalg når det er behov for smertelindring eller febernedsettende i svangerskapet. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En studie har hevdet at gravide ikke bør bruke Paracet når det er en gutt i magen, siden virkestoffet paracetamol kan ramme fosterets testikler. Forskningen er utgitt i tidsskriftet Science Translational Medicine, og nylig omtalt på Aftenposten.no.

Forskerne plasserte testikkelvev fra menneskefostre i kastrerte hannmus, som deretter fikk ulike doser av paracetamol.

«Da musene fikk det som tilsvarer en vanlig menneske-dose av paracetamol, tre ganger om dagen i syv dager, skilte testikkelvevet ut 45 prosent mindre testosteron. En enkelt dose gjorde ingen forskjell.»

– Vil man være på den sikre siden, bør man unngå smertestillende mens man er gravid, sier Cecilia Ramlau-Hansen, professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Slik forskning på mus endrer normalt ikke etablert medisinsk praksis, men gir grunnlag for videre studier.

– Paracetamol er fortsatt førstevalg

– Stemmer det at gravide bør unngå Paracet?

– Nei, medisiner som inneholder kun paracetamol som for eksempel Paracet, er fortsatt anbefalt førstevalg når det er behov for smertelindring eller febernedsettende i svangerskapet, sier an Anker Jahnsen, legemiddelrådgiver ved RELIS Vest. Det Regionale Legemiddelinformasjonssentre (RELIS), står bak pasient-tjenestene Trygg Mammamedisin og Trygg Medisin.

– Jeg er gravid og har tatt Paracet - har jeg ødelagt min sønns testikler?

– Nei, svarer Anker Jahnsen.

RÅDGIVER: Jan Anker Jahnsen er legemiddelrådgiver ved RELIS Vest.  Foto: RELIS VEST
RÅDGIVER: Jan Anker Jahnsen er legemiddelrådgiver ved RELIS Vest. Foto: RELIS VEST Vis mer

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, mener at den nye forskningen trekker konklusjonen litt for langt.

– Vi har såpass mye kunnskap om bruken av paracetamol i svangerskap i mange land, og har ikke sett noen tegn til denne typen problemer. Statens Legemiddelverk ser på alt som kommer av artikler og forskninger og vurderer om det har betydning for våre anbefalinger. Denne forskningen har ingen betydning og paracetamol er fortsatt førstevalg av smertestillende under graviditet, opplyser Madsen til Lommelegen.no.

Statens legemiddelverk er et forvaltningsorgan underlagt Helse- og omsorgsdepartementet som skal sikre at alle legemidler som brukes i Norge har god kvalitet, er trygge å bruke og har ønsket virkning.

LES OGSÅ:

- Dødelige doser paracetamol
- Har du spørsmål om medisinen du bruker?

– Ingen gode alternativer til paracetamol

Madsen mener at forskningen ikke tar hensyn til det hele bildet.

– Gravide kan få sterke smerter og da finnes det ingen gode alternativer til paracetamol. Vårt råd er da å bruke paracetamol og følge den anbefalte doseringen som står bak på pakningen. Paracetamol skal ikke brukes lengre enn nødvendig og ikke i større doser enn nødvendig, påpeker han.

I tillegg er studien spesiell, siden den kun er testet på dyr.

STEINAR MADSEN: - Paracet, er fortsatt anbefalt førstevalg for gravide  Foto: NTB scanpix, Trond Solberg
STEINAR MADSEN: - Paracet, er fortsatt anbefalt førstevalg for gravide Foto: NTB scanpix, Trond Solberg Vis mer

– Man skal derfor være veldig forsiktig med å trekke slike konklusjoner. Vi tar alt alvorlig, men vi vet ikke om dette gjelder hos mennesker. Etter så mange år med forskning tror jeg man ville oppdaget om det var et problem, sier Madsen.

– Forskning på dyr medfører ikke noen endringer av hvordan pasienter behandles. Dette er likevel et emne som bør studeres nærmere hos mennesker, som forfatterne selv skriver, sier Jahnsen i RELIS.

LES OGSÅ HOS MAMMANETT: Gravid uke for uke

SLAPP AV: Nei, paracetamol vil sannsynligvis ikke skade testiklene til din ufødte sønn.  Foto: Scanpix
SLAPP AV: Nei, paracetamol vil sannsynligvis ikke skade testiklene til din ufødte sønn. Foto: Scanpix Vis mer

Uvanlig at gravide bruker store døgndoser paracetamol

– Musen i forskningen fikk store doser paracetamol. Er det vanlig å bruke paracet tre ganger om dagen i syv dager?

– At gravide bruker maksimal døgndose paracetamol i syv dager er etter vår erfaring ikke vanlig, og vil da gjerne ha sammenheng med at kvinnen har en komplisert eller kronisk smertetilstand. Slik behandling må uansett vurderes av en lege, påpeker Jahnsen.

– Hvor mye smertestillende er for mye?

– Det skal ikke brukes mer enn den maksimalt anbefalte døgndosen, noe som for paracetamol er 1-2 tabletter á 500 mg inntil 3 ganger i døgnet. Hvor lenge dette skal brukes er helt avhengig av pasientens sykdom/situasjon og legens vurdering. Generelt anbefales det at laveste dose som gir effekt brukes i kortest mulig tid, råder legemiddelrådgiveren.

LES OGSÅ: Slik melder du bivirkninger av medisin

Velg paracetamol fremfor smerte

Det er som oftest en grunn til at den gravide tar paracetamol.

– Hva er farligst for mor og foster; høy feber eller bruk av Paracet?

– Kortvarig behandling med paracetamol for å senke feber er ikke kjent å være farlig for verken mor eller barnet i magen, sier Jahnsen i RELIS.

– Feber eller smerter er ikke bra for mor eller barn. Det som er viktig er totalvurderingen, for alternativene til paracetamol er ikke gode, påpeker Madsen i Legemiddelverket.

Så langt som det er mulig anbefaler RELIS å unngå bruk av smertestillende medisiner i svangerskapet.

– Ved behov for behandling, er medisiner som bare inneholder paracetamol, for eksempel Paracet, førstevalg gjennom hele svangerskapet og for alle smertetilstander, forteller legemiddelrådgiveren i RELIS.

– Er det mange gravide som er bekymret for om de kan bruke smertestillende?

Tryggmammamedisin.no får mange spørsmål om smertestillende fra gravide og ammende, sier Jahnsen.

BEKYMRET? Det trenger du ikke være mener RELIS OG Statens Legemiddelverk.  Foto: Scanpix
BEKYMRET? Det trenger du ikke være mener RELIS OG Statens Legemiddelverk. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Slik vet du om legemiddelet du kjøper på nett er lovlig

Derfor skal gravide unngå ibuprofen

Gravide bør derimot ikke bruke såkalte NSAIDs, hvor det viktigste stoffet er ibuprofen.

– Det anbefaler vi ikke. Dette gir blant annet risiko for blødninger og alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser hos fosteret, sier Madsen.

Noen studier har gitt mistanke om at ibuprofen kan øke risikoen for spontanabort og eventuelt skader på fosteret hvis den gravide bruker medisinen tidlig i graviditeten.

LES PÅ MAMMANETT.NO: Gravide og ammende: Er Paracet og Ibux greit?

Om paracetamol og ibuprofen

Paracetamol selges under handelsnavnene:

  • Paracet, Pinex, Pamol, Panodil og Paracetamol.

Ibuprofen selges under handelsnavnene:

Saken er oppdatert av legestudent Brage Ulvmoen 01.09.18. Opprinnelig publisert 04.06.15.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer