Brystbetennelse

Betennelse i brystet hos kvinner som ammer kan skyldes bakterier som lager infeksjon i brystvevet hos en ammende kvinne.

VARMT OG RØDT BRYST: Tegn på brystbetennelse er rødt, smertefullt og hardt område i brystet. Ved feber bør man oppsøke lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VARMT OG RØDT BRYST: Tegn på brystbetennelse er rødt, smertefullt og hardt område i brystet. Ved feber bør man oppsøke lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Brystbetennelse har den medisinske betegnelsen mastitt.

Omlag 6000 kvinner opplever hvert år å få brystbetennelse, det vil si omtrent 10% av alle kvinner som ammer. (1)

Kvinner som ikke ammer kan også få brystbetennelse, men det er mer sjeldent. Dette blir ikke nærmere omtalt i denne saken. Symptomer hos ikke-ammende bør undersøkes for å utelukke brystkreft. Kuler og hevelser i brystet som ikke forsvinner i løpet av kort tid bør alltid undersøkes. Godartede kuler i brystet er ganske vanlig.

Brystspreng og tilstoppede melkeganger

Brystspreng på grunn av melkestase/ødem, eller tilstoppende melkeganger, er en ganske hyppig plage hos kvinner som ammer. Og denne problemstillingen skal man ta på alvor, fordi dette er forstadier til brystbetennelse, uten bakterievekst.

Tilstoppede melkeganger betyr at en del av brystet ikke er tømt for melk. Det medfører harde, ømme klumper i brystet, gjerne bare i ett område av det ene brystet. Hvis du ikke får tømt det ømme området for melk, kan det utvikle seg til brystbetennelse.

Uansett årsak er hyppig tømming av brystet i ett døgn førstevalget som behandling av brystbetennelse.

Det viktigste rådet er: Tøm brystet, tøm brystet, tøm brystet. Så ofte som mulig!

Du må derfor amme ofte, og legg det ømme brystet til først. Varier ammestillingene. Pass på at det ikke er noe som strammer rundt brystet (bh-spiler, bilbelte, ryggsekksele) som gjør at melkeganger blir klemt. Er babyen mett, kan du gjerne gå i dusjen og håndmelke brystet samtidig som du forsøker å drenere det ved å gni det ømme området i retning av brystknoppen.

Inflammatorisk brystbetennelse

Inflammasjon betyr betennelse, men sier ikke noe om årsaken. Inflammatorisk brystbetennelse er derfor en betennelsestilstand i brystet, uten bakterier.

Symptomene er at en del av eller hele det ene brystet er ømt, rødt og varmt. Det kan utvikle seg videre til brystbetennelse med bakterier hvis ikke brystet blir tømt. Du må derfor amme hyppig. Du kan pumpe i tillegg, for å være sikker på at du får tømt brystet. Amming og tømming er lettere i varme omgivelser; pass på at det er varmt nok rundt deg. Tøm brystet minst annen hver time om dagen, og minst hver tredje time om natten til plagene er over.

Hyppig tømming av brystet i ett døgn er alltid førstevalg som behandlingsform. Dersom du er veldig dårlig, har høy feber og sterkt nedsatt allmenntilstand, oppsøk lege med det samme. Dette er tegn på bakteriell brystbetennelse.

EKTE BRYSTBETENNELSE: Bakterier har kommet inn i brystet.
EKTE BRYSTBETENNELSE: Bakterier har kommet inn i brystet. Vis mer

Bakteriell brystbetennelse

Ved en bakteriell brystbetennelse sitter infeksjonen vanligvis i vevet rundt melkekjertlene. Dersom bakteriene trenger inn i melkegangene og i kjertlene, kan det dannes en byll i brystet.

Symptomer

  • Sykdomsfølelse.
  • Feber, ofte med frostanfall.
  • Smerter, hevelse, varme og rødhet i brystet.
  • Lymfeknutene under armen på samme side hovner opp. De kjennes som ømme kuler i armhulen.

Oppsøk lege

Oppsøk lege. Har du feber med frostanfall, må du gå til legen nokså raskt. Blir du ikke bedre i løpet av få døgn, må du oppsøke lege på nytt. (2)

Tøm brystet

Det er viktig at du får tømt brystet godt. Melken er ikke skadelig for babyen, selv om du har brystbetennelse. Du bør gi bryst og/eller pumpe brystet hyppig. Håndpumper kan fås kjøpt på apoteket. Tøm brystet minst hver annen time på dagen, og minst hver tredje time om natten. Ofte forsøkes dette som eneste behandling i ett døgn, før antibiotika eventuelt må brukes. Ifølge Helsenorge.no viste en studie at kvinner som tømte det betente brystet, ble bedre etter tre dager. Kvinner som ikke gjorde dette, ble i gjennomsnitt bedre etter åtte dager. Å tømme brystet for melk reduserer også faren for en brystbyll.

Medisiner

Antibiotika kan bli nødvendig. Det bør helst tas bakterieprøve av melken før antibiotikabehandlingen starter. Brystbetennelse forårsakes som regel av stafylokokk-bakterier. Mot disse må det brukes et spesialpenicillin. Har du penicillinallergi må du få noe annet. (2) Fortsett ammingen, selv om du tar antibiotika. (3)

Det er viktig at du fortsetter og tar hele antibiotikakuren slik legen har foreskrevet, for å unngå komplikasjonen brystbyll. (3)

Antiflammatoriske midler (NSAIDs) kan være nødvendig, for å redusere betennelse og redusere smerter, slik at det blir lettere få til god tømming av brystet. Smertestillende midler som inneholder paracetamol eller ibuprofen kan brukes, dette kjøper du på apotek eller dagligvare uten resept. (2)

LES MER: Medisiner og kvinner som ammer

BRYSTBYLL: Ved brystbetennelse kan abcesser oppstå flere steder inne ei brystene. Foto:NTB Scanpix.
BRYSTBYLL: Ved brystbetennelse kan abcesser oppstå flere steder inne ei brystene. Foto:NTB Scanpix. Vis mer

Brystbyll (abcess)

Brystabscess eller brystbyll er en betennelse i brystet som er kapslet inn. Dette hulrommet fylles med puss og området rundt blir rødt, hovent og vondt. En slik abcess kan oppstå ved ubehandlet brystbetennelse. Hvis man ikke fullfører antibiotikakuren ved brystbetennelse, er det også økt risiko for brystbyll.

En abscess skal ikke masseres eller klemmes på. Ved mistanke om abscess henvises du til ultralyd. Hvis man ikke finner noe på ultralyd, men symptomene varer flere dager, skal undersøkelsen gjentas på ny. Tømming av abscess gjøres fortrinnsvis ultralydveiledet av radiolog. (2)

LES OGSÅ: Funnet en kul i brystet?

Hvordan forebygge brystbetennelse?

Det er dessverre slik at hvis du først har hatt brystbetennelse, får du det ofte igjen. Noen blir så plaget av det at de slutter å amme. Derfor er det viktig å forebygge. Les mer på Lommelegen om hvordan du kan forebygge nye brystbetennelser.

Mer informasjon og hjelp

Ammehjelpen.no sine nettsider har mer informasjon om brystbetennelse. Du kan også ringe deres hejlpetelefon, sende epost eller få råd av ammehjelpere på deres Facebookside.

Kilder:

Denne artikkelen ble i sin helhet oppdatert og utvidet 11.04.2019 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilder ved revisjon:

1) Najonal kompetansesenter for amming: Pasientinformasjon mastitt 2)Legeforeningen.no: Veileder i fødselsjelp, amming 3) Helsenorge: Brystbetennelse 4) Ammehjelpen.no

Oppdatert 03.10.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger 03.10.2006 Originalkilde: -Nordeng H, Tufte E, Nylander G. Behandling av mastitt i allmennpraksis. Tidsskr Nor Lægeforen 2003; 123: 3027-30

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer