Gravid uke for uke

Følg fosteret utvikling i svangerskapet fra uke til uke. Se bilder av foster i ulike uker og få svar på de vanligste spørsmålene om din graviditet.

FRA BEFRUKTNING TIL FØDSEL: Bli med på en fantastisk reiser. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock/Science photo
FRA BEFRUKTNING TIL FØDSEL: Bli med på en fantastisk reiser. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock/Science photoVis mer

Gratulerer med graviditeten! Lenger ned finner du lenker til alle graviditetsukene, og du kan lese mer om hva som skjer i mors kropp og fosterutvikling i aktuell uke.

Hva er en graviditetsuke?

Svangerskapets lengde regnes fra første dag i siste menstruasjon. Befruktningen skjer først cirka 14 dager etter dette. Siden mange kvinner ikke er sikre på når eggløsningen fant sted, regner man første dag av siste mens som den mest sikre datoen å regne svangerskapet ut ifra.

Basert på denne utregningen vil barnet forventes å bli født etter 38 uker. Men siden svangerskapet regnes fra siste mens vil det være 40 svangerskapsuker for mor. Dette kalles termindato. I dag er det som oftest målinger fra ultralydundersøkelsen rundt uke 18–20 som brukes til å fastsette termindatoen. Termindatoen er likevel bare en estimert fødedag, et normalt svangerskap varierer fra 37 til 42 uker. Føder man før uke 37 regnes det som prematur fødsel, etter 42 uker regnes som overtidig svangerskap.

LES MER: Terminkalkulator: Slik beregner lege og jordmor terminen din

Les om din graviditet, uke for uke

I oversikten nedenfor vil svangerskapslengden stå først, og fosterets egentlige alder er da to uker mindre. Vekt og lengde på fosteret er cirka mål og kan variere.

Start den magiske reisen:

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

1. Trimester

2. Trimester

3. Trimester

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Artikkelserien ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege