Gravid uke for uke

Følg fosteret utvikling i graviditeten fra uke til uke. Se bilder av foster i ulike uker og få svar på de vanligste spørsmålene om ditt svangerskap.

FRA BEFRUKTNING TIL FØDSEL: Bli med på en fantastisk reise. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock/Science photo
FRA BEFRUKTNING TIL FØDSEL: Bli med på en fantastisk reise. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock/Science photo Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Gratulerer med graviditeten! Lenger ned finner du lenker til alle graviditetsukene, og du kan lese mer om hva som skjer i mors kropp og fosterutvikling i aktuell uke.

Hva er en graviditetsuke?

Svangerskapets lengde regnes fra første dag i siste menstruasjon. Befruktningen skjer først cirka 14 dager etter dette. Siden mange kvinner ikke er sikre på når eggløsningen fant sted, regner man første dag av siste mens som den mest sikre datoen å regne svangerskapet ut ifra.

Basert på denne utregningen vil barnet forventes å bli født etter 38 uker. Men siden svangerskapet regnes fra siste mens vil det være 40 svangerskapsuker for mor. Dette kalles termindato. I dag er det som oftest målinger fra ultralydundersøkelsen rundt uke 18–20 som brukes til å fastsette termindatoen. Termindatoen er likevel bare en estimert fødedag, et normalt svangerskap varierer fra 37 til 42 uker. Føder man før uke 37 regnes det som prematur fødsel, etter 42 uker regnes som overtidig svangerskap.

LES MER: Terminkalkulator: Slik beregner lege og jordmor terminen din

Les om din graviditet, uke for uke

I oversikten nedenfor vil svangerskapslengden stå først, og fosterets egentlige alder er da to uker mindre. Vekt og lengde på fosteret er cirka mål og kan variere.

Start den magiske reisen!

1. Trimester

2. Trimester

3. Trimester

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Artikkelserien ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer