Gravid uke for uke: Befruktning

Din graviditet starter i det øyeblikk eggcellen blir befruktet.

STARTEN PÅ ET LIV: Idet sædcellen går inn i eggcellen starter et nytt liv. Egget vandrer via eggleder ned til livmoren og forsøker å feste seg i veggen. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shuttertock
STARTEN PÅ ET LIV: Idet sædcellen går inn i eggcellen starter et nytt liv. Egget vandrer via eggleder ned til livmoren og forsøker å feste seg i veggen. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shuttertock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utviklingen av mennesket starter i det magiske øyeblikket når eggcellen blir befruktet.

For at en befruktning skal skje, må det sammenfalle med kvinnens eggløsning. Eggløsning betyr frigjøring av et egg som er i stand til å bli befruktet. Et modent egg frigjøres fra den til enhver tid dominante eggstokken. Hos de fleste kvinner frigjøres et egg fra henholdsvis den venste og høyre eggstokken annenhver måned.

Mellom 300 og 500 millioner sædceller havner i kvinnens skjede ved mannens sæduttømning under samleie. De svømmer så gjennom kvinnens livmor og opp til egglederen. Befruktning innebærer at en av disse sædcellene trenger inn i kvinnens eggcelle. Sædcellene kan beholde sin befruktningsevne i opptil 5-7 dager, eggcellen i opptil 24 timer.

Det befruktede egget fester seg i livmoren, vokser og blir et foster som i løpet av ni måneder utvikler seg til et barn.

Aktuelt for deg nå:

Gynekolog og jordmor svarer på spørsmål om fruktbarhet

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.no helsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Befruktning | Gravid uke 3 | Alle uke