Gravid uke 9

Fosteret beveger seg nå forsiktig, men du kan ikke kjenne det ennå.

EMBRYO I UKE 9: Bildet av embryoet viser at det har fått fingre og tær i graviditetsuke 9. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
EMBRYO I UKE 9: Bildet av embryoet viser at det har fått fingre og tær i graviditetsuke 9. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fosterets alder er 7 uker i den niende graviditetsuken. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosteret lengde: 23-25 millimeter
Vekt: 1-2 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Plagene med kvalme og oppkast og forstoppelse er som oftest på det sterkeste nå. Noen reagerer veldig på enkelte typer mat og lukter, andre får spesiell trang til enkelte typer mat eller lukt de aldri har vært så begeistret for tidligere.

Brystene dine er fremdeles ømme og området rundt brystknoppen (areola) er kanskje blitt mørkere. Brystene vokser mest de første månedene; midt i svangerskapet er de ikke så ømme lenger, og øker som regel heller ikke i størrelse. Rett etter fødselen blir de imidlertid enda større og kan kjennes nesten sprekkeferdige og melkesprengte.

image: Dette hjelper mot plagene i graviditeten

Dette hjelper mot plagene i graviditeten

Babyen vokser, og det samme gjør livmoren. Livmoren er festet med ligamenter som gjennom hele svangerkskapet opplever strekk og drag. Dette kan ofte kjennes som en stikkende smerte, ofte på siden av magen. Det er normalt og ikke farlig.

Opplever du småblødninger er det som oftest ikke tegn på at noe er unormalt. Om du i tillegg får mavesmerter/kraftige tak i magen og blødningen øker, kan du ta kontakt med jordmor/lege for en vurdering.

Man kan også oppleve småblødninger fra nese og småblødning i tannkjøtt på grunn av økt blodmengde og skjørere og mer lettblødelige slimhinner.

Fosterets utvikling

Sakte begynner det lille embryoet kroppsdeler å vokse frem. Flere kroppsdeler er nå gjenkjennelige; fingrene er tydelig til stede, men de henger sammen som på en vifte.

De ytre kjønnsorganene begynner å tre fram, men det er fremdeles umulig å bestemme kjønnet med ultralyd. Fosteret beveger seg nå forsiktig, men du kan dessverre ikke merke det ennå. Hodet er fremdeles stort i forhold til resten av kroppen, men øyne og ører begynner å flytte seg nærmere der de skal være. Hjertet er nesten ferdigutviklet. Embryoet er nå på vei inn i fosterperioden.

Jordmor og gynekolog har svart på spørsmål om uke 9:

Aktuelt for deg nå:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-
Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.
Denne graviditetsguiden
ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 8 | Gravid uke 10 | Alle uker