Gravid uke 9

Fosteret beveger seg nå forsiktig, men du kan ikke kjenne det ennå.

EMBRYO I UKE 9: Bildet av embryoet viser at det har fått fingre og tær i graviditetsuke 9. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
EMBRYO I UKE 9: Bildet av embryoet viser at det har fått fingre og tær i graviditetsuke 9. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Embryoets alder er 7 uker i den niende svangerskapsuke. Les mer om hvordan vi beregner svangerskapsuke og fosterets alder.

Embryoets lengde er rundt 23–25 millimeter.

Vekt: 1–2 gram.

Hva skjer i kroppen din nå?

Plagene med kvalme, oppkast og forstoppelse er som oftest på det sterkeste nå. Noen reagerer veldig på enkelte typer mat og lukter, mens andre får spesiell trang til å spise enkelte typer mat som de kanskje aldri har vært så begeistret for tidligere.

Brystene dine er fremdeles ømme og området rundt brystknoppen (areola) er kanskje blitt mørkere. Brystene vokser mest de første månedene, midt i svangerskapet er de ikke så ømme lenger, og øker som regel heller ikke i størrelse. Rett etter fødselen blir de imidlertid enda større og kan kjennes nesten sprekkeferdige og melkesprengte.

Babyen vokser, og det samme gjør livmoren. Livmoren er festet med ligamenter som gjennom hele svangerskapet opplever strekk og drag. Dette kan ofte kjennes som en stikkende smerte, ofte på siden av magen. Det er normalt og ikke farlig.

Opplever du småblødninger er det som oftest ikke tegn på at noe er unormalt. Men det kan være lurt å kontakte lege eller jordmor for en vurdering. Hvis du får magesmerter/kraftige tak i magen, og/eller murring i ryggen og har blødning, kan det være tegn på spontanabort.

Man kan også oppleve småblødninger fra nese og småblødning i tannkjøtt på grunn av økt blodmengde og skjørere og mer lettblødelige slimhinner.

Fosterets utvikling

Sakte begynner det lille embryoets kroppsdeler å vokse frem. Flere kroppsdeler er nå gjenkjennelige; fingrene er tydelig til stede, men de henger sammen som på en vifte.

De ytre kjønnsorganene begynner å tre fram, men det er fremdeles umulig å bestemme kjønnet med ultralyd. Fosteret beveger seg nå forsiktig, men du kan dessverre ikke merke det ennå. Hodet er fremdeles stort i forhold til resten av kroppen, men øyne og ører begynner å flytte seg nærmere der de skal være. Hjertet er nesten ferdigutviklet. Embryoet er nå på vei inn i fosterperioden.

Gravid uke 8 | Gravid uke 10 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer