Gravid uke 9

Fosteret beveger seg nå forsiktig, men du kan ikke kjenne det ennå.

EMBRYO I UKE 9: Bildet av embryoet viser at det har fått fingre og tær i graviditetsuke 9. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library
EMBRYO I UKE 9: Bildet av embryoet viser at det har fått fingre og tær i graviditetsuke 9. Foto: NTB Scanpix/Science Photo LibraryVis mer

Fosterets alder er 7 uker i den niende graviditetsuken. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosteret lengde: 23-25 millimeter
Vekt: 1-2 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Plagene med kvalme og oppkast og forstoppelse er som oftest på det sterkeste nå. Noen reagerer veldig på enkelte typer mat og lukter, andre får spesiell trang til enkelte typer mat eller lukt de aldri har vært så begeistret for tidligere.

Brystene dine er fremdeles ømme og området rundt brystknoppen (areola) er kanskje blitt mørkere. Brystene vokser mest de første månedene; midt i svangerskapet er de ikke så ømme lenger, og øker som regel heller ikke i størrelse. Rett etter fødselen blir de imidlertid enda større og kan kjennes nesten sprekkeferdige og melkesprengte.

Dette hjelper mot plagene i graviditeten

Dette hjelper mot plagene i graviditeten

Babyen vokser, og det samme gjør livmoren. Livmoren er festet med ligamenter som gjennom hele svangerkskapet opplever strekk og drag. Dette kan ofte kjennes som en stikkende smerte, ofte på siden av magen. Det er normalt og ikke farlig.

Opplever du småblødninger er det som oftest ikke tegn på at noe er unormalt. Om du i tillegg får mavesmerter/kraftige tak i magen og blødningen øker, kan du ta kontakt med jordmor/lege for en vurdering.

Man kan også oppleve småblødninger fra nese og småblødning i tannkjøtt på grunn av økt blodmengde og skjørere og mer lettblødelige slimhinner.

Fosterets utvikling

Sakte begynner det lille embryoet kroppsdeler å vokse frem. Flere kroppsdeler er nå gjenkjennelige; fingrene er tydelig til stede, men de henger sammen som på en vifte.

De ytre kjønnsorganene begynner å tre fram, men det er fremdeles umulig å bestemme kjønnet med ultralyd. Fosteret beveger seg nå forsiktig, men du kan dessverre ikke merke det ennå. Hodet er fremdeles stort i forhold til resten av kroppen, men øyne og ører begynner å flytte seg nærmere der de skal være. Hjertet er nesten ferdigutviklet. Embryoet er nå på vei inn i fosterperioden.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Jordmor og gynekolog har svart på spørsmål om uke 9:

Aktuelt for deg nå:

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Martha Lamøy
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Mette Haase Moen

Mette Haase Moen

GYNEKOLOGI

Send inn spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.
Denne graviditetsguiden
ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 8 | Gravid uke 10 | Alle uker