Gravid uke 8

Føttene vokser til, og i slutten av denne uken synes små fotplater. Embryoets lever begynner å fungere.

FOSTER UKE 8: På bildet ser du at embryoet nå begynner å ligne på en menneskebaby, men den er ikke mer enn knappe 2 centimeter lang. Illustrasjonsbilde: NTB Scanpix / Shutterstock.
FOSTER UKE 8: På bildet ser du at embryoet nå begynner å ligne på en menneskebaby, men den er ikke mer enn knappe 2 centimeter lang. Illustrasjonsbilde: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 6 uker i graviditetsuke 8. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Hva skjer i kroppen din nå?

Svangerskapssymptomene varierer fra kvinne til kvinne, og fra svangerskap til svangerskap. Mange opplever humørsvingninger, som kan skyldes både hormonelle endringer og kroppslige forandringer. Kroppen din skiller ut hormoner som gjør deg mer labil og kanskje øker følelsen av å føle seg sårbar. Snakk med partneren din. Det er lettere for han/hun å hjelpe deg og ha forståelse om han/hun vet litt mer om hvordan du har det.

Noen føler en konstant tretthet, andre sliter med å sove godt – kanskje på grunn av mange tanker rundt det nye barnet og fødselen. Klærne har kanskje begynt å kjennes litt trange ut. Maven kan kjennes øm, og det er godt med litt løsere klær.

Du har kanskje mer utflod enn vanlig, og det har vanligvis hvitaktig farge. Så lenge det ikke lukter vondt eller svir i skjeden er dette helt normalt, og skyldes økt blodgjennomstrømning og økt celleavstøtning i skjeden. Opplever du kløe og/eller svie når du tisser og/eller klumpet/farget utflod som lukter, kan det være en soppinfeksjon eller urinveisinfeksjon. Ta kontakt med jordmor/lege for en vurdering. Bruk gjerne bare vann når du vasker deg nedentil, ikke parfymerte såper. Det er lurt å bruke luftige klær og hold deg tørr og ren i underlivet.

Kvalme og oppkast er en svangerskapsplage som mange opplever disse ukene. Hold ut, det blir bedre!

Fosterets utvikling

Armene og hendene utvikler seg nå raskt og man kan se antydninger til tommel og fingre. Føttene vokser til, og i slutten av denne uken synes små fotplater. Små hevelser på siden av hodet viser at anlegget til det ytre øret er på plass. Øynene er dekket av hud, som senere blir til øyelokk. Embryoet er i ferd med å begynne å ligne på en liten baby. Plommesekken, som har produsert blodceller og gitt midlertidig forsyning av næring, avslutter sin oppgave som blir tatt over av embryoets lever.

Fosterets lengde: 16-22 mm

Aktuelt for deg nå:

Gynekolog har svart på spørsmål om uke 8:

Gravid uke 7 | Gravid uke 9 | Alle uker

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer