Gravid uke 8

Føttene vokser til, og i slutten av denne uken synes små fotplater. Embryoets lever begynner å fungere.

FOSTER UKE 8: På bildet ser du at embryoet nå begynner å ligne litt mer på en menneskebaby, men den er ikke mer enn knappe 2 centimeter lang. Illustrasjonsbilde: NTB Scanpix / Shutterstock.
FOSTER UKE 8: På bildet ser du at embryoet nå begynner å ligne litt mer på en menneskebaby, men den er ikke mer enn knappe 2 centimeter lang. Illustrasjonsbilde: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Embryoets alder er 6 uker i svangerskapsuke 8. Les mer om hvordan vi beregner svangerskapsuke og fosterets alder.

Lengden til embryoet er rundt 16 - 22 millimeter.

Hva skjer i kroppen din nå?

Svangerskapssymptomene varierer fra kvinne til kvinne, og fra svangerskap til svangerskap. Mange opplever humørsvingninger, som kan skyldes både hormonelle endringer og kroppslige forandringer. Kroppen din skiller ut hormoner som gjør deg mer labil og kanskje øker følelsen av å føle seg sårbar. Snakk med partneren din. Det er lettere for han/hun å hjelpe deg og ha forståelse hvis han/hun vet litt mer om hvordan du har det.

Noen føler en konstant tretthet, andre sliter med å sove godt – kanskje på grunn av mange tanker rundt det nye barnet og fødselen. Klærne har kanskje begynt å kjennes litt trange ut. Magen kan kjennes øm, og det er godt med litt løsere klær.

Du har kanskje mer utflod enn vanlig, og den har vanligvis hvitaktig farge. Så lenge det ikke lukter vondt eller svir i skjeden er dette helt normalt, og skyldes økt blodgjennomstrømning og økt celleavstøtning i skjeden. Opplever du kløe og/eller svie når du tisser, og/eller klumpet/farget utflod eller utflod som lukter, kan det være en soppinfeksjon eller urinveisinfeksjon. Ta kontakt med lege eller jordmor for en vurdering. Bruk gjerne bare vann når du vasker deg nedentil, ikke parfymerte såper. Det er lurt å bruke luftige klær og hold deg tørr og ren i underlivet.

Kvalme og oppkast er en svangerskapsplage som mange opplever disse ukene. Hold ut, for de fleste blir det bedre etterhvert!

Fosterets utvikling

Armene og hendene utvikler seg nå raskt og man kan se antydninger til tommel og fingre. Føttene vokser til, og i slutten av denne uken synes små fotplater. Små hevelser på siden av hodet viser at anlegget til det ytre øret er på plass. Øynene er dekket av hud, som senere blir til øyelokk. Embryoet er i ferd med å begynne å ligne på en liten baby.

Plommesekken, som har produsert blodceller og gitt midlertidig forsyning av næring, avslutter nå sin oppgave da den blir tatt over av embryoets lever. Leveren har altså andre funksjoner i fosterlivet enn den har etter fødselen.

Gravid uke 7 | Gravid uke 9 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer