Gravid uke 8

Føttene vokser til, og i slutten av denne uken synes små fotplater. Embryoets lever begynner å fungere.

FOSTER UKE 8: På bildet ser du at embryoet nå begynner å ligne på en menneskebaby, men den er ikke mer enn knappe 2 centimeter lang. Illustrasjonsbilde: NTB Scanpix / Shutterstock.
FOSTER UKE 8: På bildet ser du at embryoet nå begynner å ligne på en menneskebaby, men den er ikke mer enn knappe 2 centimeter lang. Illustrasjonsbilde: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fosterets alder er 6 uker i graviditetsuke 8. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Hva skjer i kroppen din nå?

Svangerskapssymptomene varierer fra kvinne til kvinne, og fra svangerskap til svangerskap. Mange opplever humørsvingninger, som kan skyldes både hormonelle endringer og kroppslige forandringer. Kroppen din skiller ut hormoner som gjør deg mer labil og kanskje øker følelsen av å føle seg sårbar. Snakk med partneren din. Det er lettere for han/hun å hjelpe deg og ha forståelse om han/hun vet litt mer om hvordan du har det.

LES OGSÅ:
image: Dette hjelper mot plagene i graviditeten

Dette hjelper mot plagene i graviditeten

Noen føler en konstant tretthet, andre sliter med å sove godt – kanskje på grunn av mange tanker rundt det nye barnet og fødselen. Klærne har kanskje begynt å kjennes litt trange ut. Maven kan kjennes øm, og det er godt med litt løsere klær.

Du har kanskje mer utflod enn vanlig, og det har vanligvis hvitaktig farge. Så lenge det ikke lukter vondt eller svir i skjeden er dette helt normalt, og skyldes økt blodgjennomstrømning og økt celleavstøtning i skjeden. Opplever du kløe og/eller svie når du tisser og/eller klumpet/farget utflod som lukter, kan det være en soppinfeksjon eller urinveisinfeksjon. Ta kontakt med jordmor/lege for en vurdering. Bruk gjerne bare vann når du vasker deg nedentil, ikke parfymerte såper. Det er lurt å bruke luftige klær og hold deg tørr og ren i underlivet.

Kvalme og oppkast er en svangerskapsplage som mange opplever disse ukene. Hold ut, det blir bedre!

LES OGSÅ:
image: Maten gravide bør unngå

Maten gravide bør unngå

Fosterets utvikling

Armene og hendene utvikler seg nå raskt og man kan se antydninger til tommel og fingre. Føttene vokser til, og i slutten av denne uken synes små fotplater. Små hevelser på siden av hodet viser at anlegget til det ytre øret er på plass. Øynene er dekket av hud, som senere blir til øyelokk. Embryoet er i ferd med å begynne å ligne på en liten baby. Plommesekken, som har produsert blodceller og gitt midlertidig forsyning av næring, avslutter sin oppgave som blir tatt over av embryoets lever.

Fosterets lengde: 16-22 mm

Aktuelt for deg nå:

Gynekolog har svart på spørsmål om uke 8:

Gravid uke 7 | Gravid uke 9 | Alle uker

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-
Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.