Gravid uke 7

Hendene har fått små anlegg til fingre, og hodet vokser mye denne uken, hjernen er under rask utvikling.

FOSTER UKE 7: Det lille hjertet slår nå mellom 130 og 160 ganger i minuttet, men det er for tidlig å høre hjertelyden med doppler eller stetoskop. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock.
FOSTER UKE 7: Det lille hjertet slår nå mellom 130 og 160 ganger i minuttet, men det er for tidlig å høre hjertelyden med doppler eller stetoskop. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Embryoets alder er nå 5 uker i den 7. svangerskapsuken. Slik beregner vi svangerskapsuke og fosterets alder

Embryoets lengde er rundt 8-11 millimeter.

Bestill svangerskapskontroll nå

Hvis du ikke har gjort det tidligere så er det lurt å bestille time for første svangerskapskontroll. Som gravid får du tilbud om minst ni konsultasjoner i svangerskapet, inkludert to ultralyder,- en tidlig ultralyd og ultralyd rundt uke 18. Tidlig ultralyd er et nytt tilbud som gjøres i svangerskapsuke 11-13, og dette vil bli et tilbud til alle gravide i Norge i løpet av 2022. Du kan lese mer om tidlig ultralyd i gravid uke 11.

Alle konsultasjoner du har hos den offentlige helsetjenesten, altså lege, jordmor eller sykehuset, som er i forbindelse med svangerskapet er gratis.

Du kan selv velge om du vil gå til lege eller jordmor på svangerskapskontrollene, ofte er det vanlig med en kombinasjon der noen kontroller tas hos lege og andre hos jordmor. Lege og jordmor vil gi deg råd om dette. Den første svangerskapskontrollen kan være grei å ta hos fastlegen din. Dette fordi det er vanlig å ta blodprøver, og legen din henviser deg til sykehuset for både tidlig ultralyd og ultralyd i uke 18.

Første svangerskapskontroll er i stor grad en samtale der hensikten er å finne ut av ditt behov for veiledning og råd i forhold til levesett, kosthold og forberedelse til å bli foreldre. Og om det er noen spesielle forhold som krever ekstra oppfølging. Man kartlegger eventuelle sykdommer du eller barnets far har selv, eller har i familien. Bruk av medisiner, tobakk, alkohol og andre rusmidler. Tidligere svangerskap, inkludert aborter. Høyde og vekt noteres ned, sammen med et blodtrykk, og urinen sjekkes for blant annet proteiner. Og som nevnt tas det anbefalte blodprøver som er relevant for svangerskapet.

Alt dette, med mer, skrives ned på helsekort for gravide. Helsekort for gravide er et ark som inneholder den viktigste informasjonen om deg, svangerskapet og ditt ufødte barn. Og du skal ha dette arket med deg hver gang du oppsøker helsetjenesten i forbindelse med graviteten, samt når du skal føde.

Hva skjer i kroppen din nå?

Noen har mange symptomer på graviditeten, andre har nesten ingen. Begge deler er normalt. Du føler deg kanskje slapp og har økt søvnbehov, dette er veldig vanlig. Og du har kanskje merket at du må tisse oftere. Årsaken til dette er at hormonforandringene i kroppen din påvirker nyrefunksjonen og at den voksende livmoren allerede nå presser litt på blæren.

Fordøyelsesbesvær med forstoppelse, oppblåsthet, halsbrann og kvalme er vanlige plager, særlig utover i svangerskapet, noen merker tendens til dette allerede nå. Det skyldes også alle hormonendringene i kroppen din. Prøv deg litt frem og finn ut hva som kan lindre dine plager. Et par ekstra puter under hodet kan hjelpe mot halsbrann. Rikelig med drikke og bevegelse kan få i gang tarmene. Det finnes også medikamenter du kan ta dersom du er veldig plaget og ikke klarer å få bukt med problemene med enklere midler. Spør lege/jordmor om råd.

FOSTER I UKE 7: Detter er et foto av et foster i uke 7, 10 millimeter langt. Foto: Ed Uthman/flickr. (Link nederst)
FOSTER I UKE 7: Detter er et foto av et foster i uke 7, 10 millimeter langt. Foto: Ed Uthman/flickr. (Link nederst) Vis mer

Embryoets utvikling

Anleggene til hender og føtter er nå små knopper, og ved enden av de kommende hendene er det små furer som skal utvikle seg til fingre. Hodet vokser mye denne uken fordi hjernen er i rask vekst. Det lille hjertet slår nå mellom 130 og 160 ganger i minuttet. Man kan se det ved en eventuell ultralyd, men det er enda for tidlig å høre det med doppler/stetoskop utenpå magen.

Gravid uke 6 | Gravid uke 8 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer