Gravid uke 6

Fosteret utvikler anlegg for ben, armer, øyne denne uken.

EMBRYO UKE 6: I denne uken kan man se anlegg til øyne, øre, ben og armer. De neste to ukene vil fosteret stadig få mer menneskelignende trekk, og gjennomgår en stor forandring. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
EMBRYO UKE 6: I denne uken kan man se anlegg til øyne, øre, ben og armer. De neste to ukene vil fosteret stadig få mer menneskelignende trekk, og gjennomgår en stor forandring. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Embryoets alder er 4 uker i svangerskapsuke 6. Slik beregner vi svangerskapsuke og fosterets alder.

Embryoets lengde er rundt 5-6 millimeter.

Dette skjer i kroppen din nå

Du kjenner kanskje flere graviditetssymptomer nå. Mange føler seg oppblåst i magen, med en stadig murring som kan kjennes litt ut som om menstruasjon skal komme. Brystene kjennes ømme, og kan ha blitt litt større.

Kvalmen har kanskje gjort sitt inntog eller økt i styrke. Selv om det ofte kalles morgenkvalme, er det (dessverre) ikke slik at kvalmen er utelukkende på morgen, kvalmen kan komme til alle døgnets tider. Svangerskapskvalme er svært vanlig, og ufarlig for de fleste. Men 1-3% av gravide opplever det som kalles alvorlig svangerskapskvalme, også kalt hyperemesis, som ofte krever behandling på sykehus. Dersom plagene med kvalme og/eller oppkast blir store, bør du oppsøke fastlegen for en vurdering.

Hvis du plages med kvalme kan det hjelpe å spise hyppige små måltider gjennom dagen. Har du mye kvalm på morgen kan det hjelpe å spise litt før du står opp, eksempelvis ha noen salte kjeks ved sengen som du spiser før du starter dagen. Unngå mat og lukter som trigger kvalmen, sov og hvil når du er trett. Det finnes medisiner som er trygge å ta i svangerskapet mot kvalme, sammen med andre tiltak som også kan forsøkes, snakk gjerne med legen din om dette.

Det er ikke uvanlig å ha ambivalente følelser og også å være litt tung og trist tidlig i svangerskapet. Tenk på de enorme fysiske og psykiske omveltningene kroppen din er i, og skal være med på! Vær god mot deg selv og snakk med partneren din eller noen andre som står deg nær om det. Om det vedvarer og/eller kjennes for tungt, ta kontakt med lege eller jordmor.

Fosterets utvikling

Embryoet har nå tydelige anlegg til hjerne og ryggrad. Den ser litt merkelig ut med en klumpete hodeende, og en hale hvor anlegget til ryggvirvlene er tydelig markerte. Det er enda ikke lett å se at dette skal utvikle seg til å bli et menneske. Men i løpet av denne uken begynner det å vokse ut små anlegg som skal bli til armer og ben. Anlegg til øyne og ører utvikles også. Med andre ord så skjer det mye i utviklingen.

Gravid uke 5 | Gravid uke 7 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer