Gravid uke 6

Fosteret utvikler anlegg for ben, armer, øyne denne uken.

EMBRYO UKE 6: I denne uken kan man se anlegg til øyne, øre, ben og armer. De neste to ukene vil fosteret stadig få mer menneskelignende trekk, og gjennomgår en stor forandring. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
EMBRYO UKE 6: I denne uken kan man se anlegg til øyne, øre, ben og armer. De neste to ukene vil fosteret stadig få mer menneskelignende trekk, og gjennomgår en stor forandring. Illustrasjon: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Fosterets alder er 4 uker i graviditetsuke 6.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 7-9 mm

Dette skjer i kroppen din nå

Du kjenner kanskje flere graviditetssymptomer nå. Mange føler seg oppblåst i magen, med en stadig murring som kan kjennes ut som om mensen skal komme. Brystene kjennes ømme, og litt større.

Kvalmen har kanskje økt, og mange opplever brekninger/oppkast. Luktesansen er forsterket og smaksansen kan ha forandret seg. For mange kan det hjelpe å spise litt før de står opp om morgenen. Det kan også redusere kvalmen å spise hyppige små måltider gjennom dagen. Unngå mat og lukter som trigger kvalmen, sov når du er trett. Rundt 1% opplever sykelig vedvarende kvalme (Hyperemesis). Dersom plagene blir store, oppsøk jordmor/lege for en vurdering.

Det er ikke uvanlig å ha ambivalente følelser og også å være litt tung og trist tidlig i svangerskapet. Tenk på de enorme fysiske og psykiske omveltningene kroppen din er i, og skal være med på! Vær god mot deg selv og snakk med partneren din om det. Pass på å forebygge med næringsrik kost, fysisk aktivitet og nok søvn. Om det vedvarer og kjennes for tungt, ta kontakt med jordmor/lege.

LES OGSÅ:
Bør gravide holde seg unna katter?

Bør gravide holde seg unna katter?

Fosterets utvikling

Embryoet er cirka 6 milimeter langt, og har nå tydelige anlegg til hjerne og ryggrad. Det ser merkelig ut med en klumpete hodeende, og en hale hvor anlegget til ryggvirvlene er tydelig markerte. Det er enda ikke lett å se at dette skal utvikle seg til å bli et menneske. I løpet av denne uke vokser det ut små anlegg som skal bli til armer og ben. Annlegg til øyne og ører utvikles og hjertet pumper blod gjennom pulsårene og navlestrenger, så embryoet kan få næring fra deg og kvitte seg med avfallsstoffer.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Aktuelt nå:

Leger og jordmor har svart på spørsmål:

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Martha Lamøy
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Marit Karlstrøm

Marit Karlstrøm

JORDMOR

Send inn spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 5 | Gravid uke 7 | Alle uker