Gravid uke 5

Denne uken begynner hjertet å slå.

EMBRYO UKE 5: Ryggrad, nervesystem, skjelettet og muskler utvikles. Navlesnoren er også under utvikling. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
EMBRYO UKE 5: Ryggrad, nervesystem, skjelettet og muskler utvikles. Navlesnoren er også under utvikling. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fosterets alder 3 uker, i graviditetsuke 5. (Slik regner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde nå: 4-6 millimeter

I tredje uke fortsetter utviklingen fra den tynne skiven til et embryo , som er 2 millimeter langt på dette tidspunktet. Tre sjikt av celler som kalles det ytre, midtre og indre kimblad - danner utgangspunkt for de forskjellige organene. Embryoet er nå knyttet til morkakeområdet med en liten stilk, som senere blir til navlesnoren.

Blodårene i systemet danner navlesnoren som går fra fosteret og forbinder fosteret med morkaken som har kontakt med morens blodomløp. Ryggrad og nervesystem, skjelettet og musklene utvikles. Hjerteanlegget begynner å slå i løpet av denne uken.

Positiv graviditetstest

De fleste vil kunne påvise graviditeten med en graviditetstest fra den dagen mensen uteblir. Følelsen når du sitter med en positiv graviditetstest i hånden! For mange er det et øyeblikk full av glede og lykke, for andre kan det også innebære litt bekymring og uro. Uansett om svangerskapet er planlagt eller ikke, vil de fleste oppleve mange ulike følelser. Det er en ny fase av livet man går inn i, valg som må tas og planer som skal legges.

Ta kontakt med en jordmor eller fastlegen din, om du har tanker du trenger å lufte. Du kan også kontakte organisasjonen Amathea.no, hvis du trenger å snakke med noen.

Unngå å drikke alkohol og røyke. Vi vet at begge deler kan skade fosteret.

LES OGSÅ:
image: Graviditetstest: slik virker den

Graviditetstest: slik virker den

Fosterdiagnostikk

Om du er 38 eller eldre (ved termin), tidligere har fått barn med alvorlig og/eller arvelig sykdom eller kromosomfeil – får du tilbud om fosterdiagnostikk for å undersøke om barnet har sykdom eller utviklingsavvik.

Det gjelder også dersom du bruker medisiner som kan utgjøre risiko for fosteret, om det er påvist tegn til utviklingsavik hos fosteret ved tidlig ultralydundersøkelse eller spesielle tilfeller der den gravide er i en så vanskelig livssituasjon at hun ikke vil klare den ekstra belastningen med et sykt barn.

Spør legen din dersom du lurer på om du kan tilhøre denne gruppen. Hvis du vurderer å få utført fosterdiagnostikk, så er det lurt å bestille time hos lege allerede nå. Det er hensiktsmessig med legekonsultasjon innen 8 uker etter første dag siste menstruasjon. Husk at de aller fleste barn blir født friske. Av alle barn som blir født i Norge har omtrent 1% alvorlige utviklingsavvik eller sykdom.

LES OGSÅ:
image: Medisiner og graviditet

Medisiner og graviditet

Aktuelt nå:

Gynekolog, lege og jordmor svarer:

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Gravid uke 4 | Gravid uke 6 | Alle uker

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.