Gravid uke 41

7-9 dager etter din termindato blir du innkalt til kontroll for vurdering av om fødselen skal settes i gang.

FOSTER UKE 41: Seneste 12 dager etter termindato anbefales det at fødselen skal starte. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Libary
FOSTER UKE 41: Seneste 12 dager etter termindato anbefales det at fødselen skal starte. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Libary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 39 uker i graviditetsuke 41. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Dagene kan kjennes lange, ventingen evig – men nå er ventetiden slutt hvert øyeblikk. Ca 9 av 10 barn fødes mellom uke 37 og 42 – og det er faktisk bare rundt 5% som føder i svangerskapsuke 42. Så om du ikke har født enda, er det veldig stor sannsynlighet for at fødselen vil starte denne uken.

Overtidskontroll

Alle gravide får tilbud om en konsultasjon ved det sykehuset der de skal føde, 7-9 dager etter ultralydtermin. Husk å ta med deg urinprøve og helsekort for gravide som vanlig. Det blir ved sykehuset gjort en trivselskontroll med blant annet ultralydundersøkelse der man sjekker blodgjennomstrømningen i navlesnoren og at morkaken fungerer som den skal. Man måler også hvor mye fostervann det er i livmoren og barnets størrelse. Med CTG, cardiotokografi, registrerer man barnets hjertelyd og bevegelser over en 20 minutters periode. Hvis det er aktuelt gjøres det også en vaginalundersøkelse, for å gjøre en vurdering av livmorhalsens modenhet.

KLAR FOR FØDSEL: På overtidskontroll sjekker man om alt står bra til med barnet. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Libary
KLAR FOR FØDSEL: På overtidskontroll sjekker man om alt står bra til med barnet. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Libary Vis mer

Når vil fødselen settes i gang?

Overtid er når svangerskapet varer mer enn 42 uker, eller man går 11 dager over ultralydbestemt termin.

Ut fra resultatet på kontrollen vil helsepersonell sammen med deg legge en plan videre oppfølging, og eventuelt hvilken igangsettingsmetode som skal brukes for å få i gang fødselen. Etter kontrollen i uke 41 drar de fleste hjem, men har en ny time på sykehuset om 2-3 dager.

Forrige uke: Gravid uke 40 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer