Gravid uke 41

7-9 dager etter din termindato blir du innkalt til kontroll for vurdering av om fødselen skal settes i gang.

FOSTER UKE 41: Seneste 12 dager etter termindato anbefales det at fødselen skal starte. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Libary
FOSTER UKE 41: Seneste 12 dager etter termindato anbefales det at fødselen skal starte. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Libary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 39 uker i graviditetsuke 41. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Dagene kan kjennes lange, ventingen evig – men nå er ventetiden slutt hvert øyeblikk. Ca 9 av 10 barn fødes mellom uke 37 og 42 – og det er faktisk bare rundt 5% som føder i svangerskapsuke 42. Så om du ikke har født enda, er det veldig stor sannsynlighet for at fødselen vil starte denne uken.

Overtidskontroll

Alle gravide får tilbud om en konsultasjon ved det sykehuset de skal føde, 7-9 dager etter ultralydtermin. Det blir da gjort en trivselskontroll med blant annet ultralydundersøkelse der man sjekker blodgjennomstrømningen i navlesnoren og at morkaken fungerer som den skal. Man måler også hvor mye fostervann det er i livmoren og barnets størrelse. Med CTG (cardiotokografi) registrerer man barnets hjertelyd og bevegelser over en 20 minutters periode. Om du ønsker gjøres det også en vaginalundersøkelse, for å kjenne en vurdering av livmorhalsens modenhet.

KLAR FOR FØDSEL: På overtidskontroll sjekker man om alt står bra til med barnet. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Libary
KLAR FOR FØDSEL: På overtidskontroll sjekker man om alt står bra til med barnet. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Libary Vis mer

Når vil fødselen settes i gang?

Om alt er normalt og du er under 38 år vil du få en ny time 2-3 dager senere. Det legges også opp en plan for videre oppfølging og du informeres om eventuell igangsetting av fødselen.

Det foreligger ingen dokumentasjon for at induksjon i svangerskapsuke 41 reduserer risikoen for fosterdød sammenlignet med å vente til fødselen starter av seg selv. Risikoen ved å gå overtid er meget liten, og du skal få informasjon om dette for å kunne ta et informert valg mellom planlagt fødselsinduksjon eller avventende behandling.

Det anbefales at alle fødsler er påbegynt senest på 12. dagen etter termindato, men dine ønsker skal selvfølgelig vektlegges i den totale vurderingen.

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.no helsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Forrige uke: Gravid uke 40 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer