Gravid uke 41

7-9 dager etter din termindato blir du innkalt til kontroll for vurdering av om fødselen skal settes i gang.

FOSTER UKE 41: Seneste 12 dager etter termindato anbefales det at fødselen skal starte. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Libary
FOSTER UKE 41: Seneste 12 dager etter termindato anbefales det at fødselen skal starte. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Libary Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fosterets alder er 39 uker i graviditetsuke 41. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Dagene kan kjennes lange, ventingen evig – men nå er ventetiden slutt hvert øyeblikk. Ca 9 av 10 barn fødes mellom uke 37 og 42 – og det er faktisk bare rundt 5% som føder i svangerskapsuke 42. Så om du ikke har født enda, er det veldig stor sannsynlighet for at fødselen vil starte denne uken.

Overtidskontroll

Alle gravide får tilbud om en konsultasjon ved det sykehuset de skal føde, 7-9 dager etter ultralydtermin. Det blir da gjort en trivselskontroll med blant annet ultralydundersøkelse der man sjekker blodgjennomstrømningen i navlesnoren og at morkaken fungerer som den skal. Man måler også hvor mye fostervann det er i livmoren og barnets størrelse. Med CTG (cardiotokografi) registrerer man barnets hjertelyd og bevegelser over en 20 minutters periode. Om du ønsker gjøres det også en vaginalundersøkelse, for å kjenne en vurdering av livmorhalsens modenhet.

KLAR FOR FØDSEL: På overtidskontroll sjekker man om alt står bra til med barnet. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Libary
KLAR FOR FØDSEL: På overtidskontroll sjekker man om alt står bra til med barnet. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Libary Vis mer

Når vil fødselen settes i gang?

Om alt er normalt og du er under 38 år vil du få en ny time 2-3 dager senere. Det legges også opp en plan for videre oppfølging og du informeres om eventuell igangsetting av fødselen.

Det foreligger ingen dokumentasjon for at induksjon i svangerskapsuke 41 reduserer risikoen for fosterdød sammenlignet med å vente til fødselen starter av seg selv. Risikoen ved å gå overtid er meget liten, og du skal få informasjon om dette for å kunne ta et informert valg mellom planlagt fødselsinduksjon eller avventende behandling.

Det anbefales at alle fødsler er påbegynt senest på 12. dagen etter termindato, men dine ønsker skal selvfølgelig vektlegges i den totale vurderingen.

Jordmor og lege har svart på spørsmål om overtid:

Aktuelt for deg nå:

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.no helsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Forrige uke: Gravid uke 40 | Alle uker