Gravid uke 40

Termindagen er her! 40 uker er gjennomført, og de fleste er mer enn klar for å føde nå.

HELT FERDIG: Fosteret er helt ferdig utviklet og er klar for å klare seg på et liv utenfor livmoren uten navlesnor og morkake. Alle organer er ferdig utviklet. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Libary
HELT FERDIG: Fosteret er helt ferdig utviklet og er klar for å klare seg på et liv utenfor livmoren uten navlesnor og morkake. Alle organer er ferdig utviklet. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Libary Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fosterets alder er 38 uker i graviditetsuke 40. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 51-52 centimeter
Fosterets vekt: 3580 gram

Den store dagen! Nå nærmer det seg fødsel for hver dag, og mange opplever ventetiden både spennende, slitsom og fin. Det er faktisk kun 4-5% som føder på termindagen sin. Kanskje har du allerede født barnet ditt, kanskje må du vente enda noen dager. Hvil, lev dagene langsomt og vær god mot deg selv. Nyt de siste dagene (alene) som par, og finn på noe hyggelig sammen om dere har mulighet og lyst.

Denne uken er det tid for en ny svangerskapskonsultasjon, som vil være den siste hos din faste jordmor/lege. Den eventuelt neste kontrollen i svangerskapet ditt vil være om cirka en uke hos spesialisthelsetjenesten – ved sykehuset du har fødeplass.

LES OGSÅ:
image: Fødsel: Slik foregår en normal fødsel

Fødsel: Slik foregår en normal fødsel

Hva skjer i kroppen din nå?

Fødselen kan starte når som helst. Det vanligste er at den starter med rier, 10-16% av alle fødsler starter med vannavgang. Riene starter som regel med noe som ligner mensmurring, med sammentrekninger av livmoren som gjør magen hard med jevne mellomrom. Takene i magen vil ofte strekke seg rundt som et belte bak i ryggen. Riene vil ta seg opp i kraft, lengde og hyppighet. Det er veldig varierende hvor rask progresjonen er. Noen kan bruke lang tid før riene tar seg opp og man går i aktiv fødsel, andre bruker kort tid. Ta kontakt med jordmor/fødeavdelingen ved behov og for videre oppfølging. De er der for deg!

LES MER: Tegn på at fødselen har startet

image: Gravid uke 40

Fosterets utvikling

Barnets reflekser er nå ferdig utviklet og klar for å møte verden. Alle andre organer har nå også full funksjon og klar til å fungere for seg selv, uten hjelp av morkake og navlesnor.

Hormonene som har styrt graviditeten i kroppen din, påvirker også barnet. De første dagene etter fødselen kan derfor både gutte- og jentebabyer ha bryster som er noe hovne, og det kan komme dråper med væske fra dem. Man kan også observere spor av slim i jentenes skjede. Det er helt normalt.

FØDSELENS FASER: Den første delen av fødselen kan ta mange timer. Livmorhalsen skal først avflates og så åpne seg 10 centimeter.
FØDSELENS FASER: Den første delen av fødselen kan ta mange timer. Livmorhalsen skal først avflates og så åpne seg 10 centimeter. Vis mer

Snart er denne underlige tiden med ni måneders utvikling av to små celler til et ferdig menneske i din kropp, forbi. Du har båret fram det vakreste av alle skaperverk, og snart kan du holde det tett inntil kroppen!

Jordmor og lege har svar på spørsmål om uke 40

Aktuelt for deg nå:

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.no helsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.
Denne graviditetsguiden
ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 39 | Gravid uke 41 | Alle uker