Gravid uke 40

Termindagen er her! 40 uker er gjennomført, og de fleste er mer enn klar for å føde nå.

HELT FERDIG: Fosteret er helt ferdig utviklet og er klar for å klare seg utenfor livmoren, uten navlesnor og morkake. Alle organer er ferdig utviklet. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Libary
HELT FERDIG: Fosteret er helt ferdig utviklet og er klar for å klare seg utenfor livmoren, uten navlesnor og morkake. Alle organer er ferdig utviklet. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Libary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 38 uker i graviditetsuke 40. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Barnet er nå fullbårent og har en ca. gjennomsnittlig lengde og vekt som følgende:

  • Fosterets lengde: 51-52 centimeter
  • Fosterets vekt: 3500 gram

Men det vil selvfølgelig være variasjoner i både lengde og vekt fra barn til barn.

Termindatoen er her! Nå nærmer det seg fødsel for hver dag, og mange opplever ventetiden både spennende, slitsom og fin. Men det er faktisk kun 5-10 % som føder på termindagen sin, så ikke bli bekymret hvis termindatoen kommer uten at det er tegn til at fødselen er i gang. Kanskje har du allerede født barnet ditt, kanskje må du vente enda noen dager. Hvil, lev dagene langsomt og vær god mot deg selv. Nyt de siste dagene (alene) som par, og finn på noe hyggelig sammen om dere har mulighet og lyst.

Denne uken er det tid for en ny svangerskapskonsultasjon, som vil være den siste hos din faste jordmor eller lege. Den eventuelt neste kontrollen i svangerskapet ditt vil være om cirka en uke hos spesialisthelsetjenesten, altså ved sykehuset der du har fødeplass.

KLAR FOR LIVET UTENFOR LIVMOREN: Fosteret er nå ferdig utviklet og klar for å begynne på livet utenfor livmoren din.
KLAR FOR LIVET UTENFOR LIVMOREN: Fosteret er nå ferdig utviklet og klar for å begynne på livet utenfor livmoren din. Vis mer

Hva skjer i kroppen din nå?

Fødselen kan starte når som helst. Det vanligste er at den starter med rier, bare 10-15% av fødsler starter med vannavgang. Riene starter som regel med noe som ligner mensmurring, med sammentrekninger av livmoren som gjør magen hard med jevne mellomrom. Takene i magen vil ofte strekke seg rundt som et belte bak i ryggen. Riene vil ta seg opp i kraft, lengde og hyppighet. Det er veldig varierende hvor rask progresjonen er. Noen kan bruke lang tid før riene tar seg opp, og man så går i aktiv fødsel, mens andre bruker kort tid. Ta kontakt med fødeavdelingen ved behov underveis. Ring å si i fra at fødselen er i gang når riene kommer med intervall på 5 til 6 minutter eller er etablerte. Ved lang reisevei bør man ringe tidligere. Husk at fødeavdelingen er der for deg!

Fosterets utvikling

Barnets reflekser er nå ferdig utviklet og klar for å møte verden. Alle andre organer har nå også full funksjon og klar til å fungere for seg selv, uten hjelp av morkake og navlesnor.

Hormonene som har styrt graviditeten i kroppen din, påvirker også barnet. De første dagene etter fødselen kan derfor både gutte- og jentebabyer ha bryster som er noe hovne, og det kan komme dråper med væske fra dem. Man kan også observere spor av slim i jentenes skjede. Det er helt normalt.

FØDSELENS FASER: Den første delen av fødselen kan ta mange timer. Livmorhalsen skal først avflates og så åpne seg 10 centimeter.
FØDSELENS FASER: Den første delen av fødselen kan ta mange timer. Livmorhalsen skal først avflates og så åpne seg 10 centimeter. Vis mer

Snart er denne underlige tiden med ni måneders utvikling av to små celler til et ferdig menneske i din kropp, forbi. Du har båret fram det vakreste av alle skaperverk, og snart kan du holde det tett inntil kroppen. Godt jobbet!

Gravid uke 39 | Gravid uke 41 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer