Gravid uke 4

De første graviditetstegnene kan allerede dukke opp i fjerde graviditetsuke.

EMBRYO I UKE 4: Blastocysten vokser seg fast i livmorens vegg, og begynner å formes til en rund skive. Den runde "ballongen" utvikles til fostersekken som omgir fosteret inne i livmoren Det utvikles også en streng med celler som senere blir embryoets ryggrad og nervestystem. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
EMBRYO I UKE 4: Blastocysten vokser seg fast i livmorens vegg, og begynner å formes til en rund skive. Den runde "ballongen" utvikles til fostersekken som omgir fosteret inne i livmoren Det utvikles også en streng med celler som senere blir embryoets ryggrad og nervestystem. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Graviditesuke 4: Fosterets alder er 2 uker.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 1,5-2,5 millimeter

Hva skjer i kroppen din nå?

Det første tegnet på at du er gravid er at mensen uteblir. Det kan forekomme blødninger i starten av graviditeten, men de er som oftest betydelig mindre enn en vanlig mens.

Det kan hende du merker de første tegn og symptomer på at du er gravid. En del føler seg også mer trette en vanlig, brystene kan kjennes ømme og noen kan allerede føle seg litt kvalm og/eller synes de har en rar smak i munnen.

FESTET I LIVMORVEGGEN: Embryoet har vandret ned i livmoren din og festet seg i veggen. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
FESTET I LIVMORVEGGEN: Embryoet har vandret ned i livmoren din og festet seg i veggen. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Embryonalperioden

Blastocysten vokser seg fast i livmorens vegg, og begynner å formes til en rund skive. Enda et væskefylt hulrom dannes i celleklumpen. Cellelaget mellom hulrommene kalles embryo og utvikles til et foster. Det utvikles også en streng med celler som senere blir embryoets ryggrad og nervestystem.

Det ene hulrommet utvikles til fostersekken som omgir fosteret inne i livmoren. Her skal barnet utvikles og vokse. Det andre hulrommet (plommesekken) produserer de første blodcellene og gir midlertidig forsyning av næring. Livmorens viktigste oppgave er å fungere som vokseplass for embryoet og det kommende fosteret. Fosteret må få både næring og oksygen, og beskyttes så det ikke skades under utviklingen.

Embryonalperioden har begynt, og den vil vare helt frem til slutten av 8. uke etter befruktningen.

image: Gravid: Slik bør du tilrettelegge treningen

Gravid: Slik bør du tilrettelegge treningen

Råd til deg nå:

Om du planlegger å bli gravid eller er gravid:

  • Det anbefales tilskudd av 0,4 mg folat (vitamin) fra en mnd før befruktning dersom man planlegger gravditet. Det er anbefalt og fortsette med tilskuddet av folat de første 12 ukene av svangerskapet.
  • Spis sunt, variert og næringsrik kost
  • Forsøk å være i fysisk aktivitet minst 30 min daglig
  • Unngå røyk, snus, alkohol og narkostiske stoffer
  • Sjekk eventuelle faste/nye medikamenter og forhør deg med lege/jordmor om du er usikker på om de er trygge i svangerskapet.

Aktuelt nå:

Gravid uke 3 | Gravid uke 5 | Alle uker

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-
Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.