Gravid uke 4

De første graviditetstegnene kan allerede dukke opp i fjerde graviditetsuke.

EMBRYO I UKE 4: Blastocysten vokser seg fast i livmorens vegg, og begynner å formes til en rund skive. Den runde "ballongen" utvikles til fostersekken som omgir fosteret inne i livmoren Det utvikles også en streng med celler som senere blir embryoets ryggrad og nervestystem. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
EMBRYO I UKE 4: Blastocysten vokser seg fast i livmorens vegg, og begynner å formes til en rund skive. Den runde "ballongen" utvikles til fostersekken som omgir fosteret inne i livmoren Det utvikles også en streng med celler som senere blir embryoets ryggrad og nervestystem. Illustrasjon: NTB Scanpix / ShutterstockVis mer

Graviditesuke 4: Fosterets alder er 2 uker.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 1,5-2,5 millimeter

Hva skjer i kroppen din nå?

Det første tegnet på at du er gravid er at mensen uteblir. Det kan forekomme blødninger i starten av graviditeten, men de er som oftest betydelig mindre enn en vanlig mens.

Det kan hende du merker de første tegn og symptomer på at du er gravid. En del føler seg også mer trette en vanlig, brystene kan kjennes ømme og noen kan allerede føle seg litt kvalm og/eller synes de har en rar smak i munnen.

FESTET I LIVMORVEGGEN: Embryoet har vandret ned i livmoren din og festet seg i veggen. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
FESTET I LIVMORVEGGEN: Embryoet har vandret ned i livmoren din og festet seg i veggen. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Embryonalperioden

Blastocysten vokser seg fast i livmorens vegg, og begynner å formes til en rund skive. Enda et væskefylt hulrom dannes i celleklumpen. Cellelaget mellom hulrommene kalles embryo og utvikles til et foster. Det utvikles også en streng med celler som senere blir embryoets ryggrad og nervestystem.

Det ene hulrommet utvikles til fostersekken som omgir fosteret inne i livmoren. Her skal barnet utvikles og vokse. Det andre hulrommet (plommesekken) produserer de første blodcellene og gir midlertidig forsyning av næring. Livmorens viktigste oppgave er å fungere som vokseplass for embryoet og det kommende fosteret. Fosteret må få både næring og oksygen, og beskyttes så det ikke skades under utviklingen.

Embryonalperioden har begynt, og den vil vare helt frem til slutten av 8. uke etter befruktningen.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Gravid: Slik bør du tilrettelegge treningen

Gravid: Slik bør du tilrettelegge treningen

Råd til deg nå:

Om du planlegger å bli gravid eller er gravid:

  • Det anbefales tilskudd av 0,4 mg folat (vitamin) fra en mnd før befruktning dersom man planlegger gravditet. Det er anbefalt og fortsette med tilskuddet av folat de første 12 ukene av svangerskapet.
  • Spis sunt, variert og næringsrik kost
  • Forsøk å være i fysisk aktivitet minst 30 min daglig
  • Unngå røyk, snus, alkohol og narkostiske stoffer
  • Sjekk eventuelle faste/nye medikamenter og forhør deg med lege/jordmor om du er usikker på om de er trygge i svangerskapet.

Aktuelt nå:

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Martha Lamøy
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Mette Haase Moen

Mette Haase Moen

GYNEKOLOGI

Send inn spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 3 | Gravid uke 5 | Alle uker