Fosterets alder er 37 uker i graviditetsuke 39. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)
Fosterets lengde: 50-51 centimeter
Fosterets vekt: 3390 gram
Nå er det ventetid! Du teller ikke lenger uker, men dager til fødselen starter og du/dere endelig får møte den lille babyen som har ligget i magen din så lenge. Det kan være vanskelig å tenke på noe annet i disse dagene, men forsøk å gjøre noe hyggelig hver dag så ikke ventetiden blir så lang.
Hva skjer i kroppen din nå?
Kroppen din kan trenge mye hvile/søvn og næring, gi den det den trenger og forsøk å gå en liten tur hver dag. Sover du dårlig om natten, ta deg en hvil på dagen. Lad opp så mye du klarer for fødsel og tiden etterpå med en nyfødt baby.
Den siste tiden føler de fleste seg tunge og mange har nå en del ekstra væske i kroppen som kan gi hovne og ømme ben og fingre. Du har nå rundt 1,2 kg ekstra væske i vevet og 1,2 kg ekstra blod i kroppen din. Fostervannet veier rundt 800 gram.

Tegn på at fødselen er i gang kan være at det går hull på fostersekken barnet ligger i og fostervann vil da sive ut. Noen ganger kommer det masse fostervann, andre ganger bare litt. Rundt 10-15 % av fødslene starter med vannavgang, du tar da kontakt med jordmor/fødeavdeling for videre oppfølging. Er du usikker på om vannet har gått, ta kontakt med jordmor/fødeavdeling for en vurdering.
Kynnere, som noen kjenner masse til og andre lite, jobber nå med å forberede livmorhalsen din til fødsel. Den blir mykere, kortere og starter kanskje å åpne seg litt. Ofte kan man kjenne dette som stikninger i underlivet, og noen ganger vil den beskyttende slimproppen som sitter i livmorhalsen da løsne og komme ut. Den kan komme stykkevis og delt som seigt slim, eller mer som en fast propp. Den kan være gul-/litt rosafarget. Noen ganger kan det også komme spor av blod. Dette er helt normalt, og et tegn på at livmorhalsen modnes. Kontakt jordmor/fødeavdeling om du er usikker på noe.

Er løsning av slimpropp et tegn på at fødselen starter?
Fosterets utvikling
Babyens hud har nå et beskyttende fettlag som dekker blodårene på kroppen. Tårekanalene utvikles, men vil ikke produsere tårer før flere uker etter at barnet er født.
Artikler for deg nå:
- Når fostervannet går (vannavgang)
- Blødninger i siste del av svangerskapet
- Tegn på at fødselen har startet
- Slik foregår en normal fødsel
- Smertelindring ved fødsel
- Keisersnitt
- Setefødsel
- Komplikasjoner i svangerskapet
- Video: Bekkenleddsmerter - slik får du det bedre
- Svangerskapsforgiftning
- HELLP-syndrom
- Ordliste: Ord og uttrykk som handler om graviditet og fosterutvikling
Kilder:
Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.
Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.