Gravid uke 39

Nå er det ikke lenger uker - men dager - til fødselen starter.

GRAVID I UKE 39: Helt ferdig og klar til å komme ut. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID I UKE 39: Helt ferdig og klar til å komme ut. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 37 uker i graviditetsuke 39. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 50-51 centimeter
Fosterets vekt: 3390
gram

Nå er det ventetid! Du teller ikke lenger uker, men dager til fødselen starter og du/dere endelig får møte den lille babyen som har ligget i magen din så lenge. Det kan være vanskelig å tenke på noe annet i disse dagene, men forsøk å gjøre noe hyggelig hver dag så ikke ventetiden blir så lang.

Hva skjer i kroppen din nå?

Kroppen din kan trenge mye hvile/søvn og næring, gi den det den trenger og forsøk å gå en liten tur hver dag. Sover du dårlig om natten, ta deg en hvil på dagen. Lad opp så mye du klarer for fødsel og tiden etterpå med en nyfødt baby.

Den siste tiden føler de fleste seg tunge og mange har nå en del ekstra væske i kroppen som kan gi hovne og ømme ben og fingre. Du har nå rundt 1,2 kg ekstra væske i vevet og 1,2 kg ekstra blod i kroppen din. Fostervannet veier rundt 800 gram.

GRAVID UKE 39: Kroppen din gjør seg klar for fødsel. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 39: Kroppen din gjør seg klar for fødsel. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Tegn på at fødselen er i gang kan være at det går hull på fostersekken barnet ligger i og fostervann vil da sive ut. Noen ganger kommer det masse fostervann, andre ganger bare litt. Rundt 10-15 % av fødslene starter med vannavgang, du tar da kontakt med jordmor/fødeavdeling for videre oppfølging. Er du usikker på om vannet har gått, ta kontakt med jordmor/fødeavdeling for en vurdering.

Kynnere, som noen kjenner masse til og andre lite, jobber nå med å forberede livmorhalsen din til fødsel. Den blir mykere, kortere og starter kanskje å åpne seg litt. Ofte kan man kjenne dette som stikninger i underlivet, og noen ganger vil den beskyttende slimproppen som sitter i livmorhalsen da løsne og komme ut. Den kan komme stykkevis og delt som seigt slim, eller mer som en fast propp. Den kan være gul-/litt rosafarget. Noen ganger kan det også komme spor av blod. Dette er helt normalt, og et tegn på at livmorhalsen modnes. Kontakt jordmor/fødeavdeling om du er usikker på noe.

Fosterets utvikling

Babyens hud har nå et beskyttende fettlag som dekker blodårene på kroppen. Tårekanalene utvikles, men vil ikke produsere tårer før flere uker etter at barnet er født.

Artikler for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.
Denne graviditetsguiden
ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 38 | Gravid uke 40 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer