Gravid uke 39

Nå er det ikke lenger uker - men dager - til fødselen starter.

GRAVID I UKE 39: Helt ferdig og klar til å komme ut. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID I UKE 39: Helt ferdig og klar til å komme ut. Illustrasjon: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Fosterets alder er 37 uker i graviditetsuke 39. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 50-51 centimeter
Fosterets vekt: 3390
gram

Nå er det ventetid! Du teller ikke lenger uker, men dager til fødselen starter og du/dere endelig får møte den lille babyen som har ligget i magen din så lenge. Det kan være vanskelig å tenke på noe annet i disse dagene, men forsøk å gjøre noe hyggelig hver dag så ikke ventetiden blir så lang.

Hva skjer i kroppen din nå?

Kroppen din kan trenge mye hvile/søvn og næring, gi den det den trenger og forsøk å gå en liten tur hver dag. Sover du dårlig om natten, ta deg en hvil på dagen. Lad opp så mye du klarer for fødsel og tiden etterpå med en nyfødt baby.

Den siste tiden føler de fleste seg tunge og mange har nå en del ekstra væske i kroppen som kan gi hovne og ømme ben og fingre. Du har nå rundt 1,2 kg ekstra væske i vevet og 1,2 kg ekstra blod i kroppen din. Fostervannet veier rundt 800 gram.

GRAVID UKE 39: Kroppen din gjør seg klar for fødsel. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 39: Kroppen din gjør seg klar for fødsel. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Tegn på at fødselen er i gang kan være at det går hull på fostersekken barnet ligger i og fostervann vil da sive ut. Noen ganger kommer det masse fostervann, andre ganger bare litt. Rundt 10-15 % av fødslene starter med vannavgang, du tar da kontakt med jordmor/fødeavdeling for videre oppfølging. Er du usikker på om vannet har gått, ta kontakt med jordmor/fødeavdeling for en vurdering.

Kynnere, som noen kjenner masse til og andre lite, jobber nå med å forberede livmorhalsen din til fødsel. Den blir mykere, kortere og starter kanskje å åpne seg litt. Ofte kan man kjenne dette som stikninger i underlivet, og noen ganger vil den beskyttende slimproppen som sitter i livmorhalsen da løsne og komme ut. Den kan komme stykkevis og delt som seigt slim, eller mer som en fast propp. Den kan være gul-/litt rosafarget. Noen ganger kan det også komme spor av blod. Dette er helt normalt, og et tegn på at livmorhalsen modnes. Kontakt jordmor/fødeavdeling om du er usikker på noe.

LES MER:
Er løsning av slimpropp et tegn på at fødselen starter?

Er løsning av slimpropp et tegn på at fødselen starter?

Fosterets utvikling

Babyens hud har nå et beskyttende fettlag som dekker blodårene på kroppen. Tårekanalene utvikles, men vil ikke produsere tårer før flere uker etter at barnet er født.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Lege og jordmor har besvart spørsmål:

Artikler for deg nå:

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Mette Haase Moen

Mette Haase Moen

GYNEKOLOGI

Send inn spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.
Denne graviditetsguiden
ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 38 | Gravid uke 40 | Alle uker