Gravid uke 38

Nå kan fødselen starte når som helst.

FOSTER UKE 38: Slik ligger de fleste fostere i uke 38; med hodet ned, klar for fødsel. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Libary
FOSTER UKE 38: Slik ligger de fleste fostere i uke 38; med hodet ned, klar for fødsel. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Libary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 36 uker i graviditetsuke 38. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 49-50 centimeter
Fosterets vekt: 3190 gram
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Nå starter nedtellingen for alvor, det er 14 dager igjen til termindatoen! Babyen er ferdig utviklet og klar for livet utenfor livmoren, men mange må fremdeles vente noen uker til før fødselen starter. Termindatoen er kun en estimert fødedato, og det er like normalt å føde tre uker før som 12 dager etter dette. Det er på tide med en svangerskapskontroll hos lege eller jordmor igjen, og kanskje er dette den siste før fødselen starter.

GRAVID I UKE 38: Fosteret ligger som oftest med hodet ned. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID I UKE 38: Fosteret ligger som oftest med hodet ned. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva skjer i kroppen din nå?

Kanskje har du mye kynnere nå, og det kan være vanskelig å avgjøre om det er kynnere eller fødsel på gang. I de fleste tilfeller kan man skille på kynnere og rier, ved at kynnere oftere er mer påvirkelig enn rier. De gir seg ofte når man legger seg ned/hviler eller tar en varm dusj. De er ofte litt uregelmessige, og det er lite progresjon på dem. Rier vil i de fleste tilfeller være relativt regelmessige, de avtar ikke når man hviler og de vil øke i lengde, kraft og hyppighet. Er du i tvil, ta kontakt med fødeavdeling.

Fosterets utvikling

Vekten til barnet øker nå rundt 25-30 gram per dag. Et nyfødt barn sin gjennomsnittsvekt i Norge er rundt 3500 gram, men alt mellom 2500 til 4500 gram regnes som normal fødselsvekt.

Produksjonen av mekonium, også kalt bek øker. Mekonium er det nyfødte barns avføring, og inneholder det som har samlet seg i fostertiden av tarmsekret og nedsvelget fostervann. Fargen er svartgrønn, den er en seig og nærmest luktfri.

Barnet har nå ferdige øyevipper, øyebryn og hår på hodet i varierende grad. Lanugo, de myke dunhårene på fosterets kropp, forsvinner nå i stor grad. Det samme gjør mye av fosterfettet, som har dekket og beskyttet fosterets hud.

Banets lunger er ferdig utviklet og klar for å trekke pusten for aller første gang. Hjernen og nervesystemet er utviklet, men vil selvfølgelig fortsette å utvikles etter fødselen.

Gravid uke 37 | Gravid uke 39 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer