Gravid uke 38

Nå kan fødselen starte når som helst.

FOSTER UKE 38: Slik ligger de fleste fostere i uke 38; med hodet ned, klar for fødsel. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Libary
FOSTER UKE 38: Slik ligger de fleste fostere i uke 38; med hodet ned, klar for fødsel. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo LibaryVis mer

Fosterets alder er 36 uker i graviditetsuke 38.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 49-50 centimeter
Fosterets vekt: 3190
gram

Nå starter nedtellingen for alvor, det er 14 dager igjen til termindatoen! Babyen er ferdig utviklet og klar for livet utenfor livmoren, men mange må fremdeles vente noen uker til før fødselen starter. Termindatoen er kun en estimert fødedato, og det er like normalt å føde tre uker før som 12 dager etter dette. Det er på tide med en svangerskapskontroll hos jordmor/lege igjen, og kanskje er dette den siste før fødselen starter.

GRAVID I UKE 38: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID I UKE 38: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva skjer i kroppen din nå?

Kanskje har du mye kynnere nå, og det kan være vanskelig å avgjøre om det er kynnere eller fødsel på gang. I de fleste tilfeller kan man skille på kynnere og rier, ved at rier oftere er mer påvirkelig enn rier. De gir seg ofte når man legger seg ned/hviler eller tar en varm dusj. De er ofte litt uregelmessige, og det er lite progresjon på dem. Rier vil i de fleste tilfeller være relativt regelmessige, de avtar ikke når man hviler og de vil øke i lengde, kraft og hyppighet. Er du i tvil, ta kontakt med jordmor/fødeavdeling.

LES OGSÅ: Slimproppen går, er det et tegn på at fødselen starter?

LES MER:
Tegn på at fødselen begynner

Tegn på at fødselen begynner

Fosterets utvikling

Vekten til barnet øker nå rundt 25-30 gram per dag. En nyfødt barn sin gjennomsnittsvekt i Norge er rundt 3500 gram, men alt mellom 2500 til 4500 gram regnes som normal fødselsvekt.

Hode og mage forblir det samme, men produksjonen av mekonium (bek) øker. Mekonium (barnebek) er det nyfødte barns avføring inneholder det som har samlet seg i fostertiden av tarmsekret og nedsvelget fostervann. Fargen er svartgrønn, den er en seig og nærmest luktfri.

Barnet har nå ferdige øyevipper, øyebryn og hår på hodet i varierende grad. Lanugo, de myke dunhårene på fosterets kropp, forsvinner nå i stor grad. Det samme gjør mye av fosterfettet (Vernix) som har dekket og beskyttet fosterets hud.

Banets lunger er ferdig utviklet og klar for å trekke pusten for aller første gang.

Hjernen og nervesystemet er utviklet, men vil selvfølgelig fortsette å utvikles.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Jordmor og lege har svart på spørsmål om uke 38:

Aktuelt for deg nå:

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Ishita Barua
Ledig nå
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Mette Haase Moen

Mette Haase Moen

GYNEKOLOGI

Send inn spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Artikkelserien ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 37 | Gravid uke 39 | Alle uker