Gravid uke 36

Barnet vil, om det ikke har gjort det allerede, bevege seg nedover i bekkenet og «feste seg».

FOSTER UKE 36: Illustrasjon: NTB Scanix/Science Photo Libary
FOSTER UKE 36: Illustrasjon: NTB Scanix/Science Photo LibaryVis mer

Fosterets alder er 34 uker i graviditetsuke 36.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 45 centimeter
Fosterets vekt: 2790
gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Du går nå inn i svangerskapets siste måned, og mest sannsynlig også siste uken i arbeid før du går ut i permisjon. Du skal kanskje på svangerskapskontroll igjen denne uken, og denne måneden er det anbefalt med en kontroll hver 2.uke. Blodtrykk, urin, barnets hjerteaktivitet og vekst måles, som ved tidligere kontroller. Nå skal også jordmor/lege være sikker på hvordan barnet ligger inne i magen ved å kjenne på magen din og lytte med stetoskop/doppler. Ved mistanke om at barnet ikke ligger med hodet ned, vil du bli henvist til en ultralydundersøkelse.

LES MER:
Setefødsel

Setefødsel

Fosterets utvikling

Livmoren står på sitt høyeste og toppen av livmoren ligger nå helt oppe ved ribbena dine.

Barnet vil, om det ikke har gjort det allerede, bevege seg nedover i bekkenet og hodet vil ha vanskeligere med å bevege seg. Vi sier at ”hodet er festet”. Det er et tegn på at fødselen nærmer seg, men sier lite om når fødselen vil starte. Om du har født barn tidligere, vil dette ofte skje nærmere termindato og noen ganger ikke før fødselen er i gang. Når hodet legger seg langt ned i bekkenet vil noen merke at det er litt lettere å puste, og at bekkenet i noen grad stabiliserer seg litt. De fleste vil i tillegg kjenne en økt følelse av nedpress i underlivet på grunn av økt blodvolum og press nedover fra barnet.

Barnets hår på hodet er blitt tykkere og mer silkeaktig. Fordøyelsessystemet utvikler seg, og barnet øver på sugeøvelser for å forbereder seg til amming etter fødselen. Fosterets blodårer ligger nærme hudoverflaten og gir fosterets hud en lyserosa farge.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

GRAVID UKE 36: Livmoren står på sitt høyeste og toppen av livmoren ligger nå helt oppe ved ribbena dine. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 36: Livmoren står på sitt høyeste og toppen av livmoren ligger nå helt oppe ved ribbena dine. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spørsmål til lege og jordmor fra kvinner i uke 26:

Aktuelt for deg nå:

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Mette Haase Moen

Mette Haase Moen

GYNEKOLOGI

Send inn spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 35 | Gravid i uke 37 | Alle uker