Gravid uke 36

Barnet vil, om det ikke har gjort det allerede, bevege seg nedover i bekkenet og «feste seg».

FOSTER UKE 36: Illustrasjon: NTB Scanix/Science Photo Libary
FOSTER UKE 36: Illustrasjon: NTB Scanix/Science Photo Libary Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fosterets alder er 34 uker i graviditetsuke 36.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 45 centimeter
Fosterets vekt: 2790
gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Du går nå inn i svangerskapets siste måned, og mest sannsynlig også siste uken i arbeid før du går ut i permisjon. Du skal kanskje på svangerskapskontroll igjen denne uken, og denne måneden er det anbefalt med en kontroll hver 2.uke. Blodtrykk, urin, barnets hjerteaktivitet og vekst måles, som ved tidligere kontroller. Nå skal også jordmor/lege være sikker på hvordan barnet ligger inne i magen ved å kjenne på magen din og lytte med stetoskop/doppler. Ved mistanke om at barnet ikke ligger med hodet ned, vil du bli henvist til en ultralydundersøkelse.

LES MER:
image: Setefødsel

Setefødsel

Fosterets utvikling

Livmoren står på sitt høyeste og toppen av livmoren ligger nå helt oppe ved ribbena dine.

Barnet vil, om det ikke har gjort det allerede, bevege seg nedover i bekkenet og hodet vil ha vanskeligere med å bevege seg. Vi sier at ”hodet er festet”. Det er et tegn på at fødselen nærmer seg, men sier lite om når fødselen vil starte. Om du har født barn tidligere, vil dette ofte skje nærmere termindato og noen ganger ikke før fødselen er i gang. Når hodet legger seg langt ned i bekkenet vil noen merke at det er litt lettere å puste, og at bekkenet i noen grad stabiliserer seg litt. De fleste vil i tillegg kjenne en økt følelse av nedpress i underlivet på grunn av økt blodvolum og press nedover fra barnet.

Barnets hår på hodet er blitt tykkere og mer silkeaktig. Fordøyelsessystemet utvikler seg, og barnet øver på sugeøvelser for å forbereder seg til amming etter fødselen. Fosterets blodårer ligger nærme hudoverflaten og gir fosterets hud en lyserosa farge.

GRAVID UKE 36: Livmoren står på sitt høyeste og toppen av livmoren ligger nå helt oppe ved ribbena dine. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 36: Livmoren står på sitt høyeste og toppen av livmoren ligger nå helt oppe ved ribbena dine. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spørsmål til lege og jordmor fra kvinner i uke 26:

Aktuelt for deg nå:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-
Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 35 | Gravid i uke 37 | Alle uker