Gravid uke 36

Barnet vil, om det ikke har gjort det allerede, bevege seg nedover i bekkenet og «feste seg».

FOSTER UKE 36: Bare noen uker igjen til termin nå. Foto: NTB Scanix/Science Photo Libary
FOSTER UKE 36: Bare noen uker igjen til termin nå. Foto: NTB Scanix/Science Photo Libary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 34 uker i graviditetsuke 36. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 47 centimeter
Fosterets vekt: 2750 gram

Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer i kroppen din nå?

Du går nå inn i svangerskapets siste måned, og hvis du fortsatt er i jobb siste uken i arbeid før du går ut i permisjon. Du skal kanskje på svangerskapskontroll igjen denne uken. Den siste måneden er det anbefalt med en kontroll hver 2.uke. Blodtrykk, urin, barnets hjerteaktivitet og vekst måles, som ved tidligere kontroller. Nå skal også lege eller jordmor være sikker på hvordan fosteret ligger inne i magen ved å kjenne på magen din og lytte med stetoskop/doppler. Fosteret skal ligge med hode ned, ved mistanke om at dette ikke er tilfelle vil du bli henvist til en ultralydundersøkelse.

Selv om fosteret nå har mindre plass skal du fortsatt kjenne godt med aktivitet. Det er en myte at fosteret skal bli roligere mot slutten av svangerskapet. Aktiviteten skal ikke minke jo nærmere fødselen du kommer. Bevegelsene endrer ofte karakter, fra å være harde spark, til å bli større bevegelser som er flytende og mer langsomme, men aktivitetsnivået skal ikke minke. Hvis du merker mindre aktivitet skal du ta umiddelbar kontakt med fødeavdelingen.

Fosterets utvikling

Livmoren står på sitt høyeste og toppen av livmoren ligger nå helt oppe ved ribbena dine.

Barnet vil, om det ikke har gjort det allerede, bevege seg nedover i bekkenet og hodet vil ha vanskeligere med å bevege seg. Vi sier at ”hodet er festet”. Det er et tegn på at fødselen nærmer seg, men sier lite om når fødselen vil starte. Når hodet legger seg langt ned i bekkenet vil noen merke at det er litt lettere å puste, og at bekkenet i noen grad stabiliserer seg litt. De fleste vil i tillegg kjenne en økt følelse av nedpress i underlivet på grunn av økt blodvolum og press nedover fra barnet.

Barnets hår på hodet er blitt tykkere og mer silkeaktig. Fordøyelsessystemet utvikler seg, og barnet øver på sugeøvelser for å forbereder seg til amming etter fødselen. Fosterets blodårer ligger nærme hudoverflaten og gir fosterets hud en lyserosa farge.

GRAVID UKE 36: Livmoren står på sitt høyeste og toppen av livmoren ligger nå helt oppe ved ribbena dine. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 36: Livmoren står på sitt høyeste og toppen av livmoren ligger nå helt oppe ved ribbena dine. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Gravid uke 35 | Gravid i uke 37 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer