Gravid uke 35

For hver dag som går blir barnet mer og mer klar for livet utenfor livmoren.

FOSTER UKE 35: Barnet legger mye på seg nå. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 35: Barnet legger mye på seg nå. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 33 uker i graviditetsuke 35. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 45 centimeter
Fosterets vekt: 2530 gram

Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Tyngden av graviditeten og den store magen kan for mange gjøre det vanskeligere å sove og finne gode sovestillinger. Noen har behov for å reise seg opp og bevege seg på natten. I tillegg blir det fort noen turer på toalettet på natten for å tisse. Det er normalt å føle seg mer trett enn vanlig. Det er også vanlig å være hoven og øm i bena, ledd og muskler. Det er normalt å kjenne på at graviditeten nå er tung og har vært lang, og det er lov og vanlig å være litt lei. Heldigvis er det bare uker igjen til fødselen, og man kan glede seg til å endelig treffe barnet som du har hatt i magen nå i flere måneder.

Lytt til kroppen din og vær god mot deg selv. Du og kroppen din har gjort en kjempejobb med å gro den lille i livmoren din, nå er det innspurten igjen. Hvil når du har mulighet, gå deg en rolig tur og spis sunn og næringsrik mat gjennom dagen. Bygg opp med puter for en bedre liggestilling. Massasje av nakke/rygg og føtter fra partner eller andre kan være lindrende.

Fosterets utvikling

Fosterets forbereder seg for fødselen og livet utenfor livmoren. Barnet legger mye på seg i denne perioden. Det har nå ca. 15% kroppsfett, men det vil øke til rundt 30% før termindato. Griperefleksen er ferdig utviklet.

GRAVID UKE 35: Fosteret vokser seg større og større. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 35: Fosteret vokser seg større og større. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Navlesnoren er nå rundt 50 cm lang og 1-2 cm i diameter. I svangerskapet har den forsynt fosteret med oksygen og næringsstoffer gjennom blod som pumpes fra morkaken til fosteret. Etter fødselen vil det fremdeles pumpes blod gjennom navlesnoren. Det anbefales derfor å litt med å klemme av/klippe navlesnoren. Dette vil gi barnet opptil ekstra blod og flere røde blodlegemer som kan transportere oksygen. Det fremmer blant annet barnets blodtrykk og jernlager, og hos premature barn vil det kunne redusere forekomst av komplikasjoner.

Gravid uke 34 | Gravid i uke 36 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer