Gravid uke 35

For hver dag som går blir barnet mer og mer klar for livet utenfor livmoren.

FOSTER UKE 35: Barnet legger mye på seg nå. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 35: Barnet legger mye på seg nå. Illustrasjon: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Fosterets alder er 33 uker i graviditetsuke 35.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 44 centimeter
Fosterets vekt: 2580
gram

Tyngden av graviditeten og den store magen, kan for mange gjøre det vanskeligere å sove, finne gode sovestillinger, reise seg opp og bevege seg. Mange føler seg mer trette en vanlig, er mer hovne og ømme i bena, ledd og muskler. Det er normalt å begynne å se frem til fødsel og glede seg til å treffe barnet der inne i magen.

LES OGSÅ:
Dette hjelper mot plagene i graviditeten

Dette hjelper mot plagene i graviditeten

Lytt til kroppen din og vær god mot deg selv. Hvil når du har mulighet, gå deg en rolig tur og spis sunn og næringsrik mat gjennom dagen. Bygg opp med puter for en bedre liggestilling. Massasje av nakke/rygg og føtter fra partner eller andre kan være lindrende.

Fosterets utvikling

Fosterets utvikling forbereder det for fødsel og livet utenfor livmoren. Barnet legger mye på seg i denne perioden. Det har nå ca 15% kroppsfett, men det vil øke til ca 30% før termindato. Griperefleksen er ferdig utviklet.

GRAVID UKE 35: Toppen av livmoren din er nesten helt oppe ved ribbeina dine. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 35: Toppen av livmoren din er nesten helt oppe ved ribbeina dine. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Navlesnoren er nå rundt 50 cm lang og 1-2 cm i diameter. Det er stor variasjoner i både lengde og tykkelse når barnet fødes. Gjennom svangerskapet har den forsynt fosteret med oksygen og næringsstoffer gjennom blod som pumpes fra morkaken til fosteret. Etter fødselen vil det fremdeles pumpes blod gjennom navlesnoren. Det anbefales derfor å vente med å klemme av/klippe navlesnoren til den har sluttet å pulsere. Dette vil gi barnet opptil 30% ekstra blod og opptil 60% mer røde blodlegemer som kan transportere oksygen. Det fremmer blant annet barnets blodtrykk og jernlager, og hos premature barn vil det kunne redusere forekomst av hjerneblødning, infeksjoner og behov for blodtransfusjoner.

Jordmor og lege har svart på spørsmål om uke 35

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Aktuelt for deg nå:

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Ishita Barua
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Mette Haase Moen

Mette Haase Moen

GYNEKOLOGI

Send inn spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 34 | Gravid i uke 36 | Alle uker