Fosterets alder er 32 uker i graviditetsuke 34. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.
Fosterets lengde: 44 centimeter
Fosterets vekt: 2300 gram
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.
Hva skjer i kroppen din nå?
Det er fremdeles en fordel om du klarer å få til å være fysisk aktiv, minst 30 minutter daglig, selv om det begynner å bli tungt. Husk at aktiviteten ikke skal gi smerter eller ubehag. Moderat kondisjons- eller styrketrening, særlig for muskler i rygg og mage, er bra. Men unngå tunge løft og aktiviteter som øker risikoen for fall eller harde støt. For mange vil bekkenleddsmerter være begrensende i forhold til trening mot slutten av graviditeten. Forsøk å finne aktiviteter som ikke gir smerter, som svømming eller å gå turer med kortere skrittlengde .Ved omfattendene plager fra bekkenet kan fysioterapeut gi råd om trening. Litt aktivitet vil alltid være bedre enn ingenting.

Rundt denne tiden er toppen av livmoren nesten oppe ved ribbena dine. Det kan gjøre det tyngre å trekke pusten dypt, og du blir fort andpusten. Bevegelsene fra barnet kan også være så kraftige at man kan bli sår og øm i mage og ribben. Det kan avhjelpe å strekke seg ut når man har mulighet, for å gi både babyen og lungene mest mulig plass.

Er du frisk nok til å reise med fly?

Dette bør gravide vite om HELLP-syndrom
Fosterets utvikling
Om fødselen starter nå, vil ikke sykehuset forsøke å forsinke den. Man tenker at barnet nå er såpass modent at det går fint å bli født. Barnet vil trenge litt ekstra overvåkning, og kanskje litt hjelp og forebyggende behandling særlig med tanke på pusten. Men barn født etter uke 32 har like utsikter for god helse som de som er født i tiden rundt termin. Men de vil i begynnelsen trenge litt mer tid og hjelp på sykehuset.
Fosterets lunger har nå økt sin produksjonen av surfaktant. Dette viktige stoffet er avgjørende for å holde lungeblærene utspilte slik at barnet kan puste normalt når det fødes. Fosteret forbereder seg altså mer på og mer på livet utenfor livmoren.
Fosterets underhudsfett øker ytterligere, dette øker babyens evne til å regulere kroppstemperaturen etter fødsel. Men den vil fremdeles trenge hjelp med å holde varmen etter fødsel. Hud-mot-hud kontakt er den beste varmereguleringen etter fødsel. Hud-mot-hud kontakt er også positivt for regulering av barnets hjertefrekvens og pust, det reduserer også eventuell smerte og stress som barnet måtte oppleve. Å ha barnet så mye,- og ofte som mulig hud-mot-hud vil også være positivt for samspillet mellom dere og barnet og ha en positiv effekt på ammingen.