Gravid uke 34

Lungene modnes hos fosteret, og det får mer underhudsfett.

FOSTER UKE 34: Fosterets underhudsfett øker ytterligere, og øker babyens evne til å regulere kroppstemperaturen etter fødsel. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 34: Fosterets underhudsfett øker ytterligere, og øker babyens evne til å regulere kroppstemperaturen etter fødsel. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 32 uker i graviditetsuke 34. Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 43 centimeter
Fosterets vekt:
2380 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Det er fremdeles en fordel om du klarer å få til å være fysisk aktiv, minst 30 minutter daglig, så lenge det ikke gir smerter eller ubehag. Moderat styrketrening, særlig for muskler i rygg og mage, er bra. Unngå tunge løft og aktiviteter som øker risikoen for fall eller harde støt når du er gravid. For mange vil bekkenleddsmerter være begrensende i forhold til trening mot slutten av graviditeten. Forsøk å finne aktiviteter som ikke gir smerter, som svømming, gå med kortere skrittlengde og unngå sidesteg og utfall. Ved omfattendene plager kan fysioterapeut gi råd om trening. Litt aktivitet vil alltid være bedre enn ingenting.

Rundt denne tiden er toppen av livmoren nesten oppe ved ribbena dine. Det kan gjøre det tyngre å trekke pusten dypt, og du blir fort andpusten. Bevegelsene fra barnet kan også være så kraftige at man kjenne sår og øm i mage og ribben. Det kan avhjelpe å strekke seg ut når man har mulighet, for å gi både babyen og lungene mest mulig plass.

GRAVID UKE 34: Toppen av livmoren din er nesten helt oppe ved ribbeina dine. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 34: Toppen av livmoren din er nesten helt oppe ved ribbeina dine. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Fosterets utvikling

Om fødselen starter nå, vil det mest sannsynlig ikke gis surfaktant (lungemodning) behandling, fordi risikoen for pusteproblemer hos barnet etter fødsel er betydelig redusert. Fosterets lunger har nå økt sin produksjonen av surfaktant dramatisk for å holde lungeblærene utspilte.

Fosterets underhudsfett øker ytterligere, og øker babyens evne til å regulere kroppstemperaturen etter fødsel. Men den vil fremdeles trenge hjelp med å holde varmen etter fødsel. Hud-mot-hud kontakt er den beste varmereguleringen etter fødsel. Hud-mot-hud kontakt er også positivt for regulering av barnets hjertefrekvens og pust, det reduserer også eventuell smerte og stress som barnet måtte oppleve. Å ha barnet så mye og ofte som mulig hud-mot-hud vil også være positivt for samspillet mellom dere og barnet og har en positiv effekt på ammingen.

Aktuelt for deg nå:

Gravid uke 33 | Gravid i uke 35 | Alle uker

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer