Gravid uke 34

Lungene modnes hos fosteret, og det får mer underhudsfett.

FOSTER UKE 34: Fosterets underhudsfett øker ytterligere, og øker babyens evne til å regulere kroppstemperaturen etter fødsel. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 34: Fosterets underhudsfett øker ytterligere, og øker babyens evne til å regulere kroppstemperaturen etter fødsel. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fosterets alder er 32 uker i graviditetsuke 34. Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 43 centimeter
Fosterets vekt:
2380 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Det er fremdeles en fordel om du klarer å få til å være fysisk aktiv, minst 30 minutter daglig, så lenge det ikke gir smerter eller ubehag. Moderat styrketrening, særlig for muskler i rygg og mage, er bra. Unngå tunge løft og aktiviteter som øker risikoen for fall eller harde støt når du er gravid. For mange vil bekkenleddsmerter være begrensende i forhold til trening mot slutten av graviditeten. Forsøk å finne aktiviteter som ikke gir smerter, som svømming, gå med kortere skrittlengde og unngå sidesteg og utfall. Ved omfattendene plager kan fysioterapeut gi råd om trening. Litt aktivitet vil alltid være bedre enn ingenting.

Rundt denne tiden er toppen av livmoren nesten oppe ved ribbena dine. Det kan gjøre det tyngre å trekke pusten dypt, og du blir fort andpusten. Bevegelsene fra barnet kan også være så kraftige at man kjenne sår og øm i mage og ribben. Det kan avhjelpe å strekke seg ut når man har mulighet, for å gi både babyen og lungene mest mulig plass.

GRAVID UKE 34: Toppen av livmoren din er nesten helt oppe ved ribbeina dine. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 34: Toppen av livmoren din er nesten helt oppe ved ribbeina dine. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Fosterets utvikling

Om fødselen starter nå, vil det mest sannsynlig ikke gis surfaktant (lungemodning) behandling, fordi risikoen for pusteproblemer hos barnet etter fødsel er betydelig redusert. Fosterets lunger har nå økt sin produksjonen av surfaktant dramatisk for å holde lungeblærene utspilte.

Fosterets underhudsfett øker ytterligere, og øker babyens evne til å regulere kroppstemperaturen etter fødsel. Men den vil fremdeles trenge hjelp med å holde varmen etter fødsel. Hud-mot-hud kontakt er den beste varmereguleringen etter fødsel. Hud-mot-hud kontakt er også positivt for regulering av barnets hjertefrekvens og pust, det reduserer også eventuell smerte og stress som barnet måtte oppleve. Å ha barnet så mye og ofte som mulig hud-mot-hud vil også være positivt for samspillet mellom dere og barnet og har en positiv effekt på ammingen.

Jordmor, gynekologer og leger har svart på spørsmål fra gravide i uke 34:

Aktuelt for deg nå:

Gravid uke 33 | Gravid i uke 35 | Alle uker

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-
Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.