Gravid uke 33

Fødselen nærmer seg, og det kan være lurt å skaffe litt kunnskap om hvordan en normal fødsel foregår.

FOSTER UKE 33: Hodeskallen hos fosteret er bevegelig, slik knoklene kan overlappe under fødselen og tilpasse seg fødselskanalen.
FOSTER UKE 33: Hodeskallen hos fosteret er bevegelig, slik knoklene kan overlappe under fødselen og tilpasse seg fødselskanalen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 31 uker i graviditetsuke 33. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 43 centimeter
Fosterets vekt: 2100 gram

Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Nedtellingen til fødsel har kanskje begynt for fullt nå. Du og partneren din har/skal kanskje delta på fødselsforberedende kurs og du tenker mer på fødselen din nå som den nærmer seg.

FOSTER UKE 33: Bevegelsene forandrer seg noe nå, blir mer flytende, store og langsomme. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 33: Bevegelsene forandrer seg noe nå, blir mer flytende, store og langsomme. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Mange har nytte av å sette seg ned å skrive et fødebrev, men litt informasjon om seg selv, ønsker og behov for fødselen. Tenkt gjennom hva du tror du vil ha behov for av støtte og trygghet i en situasjon hvor mye er nytt og fremmed der du føler deg sårbar. Brevet kan hjelpe jordmoren du møter den dagen du skal føde til å bli raskere kjent med deg og behovene dine. Det kan også være nyttig for deg selv og partneren din å ha tenkt igjennom ulike reaksjoner, behov og ønsker på forhånd.

Fosterets utvikling

Barnet beveger seg ofte og regelmessig nå, men bevegelsene har i mange tilfeller endret litt karakter fordi det er mindre plass i magen. I siste del av svangerskapet forandrer bevegelsene seg fra å være tydelige og harde spark til å bli mer flytende og langsomme, store bevegelser. Men aktiviteten til fosteret skal ikke bli mindre. Hvis du opplever mindre liv i magen skal du kontakte fødeavdelingen. Du skal ikke se an situasjonen eller vente til neste dag. Ta kontakt med det samme.

Fosterets skjelett fortsetter å bli hardere og sterkere. Hodeskallen hos fosteret forblir imidlertid bredt og bevegelig, slik knoklene kan overlappe under fødselen og tilpasse seg fødselskanalen uten at hjernen blir skadet.

Gravid uke 32 | Gravid i uke 34 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer