Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.
PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.
Fosterets lengde: 43 centimeter Fosterets vekt: 2100 gram Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.
Nedtellingen til fødsel har kanskje begynt for fullt nå. Du og partneren din har/skal kanskje delta på fødselsforberedende kurs og du tenker mer på fødselen din nå som den nærmer seg.
FOSTER UKE 33: Bevegelsene forandrer seg noe nå, blir mer flytende, store og langsomme. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
Vis mer
Mange har nytte av å sette seg ned å skrive et fødebrev, men litt informasjon om seg selv, ønsker og behov for fødselen. Tenkt gjennom hva du tror du vil ha behov for av støtte og trygghet i en situasjon hvor mye er nytt og fremmed der du føler deg sårbar. Brevet kan hjelpe jordmoren du møter den dagen du skal føde til å bli raskere kjent med deg og behovene dine. Det kan også være nyttig for deg selv og partneren din å ha tenkt igjennom ulike reaksjoner, behov og ønsker på forhånd.
Barnet beveger seg ofte og regelmessig nå, men bevegelsene har i mange tilfeller endret litt karakter fordi det er mindre plass i magen. I siste del av svangerskapet forandrer bevegelsene seg fra å være tydelige og harde spark til å bli mer flytende og langsomme, store bevegelser. Men aktiviteten til fosteret skal ikke bli mindre. Hvis du opplever mindre liv i magen skal du kontakte fødeavdelingen. Du skal ikke se an situasjonen eller vente til neste dag. Ta kontakt med det samme.
Fosterets skjelett fortsetter å bli hardere og sterkere. Hodeskallen hos fosteret forblir imidlertid bredt og bevegelig, slik knoklene kan overlappe under fødselen og tilpasse seg fødselskanalen uten at hjernen blir skadet.
Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.
Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.
Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.
Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi
bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene
våre.