Gravid uke 32

Barnet tar stor plass og presser innholdet i brystkassen oppover. Du blir lettere tungpusten når du anstrenger deg nå.

FOSTER I UKE 32: Ultralydbildet (3D) viser et foster og navlesnoren i uke 32. Foto: NTB Scanpix / Sciense Libary Photo
FOSTER I UKE 32: Ultralydbildet (3D) viser et foster og navlesnoren i uke 32. Foto: NTB Scanpix / Sciense Libary PhotoVis mer

Fosterets alder er 30 uker i graviditetsuke 32.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 40 centimeter
Fosterets vekt: 1980 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Nå er det kanskje fire uker siden forrige svangerskapskontroll, og det er tid for en nye sjekk. Blodtrykket ditt sjekkes ved hver konsultasjon. Det er lurt å møte opp i god tid før timen, så blodtrykket ditt får mulighet til å normaliseres før det måles. Din urin og vekt sjekkes, og livmoren blir målt for å sjekke barnets vekst.

Hjertelyden lyttes til ved hjelp av et trestetoskop eller en doppler. Det slår mellom 110-160 slag i minuttet. Du kan spørre jordmor/lege om alt du lurer på. Skriv gjerne spørsmålene du har ned på forhånd, så glemmer du ikke å spørre når du er inne til timen din. Det kan også være godt å ta opp ulike plager du opplever, og høre at alt er normalt og lufte tanker du har rundt graviditeten.

MÅLER HJERTELYD: Ved hjelp av en doppler kan man lytte til barnets puls. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MÅLER HJERTELYD: Ved hjelp av en doppler kan man lytte til barnets puls. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kanskje har du nå begynt å tenke mer og mer på fødselen og tiden etterpå. Nå er det fint å få informasjon om hvordan hormonene påvirker fødselen, og hva som kan fremme og hemme en normal fødsel. Det er også nyttig med informasjon om fødestillinger og eventuell smertelindring.

Er det spesielle ting i svangerskapet ditt, som gjør at du er risikofødende, kan det også være nødvendig og betryggende med ekstra oppfølging og samtale på sykehuset du skal føde. Jordmor/lege skal også gi deg god informasjon om amming og hva som anbefales i tiden rett etter fødsel. Det er lurt å vite litt om godt sugetak og god ammestilling, samt barnets tegn på sult og betydningen av hud-mot-hud kontakt.

FOSTER UKE 32: Barnet tar stadig mer plass, og du føler deg andpusten. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 32: Barnet tar stadig mer plass, og du føler deg andpusten. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Du blir nok litt lettere tungpusten når du anstrenger deg nå. Barnet tar stor plass og presser innholdet i brystkassen din oppover, slik at det blir mindre plass til lungene dine. Samtidig er oksygenbehovet ditt økt. Både det voksende barnet, morkaken og livmoren trenger oksygen i tillegg til det økte arbeidet for dine lunger og hjerte. Underhudsfettet øker fortsatt og huden blir mindre og mindre transparent.

Våre leger har svart på spørsmål fra gravide i uke 32:

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Aktuelt for deg nå:

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Mette Haase Moen

Mette Haase Moen

GYNEKOLOGI

Send inn spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 31 | Gravid i uke 33 | Alle uker