Gravid uke 32

Fosteret tar stor plass og presser innholdet i brystkassen oppover. Du blir lettere tungpusten når du anstrenger deg.

FOSTER I UKE 32: Ultralydbildet (3D) viser et foster og navlesnoren i uke 32. Foto: NTB Scanpix / Sciense Libary Photo
FOSTER I UKE 32: Ultralydbildet (3D) viser et foster og navlesnoren i uke 32. Foto: NTB Scanpix / Sciense Libary Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 30 uker i graviditetsuke 32. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 42 centimeter
Fosterets vekt: 1900 gram

Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer i kroppen din nå?

Nå er det kanskje fire uker siden forrige svangerskapskontroll, og det er tid for en nye sjekk. Blodtrykket ditt sjekkes ved hver konsultasjon. Det er lurt å møte opp i god tid før timen, så blodtrykket ditt får mulighet til å normaliseres før det måles. Urinen sjekkes også på hver kontroll, livmoren blir målt for å sjekke barnets vekst og hjerteslagene lyttes til. Hjerteslagene lyttes til ved hjelp av et trestetoskop eller en doppler. Hjertet slår mellom 110–160 slag i minuttet.

Du kan spørre lege eller jordmor om det du måtte lure på. Skriv gjerne ned spørsmålene på forhånd, så glemmer du dem ikke når du er på time. Det kan også være godt å ta opp ulike plager du opplever, og høre at alt er normalt og lufte tanker du har rundt graviditeten.

MÅLER HJERTESLAG: Ved hjelp av en doppler kan man lytte til fosterets hjerteslag. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MÅLER HJERTESLAG: Ved hjelp av en doppler kan man lytte til fosterets hjerteslag. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kanskje har du nå begynt å tenke mer og mer på fødselen og tiden etterpå. Nå er det fint å få informasjon om hvordan hormonene påvirker fødselen, og hva som kan fremme og hemme en normal fødsel. Det er også nyttig med informasjon om fødestillinger og eventuell smertelindring.

Er det spesielle ting i svangerskapet ditt, som gjør at du er risikofødende, kan det også være nødvendig og betryggende med ekstra oppfølging og samtale på sykehuset der du skal føde. Jordmor eller lege skal også gi deg god informasjon om amming og hva som anbefales i tiden rett etter fødsel. Det er lurt å vite litt om godt sugetak og god ammestilling, samt barnets tegn på sult og betydningen av hud-mot-hud kontakt. Ofte er det et ammekurs, kanskje i regi av jordmortjenesten i kommunen, som du kan melde deg på.

Fosterets utvikling

Du blir nok litt lettere tungpusten når du anstrenger deg nå. Barnet tar stor plass og presser innholdet i brystkassen din oppover, slik at det blir mindre plass til lungene dine. Samtidig er oksygenbehovet ditt økt. Både det voksende barnet, morkaken og livmoren trenger oksygen i tillegg til det økte arbeidet som lungene og hjertet ditt utsettes for.

Underhudsfettet til fosteret øker fortsatt og huden blir mindre og mindre transparent. Det dunete håret, lanugo, som har dekket huden til fosteret begynner nå å falle av.

Gravid uke 31 | Gravid i uke 33 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer