Gravid uke 31

Barnet har fortsatt god plass til å snu og vende på seg i din livmor.

FOSTER UKE 31: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 31: Illustrasjon: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Fosterets alder er 29 uker i graviditetsuke 31. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 38 centimeter
Fosterets vekt: 1785 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Det er vanligvis mye liv inne i magen nå. Babyen strekker seg, sparker og kanskje kan du kjenne en liten fot eller en rumpe som presser mot magen din. Noen babyer har allerede nå lagt seg med hodet ned og rumpe opp. Men i de aller fleste tilfeller er det enda god plass for å snu og vende på seg i flere uker.

GRAVID UKE 31: Fosteret har fortsatt god plass til å snu på seg. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 31: Fosteret har fortsatt god plass til å snu på seg. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Om du ikke av medisinske grunner er frarådet det, er det ingen grunner for å unngå sex under samleie. Dere kan ikke skade barnet om svangerskapet er normalt. Mange gravide opplever imidlertid at graviditeten gjør dem trette og kvalme, og har redusert sexlyst. For mange partnere kan også sexlysten endres. Noen gravide opplever økt sexlyst. Begge deler er like normalt. Det viktigste er at dere begge vet at det ikke er forbundet med noen risiko, at dere prater om det og har sex når begge har lyst til det.

Finn gode stillinger som passer for den voksende magen, vær oppmerksom på at enkelte kvinner føler ubehag nå de ligger på ryggen og husk at sex ikke alltid behover å bety samleie. Nærhet og kroppskontakt er viktig, og det finnes mange måter å gjøre det på.

LES MER:
Graviditet og sex

Graviditet og sex

På grunn av hormonet oxytocin som blant annet skilles ut når vi har det fint, blir kjærtegnet og har sex. Kan gravide oppleve at det kommer melkedråper fra brystene og at livmoren trekker seg sammen i kynnere under og etter sex. Det er normalt og ikke forbundet med noen risiko.

Du er kanskje i gang med å forberede babyens ankomst med innkjøp og oppussing av barnerommet. Babyen forbereder seg på livet utenfor livmoren ved å lage grimasjer, pusteøvelser, svelging, hikking og suging på tommelen.

Blodcellene å dannes nå i benmargen til fosteret i stedet for i milten. Enda et skritt nærmere at den lille kroppen skal fungere helt selv etter fødselen.

Leger, gynekologer og jordmor har svart på spørsmål fra gravide i uke 31:

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Aktuelt for deg nå:

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Marit Karlstrøm

Marit Karlstrøm

JORDMOR

Send inn spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 30 | Gravid i uke 32 | Alle uker