Gravid uke 31

Barnet har fortsatt god plass til å snu og vende på seg i din livmor.

FOSTER UKE 31: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 31: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fosterets alder er 29 uker i graviditetsuke 31. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 38 centimeter
Fosterets vekt: 1785 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Det er vanligvis mye liv inne i magen nå. Babyen strekker seg, sparker og kanskje kan du kjenne en liten fot eller en rumpe som presser mot magen din. Noen babyer har allerede nå lagt seg med hodet ned og rumpe opp. Men i de aller fleste tilfeller er det enda god plass for å snu og vende på seg i flere uker.

GRAVID UKE 31: Fosteret har fortsatt god plass til å snu på seg. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 31: Fosteret har fortsatt god plass til å snu på seg. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Om du ikke av medisinske grunner er frarådet det, er det ingen grunner for å unngå sex under samleie. Dere kan ikke skade barnet om svangerskapet er normalt. Mange gravide opplever imidlertid at graviditeten gjør dem trette og kvalme, og har redusert sexlyst. For mange partnere kan også sexlysten endres. Noen gravide opplever økt sexlyst. Begge deler er like normalt. Det viktigste er at dere begge vet at det ikke er forbundet med noen risiko, at dere prater om det og har sex når begge har lyst til det.

Finn gode stillinger som passer for den voksende magen, vær oppmerksom på at enkelte kvinner føler ubehag nå de ligger på ryggen og husk at sex ikke alltid behover å bety samleie. Nærhet og kroppskontakt er viktig, og det finnes mange måter å gjøre det på.

LES MER:
image: Graviditet og sex

Graviditet og sex

På grunn av hormonet oxytocin som blant annet skilles ut når vi har det fint, blir kjærtegnet og har sex. Kan gravide oppleve at det kommer melkedråper fra brystene og at livmoren trekker seg sammen i kynnere under og etter sex. Det er normalt og ikke forbundet med noen risiko.

Du er kanskje i gang med å forberede babyens ankomst med innkjøp og oppussing av barnerommet. Babyen forbereder seg på livet utenfor livmoren ved å lage grimasjer, pusteøvelser, svelging, hikking og suging på tommelen.

Blodcellene å dannes nå i benmargen til fosteret i stedet for i milten. Enda et skritt nærmere at den lille kroppen skal fungere helt selv etter fødselen.

Leger, gynekologer og jordmor har svart på spørsmål fra gravide i uke 31:

Aktuelt for deg nå:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-
Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 30 | Gravid i uke 32 | Alle uker