Gravid uke 31

Fosteret har fortsatt plass til å snu og vende på seg i din livmor.

FOSTER UKE 31: Fosteret er aktivt, både med at det snur og vender på seg, samt sparker og strekker ut armer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 31: Fosteret er aktivt, både med at det snur og vender på seg, samt sparker og strekker ut armer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 29 uker i graviditetsuke 31. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 41 centimeter
Fosterets vekt: 1700 gram

Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer i kroppen din nå?

Det er vanligvis mye liv inne i magen nå. Fosteret strekker seg, sparker og kanskje kan du kjenne en liten fot eller en rumpe som presser mot magen din. Noen babyer har allerede nå lagt seg med hodet ned og rumpe opp. Men hos de aller fleste er det enda god plass for å snu og vende på seg i noen uker til.

GRAVID UKE 31: Fosteret har fortsatt god plass til å snu på seg. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 31: Fosteret har fortsatt god plass til å snu på seg. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Om du ikke av medisinske grunner er frarådet det, er det ingen grunner for å unngå samleie i graviditeten. Dere kan ikke skade barnet om svangerskapet er normalt. Mange gravide opplever imidlertid at graviditeten, særlig i tredje trimester, gjør dem trette og har redusert sexlyst. Mens noen gravide opplever økt sexlyst, også i tredje trimester. Begge deler er like normalt. Det viktigste er at du og partner vet at det ikke er forbundet med noen risiko, at dere prater om det, og har sex når begge har lyst til det.

Finn gode stillinger som passer for den voksende magen, vær oppmerksom på at noen gravide kan føler ubehag nå de ligger på ryggen. Nærhet og kroppskontakt er viktig, også i svangerskapet, og det finnes mange måter å gjøre det på.

På grunn av hormonet oxytocin som blant annet skilles ut når vi har det fint, blir kjærtegnet og har sex. Kan gravide oppleve at det kommer melkedråper fra brystene og at livmoren trekker seg sammen i kynnere under og etter sex. Det er normalt og ikke forbundet med noen risiko.

Fosterets utvikling

Du er kanskje i gang med å forberede babyens ankomst med innkjøp av babyutstyr og oppussing av barnerommet. Fosteret forbereder seg også på livet utenfor livmoren, blant annet ved å lage grimaser, pusteøvelser, svelging, hikking og suging på tommelen.

Blodcellene å dannes nå i benmargen til fosteret i stedet for i milten. Enda et skritt nærmere at den lille kroppen skal fungere helt selv etter fødselen.

Gravid uke 30 | Gravid i uke 32 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer