Gravid uke 30

På denne tiden vil mange oppleve sine første kynnere.

FOSTER UKE 30: Hodet er ikke lengre like stort som kroppen. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 30: Hodet er ikke lengre like stort som kroppen. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fosterets alder er 28 uker i graviditetsuke 30.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder

Fosterets lengde: 37 centimeter
Fosterets vekt: 1600 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Nå opplever du kanskje for første gang at magen strammer seg og blir hard. Ofte ledsaget av noe som ligner mensmurringer. Dette er kynnere. Noen har masse kynnere fra tidlig i svangerskapet, noen kjenner ikke noe særlig til dette. Begge deler er i de aller fleste tilfeller normalt.

Kynnerne kan være ubehagelige og begrensende. Kanskje må du stoppe opp litt med det du holder på med, og ta deg en hvil. Kynneraktiviteten øker gjerne jo nærmere terminen du kommer. Om de øker i styrke og hyppighet, og/eller blir regelmessige og ikke avtar etter en stund, bør du kontakte lege/jordmor eller fødeavdelingen for vurdering.

LES MER:
image: Kynnere

Kynnere

Siden magen vokser for hver eneste uke, er det en del som opplever strekkmerker og tørr strukket hud som klør, spesielt på mave, hofter, rumpe og armer. Skulle du oppleve kraftig kløe i hender og hender i 3.trimester kan det skyldes opphopning av gallesyrer og/eller leverenzymer, og du bør oppsøke lege for en vurdering. Dette kan påvises ved en blodprøve og skal følges opp av lege og/eller spesialisthelsetjenesten.

Fosterets utvikling

Barnets kropp er nå blitt mer proporsjonell, men hodet er fremdeles ganske stort i forhold til resten av kroppen. Neglene fortsetter å vokse helt frem til fødselen, og de kan derfor være ganske lange når babyen er nyfødt. Du kan da klippe neglene forsiktig for at babyen, som liker å ta på sitt eget ansikt, ikke skal klore seg selv.

Babyen tisser og drikker ca. 0,5 liter i døgnet. Fostervannet har en viktig funksjon, og er nødvendig for barnets utvikling. Mengden fostervann øker gjennom svangerskapet, og varierer mellom 0,5 og 1,5 liter. Det dannes hele tiden fostervann, også etter at fødselen har startet. Ved termin vil mer enn 2 liter fostervann regnes som unormalt mye, og under 200 ml defineres som unormalt lite.

Jordmor, gynekolog og leger har svart på spørsmål fra gravide i uke 30:

Aktuelt for deg nå:

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 29 | Gravid i uke 31 | Alle uker