Gravid uke 30

På denne tiden vil mange oppleve kynnere.

FOSTER UKE 30: Fosteret blir mer og mer proporsjonal. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 30: Fosteret blir mer og mer proporsjonal. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 28 uker i graviditetsuke 30. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 40 centimeter
Fosterets vekt: 1500 gram

Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer i kroppen din nå?

Nå opplever du kanskje for første gang at magen strammer seg og blir hard. Ofte ledsaget av noe som ligner mensmurringer/lette kramper. Dette er kynnere. Noen har masse kynnere fra tidlig i svangerskapet, noen kjenner ikke noe særlig til dette. Begge deler er i de aller fleste tilfeller normalt.

Kynnerne kan være ubehagelige og begrensende. Kanskje må du stoppe opp litt med det du holder på med, og ta deg en hvil. Kynneraktiviteten øker gjerne jo nærmere terminen du kommer. Om de øker i styrke og hyppighet, og/eller blir regelmessige, ikke avtar etter en stund, eller medfører smerter bør du kontakte lege, jordmor eller fødeavdelingen for en vurdering.

Siden magen vokser for hver eneste uke, er det en del som opplever strekkmerker og tørr strukket hud som klør, spesielt på mage, hofter, rumpe og bryst. Skulle du oppleve kraftig kløe i hender og hender i 3. trimester kan det skyldes opphopning av gallesyrer og/eller leverenzymer, og du bør oppsøke lege for en vurdering, da dette skal følges videre opp og behandles.

Fosterets utvikling

Fosteret kropp er nå blitt mer proporsjonal, men hodet er fremdeles ganske stort i forhold til resten av kroppen. Neglene fortsetter å vokse helt frem til fødselen, og de kan derfor være ganske lange når babyen er nyfødt. Du kan da klippe neglene forsiktig for at babyen, som liker å ta på sitt eget ansikt, ikke skal klore seg selv.

Babyen tisser og drikker ca. 0,5 liter i døgnet. Fostervannet har en viktig funksjon, og er nødvendig for barnets utvikling. Mengden fostervann øker gjennom svangerskapet, og varierer mellom 0,5 og 1,5 liter. Det dannes hele tiden fostervann, også etter at fødselen har startet.

Gravid uke 29 | Gravid i uke 31 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer