Gravid uke 3

Egget blir befruktet, starter å dele seg og vandrer ned til livmoren for å feste seg.

BLASTOCYST: Det ligner ikke akkurat på en baby, fram til uke 7 ser det mest ut som en celleklump. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock.
BLASTOCYST: Det ligner ikke akkurat på en baby, fram til uke 7 ser det mest ut som en celleklump. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fosterets alder er 1 uke. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 0,2 millimeter.

Selve befruktningen foregår som oftest 12-24 timer etter eggløsningen, når egget fremdeles befinner seg i egglederen. Selv ved samleie rundt eggløsningsdagene regner man at det er ca 20% sjanse for å bli gravid i hver syklus. Om egget ikke blir befruktet går det til grunne, livmorslimhinnen som stod klar for å ta i mot det befruktede egget skilles ut etter ca 2 uker som mens.

I noen tilfeller deles det befruktede egget slik at det dannes to identiske foster (eneggede tvillinger). Det kan også skje at to egg modnes og løsner samtidig. Om begge eggene befruktes dannes toeggede tvillinger.

Sædcellen trenger seg inn i eggcellen og 23 kromosomer fra mor og 23 kromosomer fra far 23 smelter sammen. Kjønnscellene våre, eggcellen og sædcellen, inneholder bare halvparten av normalt antall kromosomer. Når de to smelter sammen dannes 23 par, til sammen det normale antallet 46 kromosomer.

Blir det jente eller gutt?

Eggcellen inneholder ett X kromosom, sædcellen inneholder X eller Y kromosom. Om den befruktede eggcellen får 2 X kromosomer blir det utviklet et jentefoster, om den får 1 X og 1 Y kromosom blir det utviklet et guttefoster. Det er altså sædcellens kjønnshormon som avgjør barnets kjønn.

Babyens genestiske grunnlag er allerede laget. Hvilken farge det får på håret og øynene, om det blir gutt eller jente, høyde etc. Svangerskapet har startet!

DEN FØRSTE UKEN: Det befruktede egget deler seg mange ganger, mens det vandrer gjennom egglederen til livmoren. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen.no
DEN FØRSTE UKEN: Det befruktede egget deler seg mange ganger, mens det vandrer gjennom egglederen til livmoren. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen.no Vis mer

Celledelingsperioden

Det befruktede egget vandrer så gjennom egglederen i retning av livmoren. Det som begynte som en celle, utvikler seg til mange celler ved at egget deler seg. Etter 3-4 dager er det blitt en celleklump som kalles morula. I løpet av de neste dagene deler det befruktede egget seg over hundre ganger, og utviklingen av det som senere blir morkaken og fosterhinnen starter. I celleklumpen dannes et væskefylt hulrom. På slutten av uken kommer klumpen med eggceller (som nå kalles blastocysten) frem til livmoren, der den borrer seg inn i livmorslimhinnen. Blastocysten er ca 0,2 millimeter stor. De indre cellene kalles embryoblaster, og det er disse som utvikles til et embryo.

Gynekolog har svar på spørsmål om fruktbarhet:

Aktuelt nå:

Befruktning | Gravid uke 4 | Alle uker

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.no helsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.