Embryoets alder er 1 uke.
LES MER OM: Slik beregner vi svangerskapsuke og fosterets alder.
Befruktningen
Selve befruktningen skjer i egglederen. Når en sædcellen treffer eggcellen og har klart å komme inn i eggcellen, endres hinnen rundt eggcellen slik at ingen andre sædceller skal klare å trenge inn. Befruktningen er i gang.
Kjønnscellene våre, altså eggcellen og sædcellen, inneholder bare 23 kromosomer hver, dette er halvparten av normalt antall kromosomer som man finner i vanlige celler i kroppen. Grunnen til dette er at man skal få 23 kromosomer fra mor og 23 kromosomer fra. Og når eggcellen og sædcellen smelter sammen vil det dannes 46 kromosomer, som er det normale antallet.
Selv ved samleie rundt eggløsningsdagene regner man at det er ca. 20 % sjanse for å bli gravid i hver syklus. Om egget ikke blir befruktet går det til grunne, livmorslimhinnen som sto klar for å ta imot det befruktede egget skilles ut etter ca. 2 uker som menstruasjon.

Festeblødning
Tvillinger
I noen tilfeller deles det befruktede egget slik at det dannes to identiske foster, eneggede tvillinger.
Det kan også skje at to egg modnes og løsner samtidig. Om begge eggene befruktes av to forskjellige sædceller dannes det toeggede tvillinger.
Blir det jente eller gutt?
Eggcellen inneholder ett X kromosom, mens sædcellen inneholder X eller Y kromosom. Om den befruktede eggcellen får to X kromosomer, altså XX, blir det utviklet et jentefoster. Om den får ett X og ett Y kromosom, altså XY, blir det utviklet et guttefoster. Det er altså sædcellens kjønnshormon som avgjør barnets kjønn, da eggcellen alltid vil gi ifra seg et X kromosom.
Babyens genetiske grunnlag er allerede laget. Blant annet hvilken farge det får på håret, øynene og om det blir gutt eller jente. Svangerskapet har startet!

Celledelingsperioden
Det befruktede egget vandrer så gjennom egglederen i retning av livmoren. Det som begynte som en celle, utvikler seg til mange celler ved at egget deler seg på nytt og på nytt. Etter 3–4 dager er det blitt en celleklump som kalles morula.
I løpet av de neste dagene deler det befruktede egget seg over hundre ganger, og utviklingen av det som senere blir morkaken og fosterhinnen starter. I celleklumpen dannes et væskefylt hulrom.
På slutten av uken kommer klumpen med eggceller, som nå kalles blastocysten, endelig frem til livmoren. Her borrer den seg inn i livmorslimhinnen og fester seg. I denne forbindelsen kan man oppleve en såkalt festeblødning. Blastocysten er ca. 0,2 millimeter stor. De indre cellene kalles embryoblaster, og det er disse som utvikles til et embryo. Et embryo er et tidlig stadium av fosteret.