Gravid uke 28

Blodprosenten din er sannsynligvis på det laveste nå. Sjekk om du trenger jerntilskudd.

FOSTER UKE 28: Fra denne uken regnes ikke barnet som ekstremt prematur lenger. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 28: Fra denne uken regnes ikke barnet som ekstremt prematur lenger. Illustrasjon: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Fosterets alder er 26 uker i graviditetsuke 28. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 35 centimeter
Fosterets vekt: 1250 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Det er kanskje fire uker siden forrige svangerskapskontroll, og på tide med en ny sjekk. I tillegg til måling av blodtrykk, sjekk av urin, måling av livmorens vekst og lytting til fosterets hjertelyd – vil det være fint å kunne prate om noe av det som opptar deg i forhold til dagliglivet, samlivet, svangerskapet og fødselen. Jordmoren eller legen kan kanskje allerede nå også kjenne utenpå magen din hvordan barnet ligger inne i livmoren.

LES MER:
Forstoppelse og treg mage hos gravide

Forstoppelse og treg mage hos gravide

Blodprosenten din (Hemoglobinnivået-Hb) som nå ofte er på sitt laveste i svangerskapet, vil også sjekkes. Om det er unormalt lavt, vil du anbefales å ta jerntilskudd. Hormonet progesteron får fordøyelsessystemet til å gå tregere i svangerskapet, så næringsstoffene skal ha mer tid til å nå babyen din. Jerntilskudd kan i tillegg gjøre fordøyelsen tregere, så prøv deg frem i forhold til hva som fungerer best for din mage. Drikk mye vann, vær fysisk aktiv jevnlig og spis mat som fungerer bra for magen din. Spør gjerne jordmor/lege om råd og veiledning om du opplever at det blir et problem.

Om du er Rhesus negativ og barnet ditt har fått påvist Rhesus positiv blodtype, vil du i denne uken få en sprøyte med anti-D, for å forebygge at det dannes antistoffer hos deg som kan bryte ned fosterets røde blodlegemer. Denne sprøyten vil du også få innen 72 timer etter fødselen.

Fosterets utvikling

Dette er siste uke i andre trimester. Fosterets lunger har nå rikelig blodforsyning, produksjon av surfaktant og mange alveoler. Fra denne uken regnes ikke barnet som ekstremt prematur lenger. Lungene fungerer, men barnet vil fremdeles ha behov for pustehjelp om det fødes nå.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Aktuelt for deg nå:

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Marit Karlstrøm

Marit Karlstrøm

JORDMOR

Send inn spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 27 | Gravid i uke 29 | Alle uker