Gravid uke 27

Fosteret beveger seg mye, kanskje du også merker at det hikker?

FOSTER UKE 27: Fosteret er aktivt, sover, suger på tommelen og åpner og lukker øynene i uke 27. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 27: Fosteret er aktivt, sover, suger på tommelen og åpner og lukker øynene i uke 27. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Fosterets alder er 25 uker i graviditetsuke 27.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 33 centimeter
Fosterets vekt: 1090 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Magen vokser og blir større, men du kjenner kanskje at det begynner å bli mindre plass til mat. Noen kan oppleve kvalme etter store måltider. Spis heller litt oftere og mindre måtider.

Ødemer (hevelser) kan oppstå når væske lagres i kroppens vev på grunn av økt blodvolum og press på vener som sender blodet tilbake til hjertet. Føtter, ankler og hender er mest utsatt. Dette er i de aller fleste tilfeller helt ufarlig, og vil forsvinne relativt raskt etter fødselen da du svetter og tisser mye. Om hevelsene kommer raskt og blir store, rådfør deg med jordmor/lege for en vurdering.

Opplever du svie når du tisser, bør urinprøven din undersøkes nærmere for en urinveisinfeksjon. Urinen vil da sendes til dyrkning og undersøkes for bakterier. Det er normalt en del bakterier i urinen, som ikke utgjør noen risiko. Det skal derfor ikke tas tilfeldig dyrkning i svangerskapet, men om du har symptomer bør det sjekkes.

GRAVID UKE 27: Magen vokser, og du merker kanskje at det blir mindre plass til mat? Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 27: Magen vokser, og du merker kanskje at det blir mindre plass til mat? Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Om det testes positivt for GBS (gruppe B streptokokker) i urinen vil du behandles med antibiotika under fødsel om du tidligere har født barn med GBS-infeksjon eller selv har hatt GBS sykdom i dette eller tidligere svangerskap. Antibiotika gis også til kvinner der det tilfeldig er påvist GBS i vagina, om fødselen starter før uke 37, det er vannavgang over 18 timer før barnet fødes (om ikke fødselen er nær forestående)

LES MER:
GBS-bakterien: Dette bør gravide vite

GBS-bakterien: Dette bør gravide vite

Fosterets utvikling

Fosterets hjeneaktivitet øker nå fra uke til uke. Det er aktivt, sover, suger på tommelen og åpner og lukker øynene som nå er følsomme for lys som kommer utenfra. Øynene utvikles og pigmenter starter å gi øynene farge. Mange nyfødte blir født med blå øyenfarge, avhengig av arv og etnesitet, men forandrer øyefarge i månedene etter fødsel fordi det fremdeles produserer pigmenter.

Nervesystemet og fosterets motorikk utvikles, og det har bedre kontroll på bevegelsene sine. Kanskje merker du nå fosterets hikke som små rytmiske bevegelser over en periode.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Jordmor og leger har svart på spørsmål om uke 27:

Aktuelt i uke 27:

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Marit Karlstrøm

JORDMOR

Send inn spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 26 | Gravid i uke 28 | Alle uker