Gravid uke 27

Fosteret beveger seg mye, kanskje du også merker at det hikker?

FOSTER UKE 27: Fosteret er aktivt, sover, suger på tommelen og både sparker og snur seg inne i livmoren. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 27: Fosteret er aktivt, sover, suger på tommelen og både sparker og snur seg inne i livmoren. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 25 uker i graviditetsuke 27. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 36 centimeter
Fosterets vekt: 1050 gram
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer i kroppen din nå?

Magen vokser og blir større og større. Men selv om magen din vokser, som reflekterer den voksende livmoren, så kjenner du kanskje at det begynner å bli mindre plass til mat i magesekken? Som mange andre organer vil også magesekken oppleve at den får mindre plass når livmoren vokser. Noen kan i den forbindelse oppleve kvalme etter store måltider. Spis heller litt oftere og mindre måltider hvis du er plaget med dette.

Ødemer, altså hevelser, kan oppstå når væske lagres i kroppens vev på grunn av økt blodvolum og press på vener som sender blodet tilbake til hjertet. Føtter, ankler og hender er mest utsatt. Dette er i de aller fleste tilfeller helt ufarlig, og vil forsvinne relativt raskt etter fødselen da du vil svette og tisser mye. Om hevelsene kommer raskt og blir store, rådfør deg med lege eller jordmor for en vurdering.

Opplever du svie når du tisser, bør urinprøven din undersøkes nærmere for en urinveisinfeksjon. Urinen vil da sendes til dyrkning og undersøkes for bakterier. Det er normalt en del bakterier i urinen, som ikke utgjør noen risiko, det skal derfor ikke tas tilfeldig dyrkning i svangerskapet, men hvis du har symptomer bør det sjekkes.

GRAVID UKE 27: Magen vokser, og du merker kanskje at det blir mindre plass til mat? Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 27: Magen vokser, og du merker kanskje at det blir mindre plass til mat? Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Gruppe B streptokokker, også kalt GBS, er bakterier som kan leve hos mor uten å utgjøre noen skade. Men små babyer kan bli alvorlig syk hvis de får GBS infeksjon, og man vil derfor unngå smitte fra mor til barn under fødselen. Om det testes positivt for GBS i urin, eller det er andre kriterier som gjør at du har økt risiko for å overføre GBS til barnet under fødselen, vil det tilbys antibiotika under fødselen for å unngå at barnet blir smittet.

Fosterets utvikling

Fosterets hjerneaktivitet øker fra uke til uke. Det er aktivt, sover, suger på tommelen og åpner og lukker øynene som nå er følsomme for lys som kommer utenfra. Øynene utvikles videre og pigmenter starter å gi øynene farge. Mange nyfødte blir født med blå øyenfarge, men forandrer øyefarge i månedene etter fødsel fordi det fremdeles produserer pigmenter.

Nervesystemet og fosterets motorikk utvikles, og det har bedre kontroll på bevegelsene sine. Kanskje merker du nå fosterets hikke som små rytmiske bevegelser over en periode.

Gravid uke 26 | Gravid i uke 28 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer