Gravid uke 27

Fosteret beveger seg mye, kanskje du også merker at det hikker?

FOSTER UKE 27: Fosteret er aktivt, sover, suger på tommelen og åpner og lukker øynene i uke 27. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 27: Fosteret er aktivt, sover, suger på tommelen og åpner og lukker øynene i uke 27. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 25 uker i graviditetsuke 27.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 33 centimeter
Fosterets vekt: 1090 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Magen vokser og blir større, men du kjenner kanskje at det begynner å bli mindre plass til mat. Noen kan oppleve kvalme etter store måltider. Spis heller litt oftere og mindre måtider.

Ødemer (hevelser) kan oppstå når væske lagres i kroppens vev på grunn av økt blodvolum og press på vener som sender blodet tilbake til hjertet. Føtter, ankler og hender er mest utsatt. Dette er i de aller fleste tilfeller helt ufarlig, og vil forsvinne relativt raskt etter fødselen da du svetter og tisser mye. Om hevelsene kommer raskt og blir store, rådfør deg med jordmor/lege for en vurdering.

Opplever du svie når du tisser, bør urinprøven din undersøkes nærmere for en urinveisinfeksjon. Urinen vil da sendes til dyrkning og undersøkes for bakterier. Det er normalt en del bakterier i urinen, som ikke utgjør noen risiko. Det skal derfor ikke tas tilfeldig dyrkning i svangerskapet, men om du har symptomer bør det sjekkes.

GRAVID UKE 27: Magen vokser, og du merker kanskje at det blir mindre plass til mat? Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 27: Magen vokser, og du merker kanskje at det blir mindre plass til mat? Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Om det testes positivt for GBS (gruppe B streptokokker) i urinen vil du behandles med antibiotika under fødsel om du tidligere har født barn med GBS-infeksjon eller selv har hatt GBS sykdom i dette eller tidligere svangerskap. Antibiotika gis også til kvinner der det tilfeldig er påvist GBS i vagina, om fødselen starter før uke 37, det er vannavgang over 18 timer før barnet fødes (om ikke fødselen er nær forestående)

Fosterets utvikling

Fosterets hjeneaktivitet øker nå fra uke til uke. Det er aktivt, sover, suger på tommelen og åpner og lukker øynene som nå er følsomme for lys som kommer utenfra. Øynene utvikles og pigmenter starter å gi øynene farge. Mange nyfødte blir født med blå øyenfarge, avhengig av arv og etnesitet, men forandrer øyefarge i månedene etter fødsel fordi det fremdeles produserer pigmenter.

Nervesystemet og fosterets motorikk utvikles, og det har bedre kontroll på bevegelsene sine. Kanskje merker du nå fosterets hikke som små rytmiske bevegelser over en periode.

Aktuelt i uke 27:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 26 | Gravid i uke 28 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer