Gravid uke 26

Fosteret får stadig bedre hørsel og kan reagere på lyder og kjente stemmer.

FOSTER UKE 26: Snart vil fosteret åpne øynene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 26: Snart vil fosteret åpne øynene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 24 uker i graviditetsuke 26. Les mer om hvordan vi beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 35 centimeter
Fosterets vekt: 900 gram
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer i kroppen din nå?

Det er normalt at blodtrykket ditt blir noe lavere i svangerskapet på grunn av det økte blodvolumet. Dette kan medføre noe ubehag, men er i seg selv ikke farlig. Mange opplever dette i form av at de blir svimmel når de reiser seg fort eller står over lengre tid.

Hos noen kan blodtrykket stiger. I de fleste tilfeller er det en mild stigning av blodtrykket, men i enkelte tilfeller kan det være tegn på en svangerskapsforgiftning, også kalt preeklampsi. Ved mistanke om svangerskapsforgiftning vil du bli nøye undersøkt av lege eller jordmor, og i tillegg til forhøyet blodtrykk vil det bli undersøkt for proteiner i urinen.

GRAVID UKE 26: Måling av livmoren gjøres på svangerskapskontrollene for å se at fosteret vokser normalt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID UKE 26: Måling av livmoren gjøres på svangerskapskontrollene for å se at fosteret vokser normalt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Melkekjertlene begynner å aktiviseres i svangerskapet, og det startes produksjon av råmelk som kalles colostrum i de siste månedene. Råmelken er barnets første næring med antistoffer som er viktig for immunsystemet. Den er tykk og gul, og noen opplever allerede i svangerskapet at det kan lekke dråper råmelk. Brystene dine vokser gjennom svangerskapet, men det er store variasjoner fra kvinne til kvinne hvor mye.

Ofte blir tannkjøttet mer hovent og mer lettblødelig under graviditeten. Hormonelle endringer kan også påvirke munnhulen. God munnhygiene er viktig og hjelper deg å opprettholde et sunt tannkjøtt og minimere irritasjon og eventuelle hevelser som kan oppstå. Hvis du skal til tannlegen når du er gravid bør du informerer tannlegen om graviditeten på forhånd når du bestiller time.

Fosterets utvikling

Hørselen, som lenge har vært under utvikling, begynner nå virkelig å komme seg, og fosteret kan reagere på kjente lyder, slik som stemmen din.

Fosterets hørsel, som lenge har vært under utvikling, begynner nå virkelig å komme seg. Fosteret kan kjenne igjen stemmer, særlig slik som mors stemme som den hører ofte, og den kan reagere på lyder med økning i hjerteaktiviteten, eller ved å bevege på seg.

Barnets unike fingeravtrykk begynner nå å bli ferdig formet, og svettekjertler dannes i huden. Sakte men sikkert vil fosteret begynne å åpne øynene. Øyelokkene har vært lukket frem til nå for at netthinnen skal utvikles. I ukene fremover vil de åpnes, og fosteret kan se seg rundt inne i livmoren. Selv om synet gradvis utvikles i svangerskapet, og blir bedre og bedre jo eldre fosteret blir, så vil ikke synet være ferdig utviklet når barnet er født. Utviklingen av synssansen fortsetter altså etter fødselen.

Gravid uke 25 | Gravid i uke 27 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer