Gravid uke 25

Fosteret er svært aktiv nå, og griperefleksen er under stadig utvikling.

ETT PERFEKT LITE ANSIKT: Bilde av et foster i femte svangerskapsmåned. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Libary
ETT PERFEKT LITE ANSIKT: Bilde av et foster i femte svangerskapsmåned. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Libary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 23 uker i graviditetsuke 25. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 30-33 centimeter
Fosterets vekt: 780 gram
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer i kroppen din nå?

Fosteret er som oftest svært aktivt i disse ukene, og kanskje kan du allerede kan kjenne forskjell på spark fra en liten fot eller trykk fra en hånd. Ettersom magen vokser kan det etter hvert bli vanskeligere å finne gode stillinger når du skal sove. Mange gravide finner det også ubehagelig å ligge på ryggen på grunn av press på venen som sender blod til hjertet og morkaken, dette kalles vena cava syndrom. Støtt opp med puter for å gjøre det mest mulig komfortabelt for deg selv, og ligg på siden når du skal sove om natten.

Vekten fra graviditeten begynner å kjennes, og det kan være mer slitsomt å bevege seg og være fysisk aktiv. Det er bra for både deg og barnet ditt at du er fysisk aktiv, men lytt til kroppen din. Du bør ta en pause om du er veldig sliten, opplever å bli veldig andpusten eller svimmel.

En del gravide opplever urolige ben, med en fornemmelse av plagsom kribling og trang til å bevege leggene, også kalt restless legs. Dette fenomenet forekommer særlig kort tid etter man har lagt seg på kvelden. Tilstanden er ikke farlig, men kan selvfølgelig være svært plagsom og forstyrrende for nattesøvnen. Noen ganger kan tilstanden komme av for lave jernlager, så det anbefales å få dette kontrollert. Hvis prøven viser jernmangel, kan jerntilskudd i noen tilfeller føre til at symptomene forsvinner.

Fosterutvikling:

Når fosterets fettlager nå øker, vil også huden bli mindre rynket og utseende ligner mer på en nyfødt baby. Sansene til fosteret forsetter å utvikle seg, slik som blant annet luktesansen.

Griperefleksen øker også, og fosteret kan etter hvert gripe rundt navlesnoren eller føttene sine. Fosteret fortsetter dagene sine med pusteøvelser, svelger fostervann, tisser, suger på fingrene og beveger seg rundt i livmoren.

Gravid uke 24 | Gravid i uke 26 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer