Gravid uke 24

Nå er det på tide med en ny svangerskapskontroll.

FOSTER I FEMTE MÅNED: Fosterets organer fortsetter å modnes. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Libary
FOSTER I FEMTE MÅNED: Fosterets organer fortsetter å modnes. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Libary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 22 uker i graviditetsuke 24. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 30 centimeter
Fosterets vekt: 680 gram
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer denne uken?

Nå er det tid for en ny svangerskapskontroll. Fra nå anbefales det kontroll hos enten lege eller jordmor hver 4.uke, frem til du er 36 uker gravid. Den siste måneden anbefales en kontroll hver 14.dag.

Til svangerskapskonsultasjonen tar du med deg helsekortet du fikk ved din første konsultasjon og en urinprøve.

Lege eller jordmor vil sjekke blodtrykket ditt, undersøke urinen og måle livmorens/fosterets vekst. Veksten måles når du ligger på ryggen, fra toppen av symfysebenet til toppen av livmoren og kalles SF mål. Fosterets hjerteslag vil bli målt, og du vil bli spurt om du har kjent liv fra magen.

Hvis du er førstegangsfødende som er 25 år eller eldre, eller du har risikofaktorer på svangerskapsdiabetes, blir du tilbudt en glukosebelastning som utføres i uke 24 - 28.

Hvis blodprøvene som ble tatt i begynnelsen av svangerskapet påviste at du hadde blodtypen Rhesus-negativ, vil det bli tatt en ny blodtype nå i uke 24.

Fosterets utvikling

Fosterets hjerne vokser, smaksorganene utvikles og fosteret trener på pusteøvelser ved å bevege brystkassen opp og ned og ved å puste fostervann. Fosteret legger nå på seg raskt på grunn av voksende organer, muskler, skjelett og fett. Når fettlagrene øker vil også huden bli mindre og mindre gjennomsiktig.

Produksjonen av surfaktant, som hjelper å holde de små luftsekkene, alveolene, i fosterets lunger åpne, stiger og øker barnets muligheter for å overleve. Men det er fremdeles forbundet med stor risiko. Heldigvis vil de aller fleste babyer holde seg inne i magen i mange uker til.

Gravid uke 23 | Gravid i uke 25 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer